Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια προκύρηξη του “Bashkimi” για τη σφαγή στη Γλύνα

Επέτειος της σφαγής στη Γλύνα η 2α Αυγούστου. Το 1943, μέσα σε μια κατάσταση όπου η Ιταλικές φασιστικές δυνάμεις κατοχής μάλλον έμπαιναν σε μια τροχιά συνθηκολόγησης, πράγμα που συμβαίνει ένα μήνα αργότερα, οι εθνικιστές του Μπάλι Κομπετάρ, βρίσκουν αυτό το κενό εξουσία να εκδηλώσουν το απάνθρωπο μίσος του.
Η αναφορά μας είναι επίκαιρη καθώς ζητήματα τέτοια όπως το θρησκευτικός και φυλετικό μίσος αναμοχλεύονται και πάλι από μουσουλμάνους ιεροκύρηκες και κύκλους, καλό είναι να θυμόμαστε για να διδασκόμαστε. Δεν θέλουμε επ ουδενί να ξίσουμε πληγές και για το λόγο αυτό δημοσιεύουμε αντί οτιδήποτε άλλο μια προκύρηξη γραμμένη απ’ το αλβανικό ΕΑΜ (Lufta Nacional Çlirimtare) που κυκλοφορεί στις 23 Αυγούστου 1943. Πολύ κοντά στα γεγονότα. Δημοσιεύεται μάλιστα στο όργανο Bashkimi (Ένωση), επίσημο όργανο του Εθνικο Απελευθερωτικού Μετώπου, ως προκύρηξη του Περιφερειακού Παραρτήματος Αργυροκάστρου.
Να επισημανθεί ότι καθώς είμαστε χρονικά κοντά στα γεγονότα και επίσης δεν έχει ακόμη αρχίσει η πλαστογράφηση της ιστορίας, είναι ένα πολύ χρήσιμο ντοκουμέντο. Λέει τα πράγματα με το όνομα τους τόσο σε ότι αφορά της σφαγή των αθώων στη Γλύνα και τη Βραχογορατζή, αλλά και την άγρια δολογονία του πατρός Αχιλλέα Γραμματικού που εντάσσονται όλα μαζί και με την πυρπόληση της Σούχας και κατοικιών στο Λάμποβο Σταυρού, στο ίδιο σχέδιο εκδιωγμού απ’ τα πάτρια εδάφη των Ελλήνων και των ορθοδόξων εν γέννει. Η προκύρηξη τα λέει έξω απ’ τα δόντια.
Ακολουθεί το κείμενο σε μετάφραση απ’ την Αλβανική:
«ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΤΙΣ ΘΥΡΙΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟ».
Το εξαγριωμένο φασιστικό θυριό, λαβωμένο θανάσιμα, στριμωγμένο εξωτερικά και υπό πλήγματα στο εσωτερικό, ανίκανο να ελέγξει τον εαυτό του, καίει χωριά και πόλεις, πετάει στους δρόμους με δάκτυλο στο στόμα γέροντες, γυναίκες παιδιά, φυλακίζει ντουζίνες αλβανών καθημερινά, και άλλες ντουζίνες αθώων εκτελεί.
…Ο Ρασίμ Μπαμπαμέτο και λοιποί, γλύφωντας ακόμη τα κόκκαλα που τους έχει ρίξει ο φασισμός, όχι μόνο παρεμποδίζουν το λαό να ριχτεί στον πόλεμο για να σω΄σει εστίες και τιμή, όχι μόνο τον συμβουλεύουν να ανοίξει τις πόρτες στον απάνθρωπο στρατό, αλλά εμποδίζουν και αυτούς που έχουν πάρει τα βουνά και συστείνουν σε κανένα τυφλό να γυρίσει το όπλο ενάντια σ’ αυτούς τους ήρωες που εγκατέλειψαν την ησυχία, το σπίτι και την οικογένεια για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Ο Κιάζο Κούρτι από την πλευρά του διακυρήσσει αντιχριστιανισμό, άλλοι μιλούν για αντικομμουνισμό και προσπαθουν ακόμη και σήμερα να παρουσιάζουν τον απελεθερωτικό αγώνα ως κομμουνιστικό αγώνα …
… Και χειρότερα ακόμη, οι προδότες του Λιμποχόβου, μεταξύ των οποίων διακρίνονται ο Νέτζο Μπέου, ο Κιανί Ντάσο, Τζαφέρ Μπεκίρι, Χαμπέ Χύσα κ.α. με μια χειρονομία που δεν έχει δεύτερη στην ισοτρία μας, τη νύχτα ξημερώνοντας 1 Αυγούστου, σε συμφωνία με τον Ιταλικό στρατό, περικύκλωσαν το Λιμποχόβο για να αιχμαλωτίσουν τους δικούς μας. Ευτυχώς τούτοι έφυγαν και βγήκαν με μόνο δύο τραυματίες.Τότε καθώς μπήκε ο στρατός και τότε τα άγρια θυρία έπιασαν 11 άτομα στο Λιμπόχοβο, η πλειονότητα τους χριστιανοί που τους παρέδωσαν στον εχθρό που τους εκτέλεσε.
Στις 2 Αυγούστου, οι προδότες οδήγησαν το φασιστικό στρατό στη νεπράβιστα, όπου έκαψαν την οικία του αγωνιστή Ισούφ Τσομπάνι, στη Βράχογορατζή όπου έκαψαν 3 σπίτια και δολοφόνησαν 3 άτομα και η μεγαλύτερη τραγωδία ήταν αυτή της Γλύνας: 27 άτομα, μεταξύ τους και 12-15-χρόνα παιδιά που πυροβολήθηκαν και σητ συνέχεια ακόμη και λιθοβολήθηκαν.
Και η βαρβαρότητα δεν τελιεώνει μόνο εδώ . περνούν λίγες μέρες και χωρίς η συνείδηση να τους ελέγχει καθόλου, στις 6 Αυγούστου, εισέρχονταις το χωριό Λάμποβο Σταυρού, καίνε με το χέρι τους 57 οικίες… Λίγες μέρες αργότερα μπαίνουν στον κάμπο της Σούχας και δολοφονούν ένα γέρο και ένα μικρό κοριτσάκι…
Από τους τάφους του Παππά (2), τον τάφο του Μάζε(3) και του Πετρίτ(4), που βάρβαρα απαγάγησσαν, απ το λάκκο εκείνο που θάφτηκαν οι 27 Γλυνιώτες(5), απ’ τα ερείπια του Λαμπόβου μια φωνή σήμερα ψώνεται: «Εκδίκηση»!…»
2– ο πατήρ Αχιλλέας Γραμματικός από Λιμπόχοβο
3- Ελμάζ Τζάγκα από Αργυρόκαστρο
4- Πετρίτ Γκέγκα από Αργυρόκαστρο
5- στις 2 Αυγούστου 1943, οι Μπαλίστες συνέλαβαν 26 άνδρες απ’ τη Γλύνα και 2 από Βραχογορατζή, τους οποίους οδήγησαν στο λάκκο της Νεπράβιστας και τους κατακρεούργησαν. Αυτοί ήταν: Κώστας Μπακούλης, Βασίλης Αναγνώστης, Σπύρος Τσέλιος, Δημήτρης Μπακούλας, Κώστας Θ. Καραδήμας, Γιάννης Θ. Καραδήμας, Γιάννης Μακρής, Θύμιος Τσέλιος, Χρήστος Τσέλιος, Βαγγέλης Παππάς, Θανάσης Παππάς, Θωμάς Δ. Μπουτζέλης, Γιώργος Β. Μπουτζέλης, Κώστας Μπάρκας, Μιχάλης Μπανέλας, Βαγγέλης Μίσος, Γιάννης Γίσλης, Κώστας Π. Καραδήμας κλπ…»
13681834_1133684303362011_976383859_o
tachydromos.orgΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …