Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη Ιλίρ Μέτα στο ΑΠΕ: Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

«Ευτυχώς, το αλβανικό πολιτικό φάσμα δεν περιέχει κανένα κόμμα κάποιας σημασίας, το οποίο να έχει εθνικιστική ατζέντα» δηλώνει ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της σημερινής του επίσκεψης στην ΑΘήνα, και χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας «σχέσεις στρατηγικής σημασίας, πρακτικών συναλλαγών και ζωτικής σημασίας και για τις δυο χώρες».

«Όλα τα αλβανικά κόμματα σέβονται την Ελλάδα και την εδαφική της ακεραιότητα και φυσικά τους πολίτες της ως γείτονες και εταίρους της κοινωνικής, οικονομικής και ευρωπαϊκής μας ανάπτυξης. Πιστεύω ότι θα ήταν σώφρον να μείνουμε μακριά από υποθετικές αναφορές που επιχειρούν εσκεμμένα να δημιουργήσουν εσφαλμένες αντιλήψεις», τονίζει ο κ. Μέτα. «Ως καλοί γείτονες, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να συζητήσουμε» λέει και σημειώνει πως ο ίδιος βλέπει τη σχέση μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας «ως έναν κοινό χώρο που βρίθει ευκαιριών συνεργασίας».
«Δεν είμαστε απλώς καλοί και παλιοί γείτονες. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν κοινή ευθύνη στο να διασφαλίσουν την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ασφάλεια και η διμερής μας σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, όπως ακριβώς συμβαίνει», επισημαίνει ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου και προσθέτει: «Οι γείτονες συνομιλούν, συνεργάζονται, επιλύουν ζητήματα και αντιμετωπίζουν προκλήσεις από κοινού». Εμβαθύνοντας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Μέτα επισημαίνει πως «ξεπερνούν τις εξαίρετες πολιτικές επαφές που υπάρχουν ήδη μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζοντας πως «η φιλία μας βασίζεται σε αιώνες καλής κατανόησης και ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών μας που έχουν πολλά κοινά», ενώ υπενθυμίζει και τις «συχνές πολιτικές επαφές» με τις επισκέψεις του πρώην Προέδρου Κάρολου Παπούλια, του πρώην προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και την πρόσφατη του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας του, ο κ. Μέτα σημειώνει: «Η Αλβανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2014 και εργαζόμαστε σκληρά στο εσωτερικό προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρυθμίσεων που έχουμε αναλάβει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος και την ενίσχυση της έννομης τάξης. Η υλοποίηση τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεων- σταθμών θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μία θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αναμένουμε τους επόμενους μήνες».
Ενώ για τη στήριξη της Ελλάδας σε όλη αυτή την ευρωπαϊκή διαδικασία, ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου τονίζει: «Σ' όλη αυτή την περίπλοκη και μακρά διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, μας συνόδευε η συνεχής και πολύ ουσιαστική στήριξη από την Ελλάδα, μία στήριξη για την οποία είμαστε πολύ ευγνώμονες. Αυτή η στήριξη ήταν πολύ εμφανής κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2014 και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Αλβανία στηρίζεται στην Ελλάδα, ως γείτονα χώρα αλλά και ως μέλος της ΕΕ για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ατζέντας, γεγονός που εξυπηρετεί τόσο τις δύο χώρες όσο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».
Τέλος, για τη σημαντική, όπως λέει, επίσκεψή του στην Αθήνα, εκτιμά πως «θα συμβάλλει στην εντατικοποίηση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, που έχουμε την πλήρη και ειλικρινή βούληση να διευρύνουμε σε κάθε επίπεδο», ενώ για την ατζέντα των επαφών του σημειώνει: «Αδημονούμε να συναντήσουμε τις ανώτατες ελληνικές Αρχές, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, καθώς και εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας στην Αθήνα». Δεν παραλείπει, τέλος, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση για την πρόσκληση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …