Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διπλό ηχηρό μήνυμα Κοτζιά προς Ερντογάν και Ράμα παρουσία Λαβρόφ


Διπλό μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Σήμερα, σε μία εποχή αστάθειας η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας που προχωρά σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη συνεννόηση στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την ώρα που πολλοί πολιτικοί στην περιοχή χρησιμοποιούν «παλιούς τρόπους» πολιτικής, παλιοί εθνικισμοί εκφράζονται με νέο τρόπο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει ηθική ευθύνη να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
«Η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός» διεμήνυσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις περί αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης και «συνόρων της καρδιάς».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε ειδική αναφορά και στην Ιστορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» και προσέθεσε: «Την Ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία».
Η κίνηση αυτή θεωρείται από αναλυτές ως πολύ σημαντική καθώς απαντά τόσο στον Ερντογάν που όπου βρεθεί και όπου σταθεί θέτει ζήτημα σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα που το τελευταίο διάστημα τορπιλίζει τις καλές σχέσεις γειτονίας με αναφορές σε ανιστόρητα ζητήματα με πλέον πρόσφατη την ανάρτηση στο facebook δηλώσεις σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι η Ακρόπολη σώθηκε από Αλβανούς.
Η δήλωση αυτή του Έλληνα ΥΠΕΞ αποκτά ειδικό βάρος καθώς γίνεται παρουσία του Ρώσου ομολόγου του…
Το Κυπριακό, ασφαλώς αποτέλεσε σημαντικό μέρος των συζητήσεων και ο κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε δημοσίως τον ομόλογό του για τη σταθερή στάση στήριξης της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου από την αρχή του προβλήματος, σημειώνοντας και την προ ημερών συνάντηση Λαβρόφ - Κασουλίδη στην Μόσχα.
Ο κ.Κοτζιάς επίσης ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για τα τρυφερά αισθήματα προς την Ελλάδα, που εκφράζονται και στους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού, παρά τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία.
Για τις σχέσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και όχι να είναι αντίπαλός της, θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν στην πιο δύσκολη στιγμή του ψυχρού πολέμου επετεύχθη με τη Συμφωνία του Ελσίνι το πλαίσιο για τα δικαιώματα των πολιτών, την αναγνώριση των συνόρων μετά το Β΄ Παγκόσμιο και η σταθεροποίηση των σχέσεων Δύσης και Ανατολής.
Ο Ρώσος υπουργός από την πλευρά του επεσήμανε πως η Ρωσία εκτιμάει πάρα πολύ την στάση της Ελλάδας στο θέμα των σχέσεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τόσο για το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας όσο και για την εμβάθυνση του διαλόγου στο ουκρανικό ζήτημα. «Εμείς θέλουμε να υλοποιηθούν όλες οι πρόνοιες της συμφωνίας του Μινσκ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση του Βερολίνου δίνει ελπίδες ότι γίνονται συνεπείς προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα.

http://www.koutipandoras.gr/article/diplo-hxhro-mhnyma-kotzia-pros-erntogan-kai-rama-paroysia-labrof

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …