Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε κλοιό Τσάμηδων η επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα

 
 Σε μια ασυνήθιστη στις διακρατικές και διπλωματικές σχέσεις πρακτική, ομάδες Τσάμηδων διαδηλωτών επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παραμένουν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα καθώς η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Εντι Ράμα με υφυπουργούς. Της συγκέντρωσης και πορείας μάλιστα ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος αυτού Στετιμ Ιντρίζι, που κατέχει από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.
Κάποιες πληροφορίες, τις οποίες διέψευδαν κύκλοι της ελληνικής αποστολής, ανέφεραν ότι η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα, συνάντησε όμως την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.
Το κλίμα της επίσκεψης είχαν δυναμιτίσει δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων ο οποίος ήγειρε ευθέως θέμα τσάμικου λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα τεθεί κατά τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στην επίσκεψη του κ.Κοτζια.
Σκληρή υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας που με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απαίτησε απο την αλβανική ηγεσία «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», καλώντας τα Τίρανα να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.
Και ενώ η Αθήνα επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους ώστε οι συζητήσεις να διεξαχθούν σε καλή ατμόσφαιρα, ήρθαν τα πρωϊνά γεγονότα να σκιάσουν την επίσκεψη με την ελληνική πλευρά πάντως να αντιμετωπίζει, μέχρι στιγμής, με ψυχραιμία ​το ζήτημα.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που πρακτικές του είδους από αλβανικής πλευράς τορπιλίζουν επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ελλάδας, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από την ευρωπαϊκή και γενικότερα την διεθνή διπλωματία.
Προκαλεί δε δυσφορία στις Βρυξέλλες καθότι αφορά μια χώρα που ενώ πασχίζει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές ανέχεται, αν δεν υποθάλπει κιόλας πρακτικές στις διμερείς σχέσεις που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.
Ήταν 1η Νοεμβρίου του 2005 όταν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρολος Παπούλιας, μετέβη στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσοιου στους Άγιους Σαράντα. Φτάνοντας στο Αργυρόκαστρο πληροφορήθηκε ότι το ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να γίνει η συνάντηση τελούσε υπό καθεστώς πολιορκίας από ομάδες Τσάμηδων. Οι αλβανικές αρχές στο αίτημα της Αθήνας να λύσουν την πολιορκία του κτιρίου για να γίνει η συνάντηση αρνήθηκαν στο όνομα της ελευθερίας των πολιτών στην Αλβανία να διαδηλώνουν ελεύθερα. Κατόπιν αυτού ο κ. Παπούλιας επέστρεψε στην Αθήνα και η συνάντηση ματαιώθηκε προκαλώντας όχι ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την Αλβανία διεθνώς.
Ένα χρόνο πριν Τσάμηδες υποδέχτηκαν με δυναμικές διαδηλώσεις στα Τίρανα τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με τον ομόλογό του Μοϊσίου να εγείρει στις συζητήσεις τσαμικο θέμα και τον κ. Στεφανόπουλο να του απαντάει πως σε αυτή την περίπτωση θα συζητηθεί και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα.
Αλλά και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991 στα Τίρανα με τον κομμουνιστή πρόεδρο Ραμιζ Αλία λίγο έλειψε να διακοπεί καθώς η αλβανική πλευρά επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι θέμα τσάμηδων. Ο Μητσοτάκης απείλησε ότι θα διακόψει την επίσκεψη και θα φύγει με αποτέλεσμα ο Αλία να κάνει πίσω και να αποσοβηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται.
meletis
http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …