Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Λιντίτα Νικόλα

20160525_134808
Η Συντονιστική Επιτροπή για την Παιδεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συναντήθηκε εχθές (25/05/2016) με την Υπουργό Παιδείας της Αλβανίας κα. Λιντίτα Νικόλα, παρουσία και του Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Λεωνίδα Ροκανά.
Στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στα Τίρανα, εκτός της Υπουργού συμμετείχε πολυμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων αρμοδίων Διευθύνσεων, όπως της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων και Διασποράς, οι Διευθύντριες Εκπαίδευσης Περιφερειών Αυλώνας και Αργυροκάστρου κ.α.
Από πλευράς της Συντονιστής Επιτροπής για την Εκπαίδευση της ΕΕΜ, συμμετείχαν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Υπεύθυνος του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, κ. Παναγιώτης Μπάρκας, ο Πρόεδρος του ΕΕΜΜ-MEGA , κ. Χριστάκης Κίτσος, ο Βουλευτής Βαγγέλης Τάβος, ο Δήμαρχος Δρόπολης, κ. Αχιλλέας Ντέτσικας και ο Δήμαρχος Χιμάρας, κ. Γιώργος Γκόρος.
Η κα. Νικόλα χαραχτήρισε την συνάντηση αυτή ιστορική, εξέφρασε την πολιτική της βούληση για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την παιδεία της ΕΕΜ, δήλωσε την πρόθεση της να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία για την κατάρτιση διαπολιτιστικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή των μειονοτικών σχολείων και, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα μειονοτικά σχολεία όχι μόνο δεν θα υπολείπονται σε κάτι, αλλά θα αποτελούν πρότυπα σχολεία της χώρας.
Ο κ. Ροκανάς έθιξε όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούν την δημόσια και ιδιωτική παιδεία της ΕΕΜ αλλά και το ζήτημα της αφαίρεσης των εθνικιστικών περιεχομένων από τα σχολικά εγχειρίδια. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι κάθε απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για τα θέματα της ΕΕΜ, με προεξάρχον το εκπαιδευτικό, θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας βρίσκει στην Συντονιστική Επιτροπή για την Παιδεία τον φυσικό συνομιλητή του για θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης.
Ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στα ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως είναι τα βιβλία, ο καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων φορέων για να μην υπάρχουν εκ νέου ελλείψεις και η προσαρμογή των σχολικών κειμένων. Τόνισε ότι η εκπαίδευση που πρέπει να παρέχεται στις μειονότητες δεν πρέπει να είναι ακριβής μετάφραση των αλβανικών βιβλίων, αλλά να προσαρμόζεται με σεβασμό στην δική τους ταυτότητα.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στα υφιστάμενα διοικητικά και νομικά ελλείμματα. Δήλωσε πως δεν έχουμε απαλλαχτεί από τη νοοτροπία που «κληρονομήσαμε» από το ολοκληρωτικό καθεστώς όσον αφορά την αντιμετώπιση των μειονοτήτων εν γένει και την εκπαίδευση τους ειδικότερα. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση στην μειονοτική εκπαίδευση που να συμβαδίζει με το πνεύμα των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των μειονοτήτων, καθώς τα εκπαιδευτικά ζητήματα της ΕΕΜ ρυθμίζονται ακόμα και σήμερα με την Υπουργική Εγκύκλιο του 1994.
Για την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας της Συντονιστικής Επιτροπής με το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας έκαναν λόγο στην τοποθέτηση τους ο Πρόεδρος του Μέγκα, κ. Κίτσος, και ο Βουλευτής του LSI, κ. Τάβος. Ο κ. Κίτσος αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αντιμετώπισης εθνικιστικών κρουσμάτων που παρατηρούνται στα μικτά σχολεία και ζήτησε να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, παρουσιάζοντας πρακτικές άλλων χωρών.
Τον συντονισμό της εν λόγω Επιτροπής, στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Βουλευτές έχει η Ομόνοια, ενώ οι προτάσεις που αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα γίνονται από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …