Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανός βουλευτής: Ο Καστριώτης –Σκεντέρμπεης δεν πρέπει να θεωρείται εθνικός μας ήρωας - Deputeti i Kosovës: Skënderbeu masakroi shqiptarët myslimanë


Μάρτιος 10, 2014.

Πολιτικός, πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, ισχυρίζεται ότι ο Σκεντέρμπεης (1405 – 1468) δεν πρέπει να αποκαλείται εθνικός ήρωας των Αλβανών, διότι έχει σφάξει πολλούς Αλβανούς που πίστευαν στη μουσουλμανική θρησκεία.Αυτό πιστεύει ο αλβανικής καταγωγής, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο, Αμίρ Αχμάντ, ο οποίος έχει δημιουργήσει την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ισχυρίζεται ότι η ιστορία του Γεωργίου Καστριώτη- Σκεντέρμπεη, πρέπει να αναθεωρηθεί.

«Να σταματήσουν τα ιστορικά ψέματα»

Ο Αχμάντ πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν οι μύθοι, γιατί οι μελλοντικές γενιές χρειάζονται την αληθινή ιστορία και δεν πρέπει να τρέφονται με μύθους.

Για τον Σκεντέρμπεη τελευταία, γίνεται πολύ λόγος στην Αλβανία – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- αλλά όλες οι συζητήσεις είναι ‘επιδέξιες’  από τους ιστορικούς και τους αναλυτές, και δεν έχει γίνει ακόμη μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης.

Σύμφωνα με αυθεντικά  βιβλία της ιστορίας – συνεχίζει το δημοσίευμα- από τους έγκυρους ιστορικούς και αναλυτές των Τιράνων, έχουν διευκρινισθεί πολλά πράγματα.

Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου και όχι την αλβανική

Λοιπόν, ο Σκεντέρμπεης δεν είχε σηκώσει την αλβανική – ερυθρόμαυρη- σημαία κατά των Τούρκων στην Κρούγια- Krujë, αλλά τη σημαία του Βυζαντίου.

Η Συνέλευση στη Λέζα – «Kuvendi i Lezhës»- δεν είναι όπως γράφει η ιστορία μας για τη δημιουργία ενός αλβανικού Κοινοβουλίου, αλλά ήταν Συνέλευση διαφόρων εθνών που πίστευαν στον Χριστιανισμό και επεδίωκαν να  πολεμήσουν κατά της μουσουλμανικής  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έτσι, η όποια δημιουργία του Κοινοβουλίου είχε βάση θρησκευτική και δεν βασίζονταν σε εθνική βάση, επειδή την εποχή εκείνη (15ος αιώνας), η ‘θεωρία του έθνους’, δεν είχε ακόμη γεννηθεί και οι άνθρωποι  δεν έδειχναν ενδιαφέρον ποια γλώσσα μιλούσε ο καθένας, αρκεί να ήταν όλοι Χριστιανοί.


Ο Σκεντέρμπεης έσφαξε Αλβανούς μουσουλμάνους, λέει ο βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου

Ο Σκεντέρμπεης έσφαξε τους μουσουλμάνους Αλβανούς

Άλλωστε, σύμφωνα με την ιστορία- συνεχίζει το δημοσίευμα- με την επιστροφή του Σκεντέρμπεη στην  Κρούγια, είπε στους Αλβανούς Μουσουλμάνους να επιλέξουν μεταξύ του Χριστιανισμού και το Θάνατο.

 Οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πίστη τους στο Ισλάμ και σφαγιάστηκαν από τον Σκερντέμπεη χωρίς έλεος.

Για τη σφαγή των Αλβανών έγραψε και ο επίσκοπος Fan Noli που την καθόρισε ως ιερό πόλεμο κατά των μουσουλμάνων.

Οι πόλεμοι στη συνέχεια είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και δεν υπήρχε καθόλου το εθνικό στοιχείο.

Οι πρώτες ιδέες στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με κριτήριο την έννοια του «έθνους-κράτους», προήλθαν το δέκατο έβδομο αιώνα από τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.

Και αργότερα γεννήθηκαν τα έθνη με αυτήν την έννοια.

«Εν κατακλείδι, εφ’ όσον ο Γεώργιος Καστριώτης- Σκεντέρμπεης έχυσε  αίμα αλβανικό  για θρησκευτικούς λόγους εγώ δεν μπορώ να τον αποκαλώ εθνικό ήρωα των Αλβανών», λέει ο Αχμάντ όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Σέκουλι.


--
..................................................

Deputeti i Kosovës: Skënderbeu masakroi shqiptarët myslimanëNjë preh deputetëve të parlamentit të Kosovës thotë se Skënderbeu nuk duhet të quhet hero kombëtar pasi ka masakruar shqiptarët me besim mysliman. Amir Ahmeti ish-deputet i PD-së në Kosovë që tashmë ka themeluar Nismën për Drejtësi dhe Zhvillim, thotë se mitizimi i Gjergj Kastriot Skënderbeu duhet rishikuar.

Për Skënderbeun:

Për Skënderbeun mendoj se duhet t’i japim fund miteve, sepse gjeneratat e ardhshme kanë nevojë për historinë tonë të vërtetë cila do qoftë ajo dhe jo të ushqehemi me mite. Debatet e fundit për Skënderbeun në Shqipëri kanë qenë mjaftë të mira dhe të trajtuara me profesionalizëm nga shumë historianë dhe analistë, kurse te ne në Kosovë ende nuk kemi një debat të tillë të mirëfilltë. Sipas librave autentik të historisë dhe sipas historianëve e analistëve nga Tirana u qartësuan shumë gjëra. Se Skënderbeu nuk kishte ngritur flamurin kuq e zi në Krujë por flamurin e Bizantit, se Kuvendi i Lezhës nuk ishte Kuvend shqiptar por ishte Kuvend i kombeve të ndryshme të besimit krishterë për të luftuar Perandorinë Osmane. Pra Kuvendi ishte në bazë fetare dhe jo në bazë kombëtare sepse në mesjetën e hershme kombet nuk kishin lindur ende dhe nuk kishte kurrfarë rëndësie se çfarë gjuhe flisje kur vihej interesi fetar para. Sipas historisë, Skënderbeu me t’u kthyer në Krujë muslimanëve shqiptar iu dha të zgjidhnin në mes krishterimit ose vdekjes, shumica e tyre refuzuan të braktisnin besimin islam dhe i masakroi pa mëshirë. Këtë ngjarje e dëgjova edhe me një emision dokumentar historik në gjuhën shqipe. Saktësisht me datë 1 janar të këtij viti në televizion "RrokumTV". Për këtë masakër ka shkruar edhe historiani shqiptar peshkop Noli me fjalët se ajo masakër ishte një deklaratë për luftë të shenjtë. D.m.th. luftërat atëherë kishin karakter krejtësisht fetar dhe pa kurrfarë lidhje kombëtare. Sepse idetë e para të një rendi të ri botëror të ndërtimit të shtetit në konceptin e bazuar në “kombin shtet” kanë fillin tek në shekullin e XVII nga kardinali Rishelj. Kurse më vonë kanë lindur kombet me këtë koncept. Si përfundim, përderisa Skënderbeu derdhi gjak shqiptari për motive fetare unë nuk mund ta quaj hero kombëtar. Në historinë tonë kombëtare pas Skënderbeut gjejmë edhe konflikte të tjera mes shqiptarëve por asnjëherë me motive fetare. Si p.sh. konflikti mes Ahmet Zogut dhe Fan Nolit, njëri musliman e tjetri ortodoks. Konflikti mes tyre ishte krejtësisht politik dhe aspak fetar. Edhe Zogu në kabinetin e tij kishte të krishterë sikur që edhe Noli kishte musliman në kabinetin e tij, ndër ta edhe Hasan Prishtinën. Konsideroj se nuk duhet të mbetet asnjë temë tabu në shoqërinë tonë, por të diskutohet shtruar me argumente dhe pa emocione. Vetëm në këtë mënyrë mund t’i kontribuojmë vendin tonë.

Për Nënë Terezën:

Sipas mendimit tim Nëna Terezë ka qenë një misionare katolike e cila në emër të Krishtit ka vepruar si humaniste në botë, kryesisht në Indi, për çfarë edhe e mori titullin “Tereza e bekuar e Kalkutës”. Kurse nuk e arsyetoj madhërimin që i bëhet asaj te ne për faktin se është një shqiptare nobeliste, sepse ne kemi edhe një shqiptar tjetër nobelist por që shumë pak përmendet në media tona, e lëre më në librat shkollor. Pra pse kjo nëpërkëmbje për nobelistin tjetër shqiptar Ferid Muratin? 
http://www.shekulli.com.al/p.php?id=42171


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο