Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Δηλώσεις του πρόεδρου της Ομόνοιας στο «Έθνος της Κυριακής» (04/09/2016)

ομονοια λεωνιδας παππας εθνος
Για τις τοπικές Αρχές στην Αλβανία:

Στα 25 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία, δυστυχώς δεν είχαμε ποτέ ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η πολιτική και οι πολιτικοί είναι όμηρη του υπόκοσμου και του μαύρου χρήματος, ένα φαινόμενο που ανησυχεί το διεθνή παράγοντα και αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.  Οι δήμαρχοι συμβαίνει συχνά να είναι τσιράκια της κυβέρνησης που θέλει να ελέγχει και την τοπική εξουσία. Ειδικότερα στη Χειμάρρα, ο δήμαρχος, αν και ελληνικής καταγωγής, λειτουργεί ως δάκτυλος της κυβέρνησης, αποδίδοντας τη στήριξη που τον εξέλεξαν δήμαρχο.


Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας:
Είναι μακρινό όνειρο η ΕΕ για την Αλβανία. Ο αλβανικός λαός είναι ίσως ο πιο φιλοευρωπαϊκός (λόγο ίσως της απομόνωσης που βίωσαν για πολλά χρόνια) αλλά η νοοτροπία και οι δομές του αλβανικού κράτους δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπου που λειτουργεί η ΕΕ.
Για τους Έλληνες στην Αλβανία:
Στον δύσκολο κόσμο της Αλβανίας μπορώ να πω ότι είμαστε οι πιο νομοταγείς πολίτες αλλά δεν απολαμβάνουμε τον ανάλογο σεβασμό.
Για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα:
Δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από την κυβέρνηση της Αλβανίας. Αντιθέτως, αυτή επιδεικνύει έναν άνευ προηγουμένου αυταρχισμό.
Για την επικοινωνία με Ελλάδα:
Έχουμε συχνή, σχεδόν καθημερινή, επικοινωνία με τις εδώ ελληνικές διπλωματικές αρχές. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ωστόσο, όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες, δεν επιδεικνύουν την δέουσα προσοχή στα ζητήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Για την εξωτερική πολιτική του αλβανικού κράτους, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την Ελλάδα ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο, ενδεχομένως δικαιολογημένα σε ένα βαθμό.
Θα θέλαμε περισσότερη στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει εδώ ο ελληνισμός, γιατί δυστυχώς σε κάποιες περιοχές έχουν απομείνει μόνο άτομα τρίτης ηλικίας.
Για το περιουσιακό:
Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Τα τελευταία 25 χρόνια είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου οι ακίνητες περιουσίες που είχαν δεσμευτεί από το καθεστώς επιστρέφουν στους πολίτες και τις κοινότητες. Ενώ οι άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες έλυσαν το περιουσιακό μέσα σε 4-5 χρόνια, εδώ δεν είμαστε ούτε στη μέση. Ευτυχώς σε κάποιες περιοχές ολοκληρώθηκε η διανομή της καλλιεργήσιμης γης. Τα προβλήματα ειδικότερα απέναντι στους Έλληνες υπάρχουν τα τελευταία 15 χρόνια. Ακόμη και αυτοί που έχουν στην κατοχή τους τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν δυσκολευτεί πάρα πολύ να πάρουν τις περιουσίες τους.
Στην Αλβανία παρατηρούνται σήμερα γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς και πλαστογραφίας ώστε κάποια άτομα να επωφεληθούν ακίνητης περιουσίας Ωστόσο στην περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα που θέλουν να μας απογυμνώσουν περιουσιακά.
Δεν είμαστε αντίθετοι στα σχέδια ανάπτυξης. Πρέπει ωστόσο ως προϋπόθεση να λυθεί πρώτα το περιουσιακό, να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους, και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια.
Προσπαθούμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα ζητώντας της στήριξη πρωτίστως του εθνικού μας κέντρου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ.α. Συντάξαμε αναλυτική έκθεση την οποία δώσαμε στον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διεθνοποιηθεί και θα τεθεί ως όρος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.
Για τα σημαντικότερα προβλήματα της μειονότητας:
το περιουσιακό
η παιδεία
οι υποδομές-ανάπτυξη
Για το μέλλον:
δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Έχουμε μάθει να ζούμε στα δύσκολα. Αγωνιζόμαστε με κάθε δημοκρατικό μέσο για την προάσπιση των δικαίων βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και του ελληνισμού γενικότερα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: