Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποκάλυψη ή προπαγάνδα; Τα Τίρανα εκθέτουν την Αθήνα για το τσάμικο…

kotzias mpoysati
Μείζονα ερωτήματα για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική διπλωματία εγείρει η συνέντευξη του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι, ο οποίος πριν κοπάσει ο θόρυβος από την δήλωση του Επιτρόπου Χαν για το τσάμικο, αποκάλυψε ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ο Μπουσάτι έδωσε συνέντευξη στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό A1 Report και εκτενή αποσπάσματά της δημοσιεύονται στις περισσότερες αλβανικές εφημερίδες, οι οποίες συνεχίζουν το παραλήρημα για την αναγνώριση του Τσάμικου.
Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις που έκανε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν διαψευστεί από την Αθήνα, τα αντανακλαστικά της οποίας μάλλον βρίσκονται σε βαθύ ύπνωση, αν κρίνει κάποιος από το γεγονός ότι χρειάστηκε 23 ημέρες για να απαντήσει στον Επίτροπο Χαν, κι αφού πρώτα το θέμα πήρε δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι οι δυο πλευρές έχουν καταθέσει τα non paper στους ευρωπαίους αξιωματούχους και ότι για την Αλβανία υπάρχουν ανοικτά θέματα όπως αυτά που προέρχονται από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι αυτά που έχουν πρακτική σημασία για τις δύο χώρες.
Υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.
Μάλιστα έσπευσε να επικρίνει την Ελλάδα για αντιδράσεις συναισθηματικές, υποστηρίζοντας ότι «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».
Ο ίδιος θεωρεί ότι το θέμα των Τσάμηδων βρίσκεται πλέον στην ατζέντα των Βρυξελλών και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη που το έχει συμπεριλάβει την λύση του στο πρόγραμμά της.
H Κυβέρνηση Ράμα, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, έσυρε ουσιαστικά το Νίκο Κοτζιά, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο, εκεί ακριβώς που ήθελε και για πρώτη φορά το τσάμικο μπήκε στο τραπέζι.
Και κει για πρώτη φορά, Έλληνας Υπουργός, δεν περιορίστηκε στην γνώριμη μέχρι τώρα απάντηση και πάγια θέση της Ελλάδας, ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά επέλεξε να προβεί σε μία μικρή διάλεξη περί τσάμηδων, τους οποίους χώρισε σε πολλές κατηγορίες.
Και κάπως έτσι φαίνεται ότι άνοιξε η κερκόπορτα.
Η συνέντευξη Μπουσάτι, έρχεται να εκθέσει ακόμη περισσότερο την Αθήνα, η οποία επιχειρεί κι αυτή την φορά να την αφήσει να περάσει αναπάντητη.
Ο Αλβανός υπουργός ή προχώρησε σε μία σημαντική αποκάλυψη του διπλωματικού παρασκηνίου ή έδωσε μία συνέντευξη στο πλαίσιο της εθνικιστικής προπαγάνδας που συνηθίζει η κυβέρνηση Ράμα...
Απομένει να το ξεκαθαρίσει η Αθήνα και μάλιστα με στοιχεία.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/40534-2016-10-04-21-19-13.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …