Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκικές διαφορές στην Αλβανία…


Image result for τουρκο αλβανική φιλία

Απ’ την ιστορία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο χώρος της σημερινής αλβανικής επικράτειας μετατράπηκε σε πεδίο όπου λύνονταν λογαριασμοί που δεν τον αφορούσαν. Ο Πελλοπονησιακός πόλεμος ξέσπασε καθώς συγκρούονταν οι Κορίνιοι με τους Σπάρτες για το ποιος τελικά α ελέγξει την Απολλωνία. Και αργότερα στις ΄διεις πεδιάδες της Μουζακιάς και του Δυρραχίου ο Καίσαρας α κινυγούσε λυσσαλέα τον Πομπήιο για ζητήματα που αφορούσαν τη σύγκρουση τους στη Ρώμη. Και αργότερα βέβαια στα χρόνια του Βυζαντίου υπάρχουν ανάλογα επεισόδια.

Η ιστορία αναβιώνει αυτή την περίοδο με απρόβλεπτες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες συνέπειες, με κύριο έμα του μενού τη σύγκρουση του Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Τουρκικής «Δημοκρατίας» με το μέντορα του Ιμάμι Γκουλέν. Η σοβαρότερη υπόθεση μέχρι στιγμής αποβαίνει υπέρ του Ερντογάν και αποτελεί ίσως οιονό για τεινός το μέρος α πάρει η αλβανική κυβέρνηση στην όλη υπόεση. Ενώ σε ότι αφορά στα διδακτήρια που ανά την Αλβανία, κυρίως όμως στα Τίρανα συντηρεί και λειτουργεί το ίδρυμα του Φετουλάχ Γκουλέν, παρά την αξίωση του Ερντογάν, ώστε να τα κλείσει με πρωτοβουλία της η κυβέρνηση του Έντι Ράμα και να υιοθετήσει εκείνος τα θρησκευτικά σχολεία – Μεντρεσέ, δεν έχουμε ενδείξεις ανταπόκρισης,  στο πεδίο των επιχειρήσεων υπάρχει ήδη εξέλιξη.
Τούρκικη κοινοπραξία που το καλοκαίρι είχε κερδίσει δημοπρασία για την αντιπαροχή εκμετάλευσης του αυτοκινητοδρόμου Δυρράχιο – Πρίστινα στο τμήμα της Αλβανίας, φαίνεται να ανήκει στον όμιλο Γκουλέν και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνεται στο non paper που ο Τούρκος Πρέσβης είχε παραδώσει στον Αλβανό Πρωθυπουργό. Δεν είναι γνωστό εάν οι προ ημερών εξέλιξη στο Υπουργείο Μεταφορών με την «παραίτηση» του υπουργού και την άμεση αντικατάσταση του με άλλον πιο έμπιστο στον Πρόεδρο της Βουλής, έχει σχέση με το συγκεκριμένο έμα, αυτό όμως που σίγουρα έχει συμβεί είναι η μονομερή ακύρωση της συνεργασίας με τη Βεντέκο ( Vendeko -τούρκικη κοινοπραξία) από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης. Διαρροές στον τύπο κάνουν λόγο ότι ιδιοκτήτες του διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν ενώ επίσης στελέχη της εταιρίας σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στις αλβανικές αρχές απ’ τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες φέρονται αναμεμειγμένοι στην ομάδα που είχε παρακολουθήσει παράνομες δραστηριότητες του γιου του Ερντογάν και είχαν οδηγήσει στις διαδηλώσεις στο Ταξίμ.
Χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες όπως στην προαναφερόμενη περίπτωση ακόμη μια τούρκικων επιχειρηματικών συμφερόντων δραστηριότητα ακυρώθηκε. Πρόκειται για την δημοπρασία ανάθεση με αντιπαροχή κατασκευής φράγματος και υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην κοιλάδα του Μεγάλου Δρίνου και δη στην Σκαρφίτσα. Προς τα έξω διαρρέει αδυναμία της τούρκικης υποψήφιας κοινοπραξίας (Syzer Grop kai Notil Holding) που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συγκεντρώσει να απαραίτητα κεφάλαια ανταπόκρισης στο έργο. Δεν αποκλείεται στο βίος να είναι και πάλι παρεμβάσεις του κατεστημένου του Ερτνογκάν που διαέτει ερείσματα στην κυβέρνηση Ράμα αλλά και που απειλεί με ενδεχόμενα αποσταθεροποιητικής δραστηριοποίησης μέσω των μουσουλμανικών υλακών που ελέγχει στο χώρο της Αλβανίας και στους άλλου αλβανικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς στη Βαλκανική.
Τέλος οι εξελίξεις αυτές με τις δύο τούρκικες επιχειρηματικές δραστηριότητες ναι μεν αποδεικνύουν ότι το τούρκικο κυνήγι συνεχίζεται στην Αλβανία αλλά δεν πρέπει να δημιουργήσει τη στρεβλή εικόνα ότι ενδεχομένως συνολικά να δημιουργηθεί αρνητικό πεδίο για τις τούρκικες «επιχειρήσεις» Απεναντίας όπως έχουμε και στο παρελθόν γράψει όμιλοι όπως το φάντασμα της “Kyrym” χαίρει όλη την εύνοια του κράτους ή ορώτερα να ειπωεί ότι λειτουργεί ως κράτος εν κρατεί. Στο Ελμπασάν λειτουργεί το χαλυβουργείο ως οικολογική βόμβα ενώ με την εφορία συμπεριφέρεται ως αφεντικό σε εργοδότη. Επιπλέον άλλος όμιλος με τεράστια διαπλοκή και παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών και οικολογικών κινημάτων απ’ όλη την Ευρώπη προχωρά τα συμβόλαια για την κατασκευή στον Αωό και επί της τοποθεσίας Ποτσέμι μεγάλου φράγματος. Οι συνέπειες στην κοιλάδα του Αωού αναμένονται καταστρεπτικές ενώ οι αγρότες της γύρω περιοχής α καταστούν εξαρτημένοι απ’ τους τούρκους προκειμένου να εξασφαλίζουν υδάτινους πόρους για τις καλλιέργειες τους.
Εν πάσει περιπτώσει και όταν ακυρώνει και όταν ενισχύει τουρκικές επιχειρήσεις στην Αλβανία ο Ερντογκάν και το καθεστώς του περισσότερο ενδιαφέρεται για το αντίκτυπο, δηλαδή την εικόνα του ελέγχου των πραγμάτων στην Αλβανία, την επιβεβαίωσης δηλαδή της θέσης δορυφόρου αυτής έναντι της Τουρκίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …