Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κόσσοβο Ισλαμικό Βιλαέτι του Ερντογάν...; Kosova – vilajeti islamik i Erdoganit?

Dje shumica e agjencive perëndimore të lajmeve informuan rreth vizitës së zv/kryeministrit turk Numan Kurtumulus në Kosovë. Në fakt e si zakonisht; vizitat e subprimatëve të këtillë as që regjistrohen. Ky i radhës mirëpo u plasua me përpikëri dhe gjithandej, jo për shkak të rëndësisë së funksionarit erdoganesk e të papeshë, por për shkak të deklaratave që i apostrofuari i bëri gjatë një feste po aq «interesante» sa edhe vetë deklaratat vetëdenoncuese të tij. Kurtumulus shpaloi kristaltë se si e trajton Turqia Kosovën dhe sa thellë vendi i tij ka depërtuar në dirigjimin politik, kulturor e ekonomik të vendeve shqiptare. Informata këto, të ditura e publikuara moti, por jo të pranuara zyrtarisht si të tilla nga qeveria dhe partitë politike shqiptare.
Kurtumulus morri pjesë në festën: «23 Nisan», e cila zhvillohet në favor të «sovranitetit nacional të turqve të Kosovës»?! Cilit sovranitet? Mediat e huaja e interpretuan Kosovën si principatë neo-osmane, satelite turke, për shkak se banorët e saj mbi 90% janë të atij identiteti kombëtar. Me të drejtë. Ndryshe as që mund të sqarohet «sovraniteti nacional» në terminologjinë politike. Gjatë vizitës së tij, në prani të Kadri Veselit, kryetarit të Kuvendit të Kosovës emisari nga Ankara tha edhe këto:
«Njohja e Kosovës do ta forcojë botën islamike» - tha ai në prani të Thaçit dhe Veselit.
«Ne konsiderojmë Kosovën si një vend me të cilin Turqia është e lidhur emocionalisht».
«Kosova është një vend europian me një kulturë madhështore islame. Prandaj është vendi më i rëndësishëm islam në Evropë». «Ne shfrytëzojmë të gjitha mekanizmat që kemi për zhvillimin e Kosovës, për ringjalljen e trashëgimisë osmane me qëllim për të kontribuar në forcimin e vlerave tona të përbashkëta kulturore». Turqia del sikur të ketë marrëveshje me primatët relevantë të Kosovës që demokracinë dhe sistemin aktual ta keqpërdor vetëm si urë drejt realizimit të një republike islamike të kontrolluar nga Turqia. Ndryshe si heshtet ky konstatim?
Qëndron se Kosova është e lidhur emocionalisht me Turqinë si trashëgimtare e Perandorisë Osmane. Po si? Si ish e pushtuar dhe terrorizuar 5 shekuj me radhë apo si mbetje e asaj perandorie nën zgjedha e robëri tjera e të cilën më në fund e shpëtoi perëndimi? Nga mosreagimi i qeverisë kosovare krijohet përshtypja se edhe zyrtarisht pranohet versioni turk: Kosova si mbetje osmane!
Kosova me kulturë madhështore islame? Në cilin aspekt të kulturës: Arte, etnografi, letërsi, politikë, socialitet…? Religjioni është vetëm një segment i një kulture identitetbërëse. Pse ky reduktim, duke shpallur njërën nga fétë e shqiptarëve si prima causa e ekzistencës së identitetit shqiptar? Kështu sepse vetëm nëpërmjet islamit, fésë Turqia e ka të mundur kapjen e shoqërive shqiptare dhe me asgjë tjetër relevante! Pra Erdogani përdor islamin për të shtrirë dominimin në Ballkan për qëllime politike.
Marrë me shkurtime nga "Zëri"
Χθες οι περισσότερες εκ των δυτικών πρακτορείων ειδήσεων πληροφορήθηκαν γύρω από την επίσκεψη του τούρκου αντι-πρωθυπουργού Νούμαν Ο Κουρτουμουλούς στο Κόσσοβο. Ως συνήθως οι επισκέψεις των αντι-αρχηγών αυτού του επιπέδου ούτε καν καταγράφονται. Ό συγκεκριμένος όμως έγινε είδηση παντού, όχι για την σημασία που είχε ως υπάλληλος του Ερντογάν και ασήμαντος ως ήταν, αλλά εξαιτίας των δηλώσεων που ο αποσταλμένος έκανε σε μια γιορτή εξίσου «ενδιαφέρουσα» όσο και οι αυτό-καταγγέλλουσες δηλώσεις του. Ο Ο Κουρτουμουλούς έδειξε με τρόπο ξεκάθαρο για το πώς αντιμετωπίζει η Τουρκία το Κόσσοβο και πόσο βαθειά η χώρα του έχει διεισδύσει στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική ενορχήστρωση των αλβανών. Πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί και παλαιότερα αλλά ποτέ δεν είχαν γίνει επίσημα αποδεκτά ούτε από τις αλβανικές κυβερνήσεις ούτε από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Ο Κουρτουμουλούς έλαβε μέρος στην εορτή του «23 Νισαν» το οποίο διοργανώνεται για την στήριξη «της εθνικής ανεξαρτησίας των τούρκων του Κοσσόβου»; Ποιάς ανεξαρτησίας; Τα ξένα ΜΜΕ ερμήνευσαν το Κόσσοβο ως νέο-οθωμανικό πριγκιπάτο, τουρκικό δορυφόρο εξαιτίας του γεγονότος που δείχνει πως πάνω από το 90% των κατοίκων της είναι αυτής της εθνικής καταγωγής (τούρκοι δηλαδή). Δίκαια. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί η «εθνική ανεξαρτησία», στην πολιτική ορολογία. Κατά την επίσκεψη του και δίπλα στο Καντρί Βεσέλη, πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου, ο αγγελιοφόρος από την Άγκυρα είπε τα παρακάτω:
«Η αναγνώριση του Κοσσόβου θα ενδυναμώσει το Ισλαμικό Κόσμο»- είπε μπροστά από τον Θάτσι και το Βεσέλη. «Εμείς θεωρούμε το Κόσσοβο ως μια χώρα με την οποία η Τουρκία είναι συναισθηματικά συνδεδεμένη». «Το Κόσσοβο είναι μια ευρωπαϊκή χώρα  με μεγαλειώδη ισλαμικό πολιτισμό.  Για το λόγο αυτό είναι και η ποιο σημαντική ισλαμική χώρα στην Ευρώπη». « Εμείς εκμεταλλευόμαστε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε για την ανάπτυξη του Κοσσόβου, για την επαναφορά της οθωμανικής παράδοσης με στόχο να προσφέρουμε στην ενδυνάμωση των κοινών μας πολιτιστικών αξιών». Η Τουρκία φαίνεται σαν να έχει συμφωνήσει με τους άρχοντες του Κοσσόβου ώστε την δημοκρατία και το υπάρχον σύστημα να το χρησιμοποιήσουν ως γέφυρα για την πραγματοποίηση μίας ισλαμικής δημοκρατίας που θα ελέγχεται από την Τουρκία. Διαφορετικά πώς να σιωπήσεις σε  τέτοια διαπίστωση;
Στέκεται, πως το Κόσσοβο είναι συνδεδεμένο συναισθηματικά   με την Τουρκία ως κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά πως; Γιατί ήταν κατακτημένη και τρομοκρατημένη επί 5 αιώνες από αυτή ή ως απομεινάρη αυτής της αυτοκρατορίας κατακτημένη από άλλες εξουσίες μέχρι που στο τέλος την έσωσε η Δύση; Η μη αντίδραση της  Κυβέρνησης του Κοσσόβου σου δίνει την εντύπωση πως και επίσημα έχει γίνει αποδεκτή η τουρκική άποψη: Το Κόσσοβο ως οθωμανικό απομεινάρη! Το Κόσσοβο με το μεγαλειώδης ισλαμικό πολιτισμό; Σε ποια ακριβώς άποψη του πολιτισμού: Στην τέχνη, εθνογραφία, λογοτεχνία, πολιτική, κοινωνία…; Η θρησκεία είναι μόνο μία άποψη του πολιτισμού που αποδίδει ταυτότητα. Γιατί αυτή η μείωση, κηρύττοντας μία από τις θρησκείες ως αυτή που είναι ο βασικός λόγος της ύπαρξης της αλβανικής ταυτότητας; Έτσι γιατί μέσω του Ισλάμ, της θρησκείας, η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις αλβανικές κοινωνίες και με τίποτα άλλο πιο  σχετικό. Άρα ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να επεκτείνει την επιρροή του στα Βαλκάνια έχοντας πολιτικούς στόχους
Περίληψη άρθρου από την εφημερίδα «Φωνή- Zëri»
Μετάφραση Πελασγός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο