Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τετραήμερη επίσκεψη της Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ Ελένη Σουρανή στην Κορυτσά!

Τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη εβδομάδα η νέα Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ Ελένη Σουρανή.
Ο στόχος της επίσκεψης  της ήταν πολλαπλός και φυσικά διαφαίνεται από όλα όσα έπραξε  κατά τις ημέρες που επισκέφτηκε την Κορυτσά (1-4 Οκτωβρίου).
Με την συνοδεία του συζύγου της, πρέσβυ. ε.τ  κ Παναγιώτη Ζωγράφο , του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειο Τόλιο μετά της συζήγου, του Γενικού Προξένου  Κορυτσάς κ Γιώργου Αλαμάνου και άλλους,  πραγματοποίησε το Σάββατο το πρωί επίσκεψη το χωριό Βυθκούκη ώστε να γνωρίσει την ιστορία του τόπου μέσα από τα ορθόδοξα μνημεία ενός, κάποτε, ένδοξου ελληνικού χωριού.
Το απόγευμα πραγματοποίησε συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού Πολένα όπου έμαθε κα γνώρισε την ιστορία και τα προβλήματα τους. Την Κυριακή το απόγευμα επισκέφτηκε το Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο Όμηρος  όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα όσα αφορούν το σχολείο από το Διευθυντή του σχολείου τον κ Στέργιο Φιλίππου. Η Πρέσβης και οι συνοδοί της έφυγαν   από το σχολείο  με τις καλύτερες εντυπώσεις  και εξέφρασαν την πλήρη στήριξη στο σχολείο.
Το βράδυ της Κυριακής παρευρέθηκε σε δεξίωση που είχε διοργανώσει το Γ. Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς . Στην δεξίωση  ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, βουλευτές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι και μέλη της ομογένειας,.
Αφού καλωσόρισε την κ Πρέσβη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ Αλαμάνος  η κ Σουρανή έλαβε το λόγο και  αφού ευχαρίστησε το Γ.Π της Ελλάδος στην Κορυτσά, μεταξύ άλλων είπε : « Έχω μόλις τρείς μήνες που έχω αναλάβει τα καθήκοντα μου ως Πρέσβης και προσπάθησα να συνδυάσω την επίσκεψη μου για τα εγκαίνια του νέου Μεσαιωνικού Μουσείου το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, η Κορυτσά έχει μια ιδιαίτερη σχέση στην καρδιά μας γιατί πάντοτε διατηρούσε ιδιαίτερους θεσμούς , κοινωνικούς, θρησκευτικούς,  πνευματικούς και πολιτιστικούς  με την Ελλάδα»…. «Η Ελλάδα έχει σταθεί κάθε στιγμή και σε κάθε βήμα στην Αλβανία και η πολιτική βούληση μετατράπηκε πάντα σε έμπρακτη συμπαράσταση την οποία γνώρισε ιδιαίτερα η περιοχή της Κορυτσάς όπου αύριο θα έχει ένα ακόμη μνημείο αυτής της προσφοράς » και έκλεισε ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
Την επόμενη παρευρέθηκε στα εγκαίνια του  νέου Μεσαιωνικού (Βυζαντινού) Μουσείου της Κορυτσάς όπου ήταν και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο αντιπρωθυπουργός  Νίκος Πελέση η Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Μ Κουμπάρο, ο Μητροπολίτης Κορυτσά κ.κ Ιωάννης και πολλοί άλλοι.   Όλοι η τελετή ήταν στην ουσία προσβλητική όσο για την ορθοδοξία τόσο και για   την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε στην Αλβανία τα χρήματα για να ξεκινήσει την ανέγερση αυτού του μουσείου ώστε έτσι να απελευθερωθεί ο χώρος του ναού της Ζωοδόχου Πηγής που κρατούνταν ακόμη παράνομα, εξαιτίας της κρίσης όμως σταμάτησε να στέλνει τα υπόλοιπα χρήματα και έτσι το έργο με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε από την Αλβανία.  Ο Πρωθυπουργός όμως, και τα «στρατιωτάκια» του,  με θρασύτητα και έπαρση, δεν ανέφεραν ούτε το γεγονός αυτό, ούτε το γεγονός πως την εκπαίδευση των συντηρητών την έκανε η Ελλάδα, ούτε πως η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια σε κάθε επίπεδο,  ξέχασαν επίσης, το γεγονός πως όσα έργα είναι εκεί είναι προϊόν των ορθοδόξων και του ελληνορθόδοξου πολιτισμού   της περιοχής και έχουν πληρωθεί με αίμα, με πολλές θυσίες και υπό τον τούρκο και αλβανό κατακτητή της περιοχής. Η αναφορά προς την προσφορά της Ελλάδας έγινε με τρόπο επιγραμματικό και ενώ υπήρχαν εκεί η Πρέσβης και δύο Γενικοί Πρόξενοι κανείς δεν τους ευχαρίστησε και δεν ανέφερε κάτι για την παρουσία τους, λες και δεν υπήρχαν. Η συμπεριφορά όλων με αρχηγό το Πρωθυπουργό ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη, υποτιμητική και προσβλητική για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και φυσικά αυτό φαινόταν έντονα στο πρόσωπο της κ Ελένη Σουρανή και όλων των ομογενών .
Προσθέτουμε εδώ και το γεγονός πως η τοποθέτηση των εικόνων στο χώρο είχε γίνει κατά τρόπο προσβλητικό για κάθε πιστό. Πολλές εικόνες δεν είχαν  πληροφορίες για το σημείο από το οποίο τα έχει δια της βίας κλέψει το κράτος. Όλες όμως οι εικόνες είναι ιστορικές αποδείξεις για την ιστορία και το πολιτισμό της εποχής που δεν ήταν άλλος παρά ο ελληνορθόδοξος και αυτό δεν μπορούν να το σβήσουν με τίποτα.


Η επίσκεψη της κ Ελένη Σουρανή ολοκληρώθηκε την Τρίτη το πρωί με την επίσκεψη της στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και τον Μητροπολίτη Κορυτσά Ιωάννη με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν το ποίμνιο του. Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …