Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ευλογημένη Επέτειος

Σαν σήμερα, 24 Ιουνίου 1992, 24 χρόνια πριν, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εισήγηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως έχουσα την ευθύνη για την ανασυγκρότηση της διαλυθείσης εν Αλβανία Ορθόδοξη Εκκλησία, εξέλεξε ως Προκαθήμενο της τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκονταν ήδη στην Αλβανία ως Έξάρχος του Πατριαρχείου
Προφανώς η εκλογή του Αρχιεπισκόπου ειδικά υπό το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων αλλά και αυτού κάθε αυτό ως πράξη αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός για την τοπική Ορθόδοξη κοινότητα αλλά και απ
τα σημαντικότερα για την οικουμενική Ορθοδοξία μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων.
Πρακτική εκδήλωση της αγάπης της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην ουσία αποτελεί για την επιβεβαίωση του αυτοκεφάλου αυτής της Εκκλησίας, παρά τα όσα αντίθετα διαδίδονται.
Τα όσα εκπληκτικά και θαυμάσια έγιναν αυτά τα χρόνια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας είναι ευρέως πλέον γνωστά. Όχι απλά επιβεβαίωσαν τα όσα συν Θεώ ανέμεναι ο πιστός λαός αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα λόγια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου είναι μνημειώδη. Μίλησε για θαύμα του Θεού απ αυτά που μιλούν και στον κάθε καχύποπτο. Στη σκιά της χαρισματικής του προσωπικότητας, του φωτισμού της αγιοσύνης του φωτίζεται όλη η Εκκλησία μας.
Ευρισκόμενος σήμερα κάπως μακριά μας, κεντρικός στυλοβάτης στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που συνεχίζει τις εργασίες της υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ας τον βρουν εκεί και οι ταπεινές μας ευχές: Να ζήσετε Μακαριώτατε έτη πολλά! Η Εκκλησία στην Αλβανία είναι ακόμη στα πρώτα μικρά της βήματα και χρειάζεται την αγάπη Σας να την προσέχει και το βλέμμα σας να την επισκοπεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: