Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ανάρτηση του Μπερίσα για συνάντηση με Πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα: «Πολύτιμη η βοήθεια της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια…»Σε ανάρτηση κειμένου αποτίμησης των ελληνοαλβανικών σχέσεων προέβη ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα στο δικό του λογαριασμό στο facebook. Αφορμή υπήρξε η συνάντηση που είχε με την Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Μπερίσα ήθελε να μιλήσει καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων αυτών με υπαιτιότητα και ως επιλογή του Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Έχει σημασία να αναφερθεί ότι την ενόχληση για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Αθήνα της αλβανικής κυβέρνησης και την καλλιέργεια ενός περίεργου ανθελληνισμού με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της Κυβέρνησης, εξέφρασε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα, σύμμαχος ωστόσο του Ράμα στη συγκυβέρνηση.

Τα όσα ο Μπερίσα επισημαίνει στην ανάρτηση του είναι καλά μετρημένα και αντανακλούν την συναίσθηση που ο ίδιος έχει εισπράξει από την πολυετή πολιτική του εμπειρία για τη σημασία και το ρόλο που στην Ευρώπη προσδίδουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ως άξονας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ο Σαλί Μπερίσα καίτι παρατηθείς από Πρόεδρος του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος παραμένει ισχυρός πολιτικός πόλος στην Αλβανία. Επί το πλείστον τηρεί επαφές με το πολιτικό φάσμα του Λαϊκού Κόμματος της Ευρώπης.
Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης ακολουθεί:
«Αγαπητοί φίλοι, υποδέχθηκα σήμερα σε συνάντηση την Πρέσβειρα της Ελλάδας στη χώρα μας, την κυρία Ελένη Σουρανή.
Ευχήθηκα στην πρέσβειρα Σουρανή επιτυχίες στην αποστολή της και εξέφρασα την ευγνωμοσύνη για την μεγάλη και πολύπλευρη βοήθεια που η Ελλάδα παρείχε στην Αλβανία όλα αυτά τα 25 χρόνια. Η Ελλάδα παρείχε πολύτιμη βοήθεια στην Αλβανία στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα και οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία έχουν τη δική τους βαρύτητα και πολύτιμη συμβολή στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Από πλευράς μου εξέφρασα την αισιοδοξία μου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, οι οποίες καμιά εδαφική διεκδίκηση δεν έχει η μία έναντι της άλλης, θα βελτιώνονται διαρκώς δια να αγγίξουν το επίπεδο που τους αξίζει.
Υπογράμμισα ότι μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας υπάρχουν ισχυρές βάσεις για συνεργασία και φιλικές και άριστες σχέσεις στο μέλλον. Τα προβλήματα που κληρονομούν θα πρέπει να επιλυθούν αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα. Όπως επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί από οποιονδήποτε η χρήση τους για εκλογικές σκοπιμότητες.
Η Πρέσβης μου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη συμβολή που παρείχα στην υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας Αλβανίας – Ελλάδας που υπήρξε ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκείνη επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει την Αλβανία ως ένα εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της ένταξη.
Στη συνάντηση υπογράμμισα την ανάγκη αναγνώρισης του Κοσσόβου από την Ελλάδα, ως ένα βήμα που συμβάλει στην σταθερότητα στην περιοχή. Επεσήμανα ότι μεταξύ Κοσσόβου και Ελλάδας δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την αναγνώριση, και οι διμερείς σχέσεις και υποθέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και η επίλυση τους δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις σχέσεις της Ελλάδας με το Κόσσοβο. Η Πρέσβης ομολόγησε την πρόοδο των σχέσεων της Ελλάδας με το Κόσσοβο, που τις καθοδηγεί το διμερές συμφέρον.
Επεσήμανα ότι η ελληνική κυβέρνηση, με δύο επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών έχει επιδείξει θετική βούληση για να προωθήσει τις σχέσεις με την Αλβανία. Στη συνάντηση υποστήριξα την άποψη ότι το Σύμφωνο του 1996 αποτελεί σταθερή βάση στις σχέσεις μας, και για την επίλυση προβλημάτων που έχουν μείνει εκκρεμή μεταξύ των δύο χωρών, προς αμοιβαίο συμφέρον των πολιτών και στις δύο χώρες.
Αλλά επεσήμανα επίσης ότι εάν το Σύμφωνο αυτό δεν θα είχε μπλοκαριστεί από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που ήρθαν και στις δύο χώρες μας στην εξουσία μετά τη υπογραφή του Συμφώνου τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα.
Η συνάντηση υπήρξε ανοικτή.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …