Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Σάββατο, 2 Ιουλίου: Συνέδριο του ΚΕΑΔ στα Τίρανα

Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΤο Σάββατο, 2 Ιουλίου και στο Συνεδριακό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της  Αναστάσεως  του Κυρίου στα Τίρανα θα διεξάγει τις εργασίες του το Συνέδριο της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ. Πρόκειται για ένα πολιτικό γεγονός  που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι απλώς συμβολική αλλά ουσιαστικά πολιτικά σε ότι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Τόσο η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία όσο και η ανάγκη μιας ανακίνησης της δραστηριότητας γύρω και περί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα αποτελούν ευνοϊκές προϋποθέσεις ούτως ώστε μέσω του Συνεδρίου και όχι μόνο να ξεκινήσει η ανασύνταξη της δυναμικής  στο χώρο της ελληνικής
κοινότητας και ευρύτερα. Με άξονα το ΚΕΑΔ μπορούν ώστε όσοι ακόμη πιστεύουν στην δυνατότητα αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ ως ουσιαστικό πολιτικό εργαλείο για την προώθηση των αιτημάτων της που αφορούν στην πρακτική υλοποίηση ευρύτερου πλαισίου προστασίας, να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Αυτά λίγο πολύ αποτελούν την πρόκληση του Συνεδρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύνεδροι που θα συμμετέχουν απ’ τον ευρύτερο χώρο της απήχησης του ΚΕΑΔ: Αγίους Σαράντα, Χιμάρα, Αυλώνα, Κορυτσά αλλά και Αργυρόκαστρο και Τίρανα, καθώς και τα όπου αλλού υπάρχουν οργανωτικές δομές εισέρχονται στα Τίρανα ακριβώς με αυτούς του προβληματισμούς. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι οι διαχρονικές πιέσεις που αφορούν σε πολιτικά αλλά και άλλα αθέμιτα μέσα και στοχεύουν την εκλογική συρρίκνωση του ΚΕΑΔ έχουν επιφέρει πρόσκαιρα αποτελέσματα. Στους κόλπους του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επίσης όμως είναι πολιτικό συμπέρασμα πλέον ότι αυτή η πίεση εκλογικής μειώσεως της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού συνοδεύονται με συρρίκνωση των δικαιωμάτων και του ρόλου στο δημόσιο βίο της ΕΕΜ εν συνόλω καθώς επίσης και την έξαρση του ανθελληνισμού. Ως εκ τούτου το Συνέδριο πρόκειται να επισημάνει αυτή την παράμετρο: η πολιτική και εκλογική ενίσχυση του ΚΕΑΔ δύναται στην ουσία να μην είναι αυτοσκοπός όπως σε άλλα κλασικά πολιτικά σχήματα αλλά να αντισταθμίσει τον ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται εις βάρος του γηγενούς εδώ ελληνισμού.
Το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο όχι μόνο για την τόνωση των στελεχών του και την επανέναρξη της διαδικασίας οργωνατικής του αναδόμησης αλλά και στην επανεύρεση της απαραίτητης ισόρροπης αναλογίας με την ΟΜΟΝΟΙΑ. Πρέπει η ΟΜΟΝΟΙΑ να επανακτήσει το ρόλο της στην ελληνική κοινότητα και να επιβεβαιώσει την αναγκαία πολιτική της περιβολή με το ΚΕΑΔ το οποίο ενώ έχει τη συγκεκριμένη εκλογική αριθμητική διαθέτει πολλαπλώς μεγαλύτερη σημασία στον πολιτικό βίο της Αλβανίας.
Το Συνέδριο του ΚΕΑΔ παρουσιάζει και ακόμη μια άλλη διάσταση. Ο πολιτικός βίος στην Αλβανία βιώνει την ακραία πόλωση όπου όλες οι μεταρρυθμίσεις τελούν υπό αίρεση καθώς ως επί το πλείστον οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις πέραν της ρητορείας δεν συμβάλουν πλέον στον εξευρωπαϊσμό του δημόσιου βίου. Η εθνικιστική ρητορεία σε συνδυασμό με την έξαρση του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος αποτελούν εφήμερα μέσα με τα οποία έχει υποκατασταθεί η έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου για άλλη μια φορά το ΚΕΑΔ όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν σε περιόδους κρίσεων μπορεί να αρθρώσει λόγο χρήσιμο για τη σηματοδότηση διαδρομών διεξόδου. Και πάλι να επισημανθεί εδώ ότι το ΚΕΑΔ έχει πολύ καλύτερη απήχηση στην αλβανική κοινή γνώμη απ’ ότι τα εκλογικά του αποτελέσματα. Ας μην διαφεύγει ότι υπήρξε διαχρονικά ο στόχος τόσο των προεκλογικών μαγειρεμάτων όσο κυρίως της απροκάλυπτης νοθείας στις κάλπες και ως εκ τούτου ποτέ δεν γνώρισαν οι επιτελείς του ΚΕΑΔ την πραγματική του ισχύ.
Δύναται επίσης το Συνέδριο του ΚΕΑΔ να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε σχήματα εμφανίστηκαν στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στην ουσία στόχευαν την απομείωση του ΚΕΑΔ παρά την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση για την προώθηση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ. Καταγγέλλοντας τούτο το Συνέδριο μπορεί να υποδείξει και τους τρόπους των απαραίτητων ανοιγμάτων ώστε τέτοια σχήματα να διαλυθούν με ουσιαστική ένταξη και συσπείρωση στο ΚΕΑΔ πράγμα για το οποίο υπάρχει εμπειρία και παραδείγματα.
Τέλος όχι μόνο για το λόγο ότι ελλοχεύει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη στην Αλβανία, αλλά κυρίως επειδή όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες επιβάλλουν το Συνέδριο θα προχωρήσει σε σειρά αποφάσεων που αφορούν στην αναννέωση των δομών και των οργάνων, στην επαναδιατύπωση των πολιτικών στόχων του ΚΕΑΔ, στην ανασύνταξη του πολιτικού προγράμματος καθώς επίσης και στην έγκριση των πολιτικών του προσανατολισμών για το μεσοπρόθεσμο πολιτικό διάστημα.
Σε μια εποχή απαξίωσης της πολιτικής, σημαντικών πολιτικών και όχι μόνο διλημμάτων για την εδώ ελληνική κοινότητα και κυρίως μέσα σε ένα φάσμα έξαρσης του ανθελληνισμού προσδοκία είναι η επιτυχία του Συνεδρίου ώστε και πάλι το ΚΕΑΔ να επανέλθει στην δυναμική του ως ουσιαστικό εργαλείο της προσπάθειας της ΕΕΜ για προαγωγή των δικαίων της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …