Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο επίκεντρο της αλβανικής πολιτικής και διπλωματίας το "τσάμικο ζήτημα"


Στο επίκεντρο της αλβανικής πολιτικής και διπλωματίας το "τσάμικο ζήτημα"Του Κώστα Ράπτη
Ως τη βαθύτερη πληγή στις ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας Ilir Meta το ζήτημα των Τσάμηδων, σε μία έντονη κοινοβουλευτική διαδικασία την Πέμπτη, στην οποία ο ίδιος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις επαφές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η προχθεσινή συζήτηση έδειξε ότι το ζήτημα αποτελεί πλέον, λόγω και της συμμετοχής του "τσάμικου” κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU) στην κυβέρνηση Rama, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής ατζέντας στην γειτονική Αλβανία, αλλά και του "καλαθιού” των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ωστόσο, ο Ilir Meta κατέβαλε προσπάθεια να το ενσωματώσει σε μία λογική περισσότερο διαλλακτική, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας νέας "εποικοδομητικής” προσέγγισης.
Παραθέτοντας τα λόγια της προέδρου της ιταλικής βουλής Laura Boldrini, η οποία είχε μόλις απευθυνθεί στο αλβανικό κοινοβούλιο, ο Meta τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Αλβανία ως βασικό εταίρο στη σταθεροποίηση μιας περιοχής με επικίνδυνες εντάσεις και εθνικιστικές συγχύσεις.
Ο ίδιος απέκρουσε την άποψη ότι το τσάμικο ζήτημα ανήκει στο παρελθόν και δεν χρήζει επίλυσης και χαρακτήρισε ατυχές και παράδοξο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει άρει τον νόμο περί εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, μολονότι και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ - με την Αθήνα να έχει υποστηρίξει σταθερά την αλβανική ένταξη στη Συμμαχία.
Στο φόντο δε των όσων έγιναν γνωστά για την αποστολή στην επίτροπο Διεύρυνσης της Κομισιόν Johannes Hahn από τα υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών non papers για τις καταγραφόμενες εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις (όπου η αλβανική πλευρά ήγειρε και το τσάμικο ζήτημα), ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής υποστήριξε ότι και το ζήτημα των Αλβανών που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα έχει τεθεί σε κάθε επίσημο δίαυλο, όπου, ασχέτως της αντίδρασης στα συγκεκριμένα θέματα, το πνεύμα καλής θέλησης παρέμεινε.
Περισσότερο οξείες ήταν οι τοποθετήσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ditmir Bushati ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μη άρση του νόμου περί εμπόλεμης κατάστασης και τόνισε ότι το Σύμφωνο Φιλίας δεν επαρκεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να επιλυθεί το τσάμικο ζήτημα "διότι πρόκειται για Έλληνες υπηκόους” ενώ προέβλεψε ότι καμία απολύτως χώρα της Ε.Ε. δεν θα προβάλει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω του συγκεκριμένου ζητήματος.
Το κυριότερο επιχείρημά του πάντως, ως απάντηση στην θέση της Αθήνας ότι το ζήτημα έχει κλείσει μεταπολεμικά με αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, ήταν ότι δεν πρόκειται απλώς για θέμα περιουσιών, αλλά ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα πρέπει να διαχωριστεί οριστικά η ατομική ευθύνη, που κρίθηκε δικαστικά, από τη συλλογική ευθύνη.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος Sali Berisha ήταν αυτός που άνοιξε αρχικώς το ζήτημα κατηγορώντας την νυν κυβέρνηση ότι "λέει στους Έλληνες πως δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα”. Διακήρυξε δε: "δεν μπορεί κανείς να πατήσει πάνω στο αίμα των Τσάμηδων. Τα προβλήματα με τους γείτονες είναι σήμερα πιο σοβαρά από ό,τι στο παρελθόν”. Ο δε πρόεδρος του PDIU, Shpëtim Idrizi απείλησε, προκαλώντας ένταση, ότι, αν αγνοηθεί το ζήτημα των Τσάμηδων, ο ίδιος θα αντισταθεί στη δημιουργία στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Idrizi εισηγήθηκε στην αλβανική Βουλή το 2012 ψήφισμα με το οποίο διεκδικούνται από την Ελλάδα 10 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για την εκδίωξη των Τσάμηδων.
http://www.capital.gr/story/3162059

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …