Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41


  Ο Γ. Σούρλας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του  «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» στη Βέροια, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις της σύγκλησης της Μικτής  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος – Αλβανίας, που συνεδρίασε προ διημέρου στην Αθήνα για τον ενταφιασμό των πεσόντων στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου κατά το Έπος 1940 -41.

  Έστω και μετά από 75 χρόνια, τόνισε, από τον ηρωικό θάνατό τους και 10 χρόνια από την κύρωση της Συμφωνίας από τα κοινοβούλια Ελλάδος-Αλβανίας για τα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, διαφαίνεται θετική προοπτική για την αποκατάσταση της μεγάλης εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας.

  Επιτέλους  πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλες τις πλευρές ότι η προσπάθεια, ανεύρεσης, περισυλλογής και ταφής των λειψάνων των μαχητών του 1940 προέρχεται από τα βάθη της ελληνικής ιστορικής διαδρομής. Αποτελεί εσωτερική ανάγκη, θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή και ιερό καθήκον.

  Η Ένωση Συγγενών Πεσόντων, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, αρκεί να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την αλβανική πλευρά και όχι όπως κατά το παρελθόν, που επί μια δεκαετία η Μικτή Επιτροπή, συνεδρίασε μόνο μια φορά χωρίς να υλοποιήσει καμία από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί μέχρι σήμερα.

  Ας ελπίσουμε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά, που εορτάζεται η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με άταφους τους μαχητές του θριάμβου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο