Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΡΟΠΟΙ ΚΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Έκδοση Δελτίου ΤαυτότηταςΤΡΟΠΟΙ ΚΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ


Οι τρόποι κτήσεως της Ελληνικής Ιθαγένειας ρυθμίζονται από τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως έχει τροποποιηθεί τελευταία με τους Ν. 4251/2014 και Ν. 4332/2015. Όσοι διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα (και όχι μπλε βεβαίωση) και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος, τότε μπορούν να αιτηθούν την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληρούνται στο πρόσωπό τους:
1) Κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας με την διαδικασία της πολιτογράφησης αλλογενών (όσων δεν έχουν Ελληνική καταγωγή) η οποία αφορά:
Α) αλλοδαπούς που έχουν οποιουδήποτε τύπου άδεια διαμονής, εφόσον διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του έτους 2005 έως σήμερα
Β) αλλλοδαπούς οι οποίοι έχουν άδεια επί μακρόν διαμένοντος,
Γ) αλλοδαπούς οι οποίοι είναι σύζυγοι ή γονείς Έλληνα πολίτη, εφόσον η οικογενειακή σχέση υπάρχει για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Για την κατηγορία αυτή όσοι υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης όπου απαντάνε σε ρωτήσεις για την Ελληνική ιστορία και Πολιτισμό, Γεωγραφία και κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας και εάν η εισήγηση της επιτροπής είναι θετική τότε ο ενδιαφερόμενος αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια με την διαδικασία που προβλέπεται.
2) Κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας που αφορά τους αλλοδαπούς που έχουν την ομογενειακή ιδιότητα (έχουν Ελληνική καταγωγή) και οι οποίοι μπορεί να έχουν ή να μην έχουν Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς και για τους οποίους ο νόμος δεν απαιτεί συγκεκριμένα χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.
3) Η άλλη κατηγορία αφορά τα παιδιά και τους νέους οι οποίοι φοίτησαν ή φοιτούν σε Ελληνικά σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο, καθώς και όσους μετά τις σπουδές στο Λύκειο ολοκλήρωσαν σπουδές σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο – ΑΕΙ, ΑΤΕΙ). Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε:
Α) ανήλικα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν γραφτεί στην Α΄ δημοτικού και συνεχίζουν το σχολείο, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο γονείς διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα
Β) Ανήλικα ή ενήλικα ατομα τα οποία έχουν ολοκληρώσει είτε εννέα έτη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (6έτη δημοτικό και 3 έτη γυμνάσιο) είτε έξι έτη φοίτησης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3έτη γυμνάσιο και 3 έτη λύκειο). Για την τελευταία αυτή κατηγορία απαιτείται σχετική βεβαίωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας κατοικίας του ενδιαφερόμενου που να βεβαιώνει τα έτη φοίτησης του ενδιαφερόμενου.
Οι τελευταίες κατηγορίες φυσικά δεν υπόκεινται στην διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης αλλά αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια άμεσα.
Να σημειωθεί ότι μια από τις τυπικές προϋποθέσεις η οποία εμποδίζει την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας είναι η αμετάκλητη καταδίκη του ενδιαφερόμενου σε ποινή μεγαλύτερη των έξι μηνών και που αφορά εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ο Κώδικας Ιθαγένειας.
Εμίρα Ζαϊμη Λάγια
Δικηγόρος Πειραιώς
http://albanians.gr/elliniki-ithagenia.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …