Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο Ράμα ποντάρει στον εθνικισμό και στον ανθελληνισμό

«Ηταν επιλογή του Ράμα να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα», δηλώνει ο Βαγγέλης Ντούλες.
Ο ανθελληνισμός του, όργιο δημαγωγίας. Τα σχέδια της «αστικής αναγέννησης» που αυτός ευαγγελίζεται, πεδίο καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι πολιτικές του, πελατειακές. Οι προθέσεις του, δόλιες. Και τα λόγια του, ψεύτικα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα πλέον δεν πείθει κανέναν πέρα φυσικά από εκείνους με τους οποίους διαπλέκεται.
«Οι οικονομικές του πολιτικές έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι πια καθημερινότητα για τον μέσο Αλβανό πολίτη. Ο εθνικισμός, και κυρίως ο ανθελληνισμός, είναι το μόνο πεδίο όπου ανέξοδα ο κ. Ράμα μπορεί να λεονταρίζει», δηλώνει στο «Εθνος» ο κ. Βαγγέλης Ντούλες.
Κόντρες
Γνωστός για την «κόντρα» του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, μια «κόντρα» που κορυφώθηκε πρόσφατα από το βήμα του αλβανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Ντούλες πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή της Αλβανίας, εκπροσωπώντας την ελληνική εθνική μειονότητα. Πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), της παράταξης που εκπροσωπεί δηλαδή σήμερα, μόνη αυτή ως παράταξη, την εθνική ελληνική ομογένεια στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας, αλλά και πρώην αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής, ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, σκιαγραφεί, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», το φαινόμενο Ράμα με τα πιο μελανά χρώματα. Μιλάει «ως πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ως μειονοτικός, ως κάτοικος Αργυροκάστρου» και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις μιας κυβέρνησης που καταγράφεται στην ιστορία ως η πιο εχθρική ενάντια στον ελληνισμό.
«Η κυβέρνηση Ράμα είναι η μόνη μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της εθνικής ελληνικής μειονότητας σε θέση υπουργού. Κι αυτό, ενώ είχε δημιουργηθεί η θετική παράδοση να εκπροσωπείται και η εθνική ελληνική μειονότητα στο υπουργικό συμβούλιο ανεξαρτήτως πολιτικών παρατάξεων», δηλώνει στο Εθνος ο κ. Ντούλες... μιλώντας εξ ιδίας πείρας. Ο ίδιος ήταν άλλωστε αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής και κυβερνητικός εταίρος έως την άνοιξη του 2015, αλλά υπέβαλε την παραίτησή του όταν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έβαλε στην κυβέρνηση τους Τσάμηδες του Σπετίμ Ιντρίζι.
Σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα που πρόκειται να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο του «κυνηγιού» που έχει εξαπολύσει ο Εντι Ράμα κατά των ελληνικών περιουσιών
Σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα που πρόκειται να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο του «κυνηγιού» που έχει εξαπολύσει ο Εντι Ράμα κατά των ελληνικών περιουσιών
Τα προβλήματα ωστόσο είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. «Ηταν δική του επιλογή, ευθύς εξαρχής μόλις ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Ντούλες αναφερόμενος στον Εντι Ράμα, με τον οποίο εμφανίζονταν έως τις εκλογές του 2013 να έχουν καλές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί Ελληνες ομογενείς αλλά και τα ελληνικά μίντια είχαν αντιμετωπίσει τότε ως θετική εξέλιξη την επικράτηση του Ράμα στις εκλογές. Εκτοτε ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Τα προβλήματα επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο στις 28 Οκτωβρίου, όταν 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας έλαβαν ειδοποιητήρια, υπογεγραμμένα από τον... ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, γιατί αυτά πρόκειται να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο σχεδίου για την ανάπλαση της πόλης. Σήμερα, ακριβώς έναν μήνα μετά, κανένα από τα εν λόγω κτίσματα δεν έχει κατεδαφιστεί, αλλά η απειλή παραμένει στο τραπέζι. «Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε και δεν τελειώνει με τα 19 κτίρια που προτίθεται να κατεδαφίσει ο πρωθυπουργός στο κέντρο της Χειμάρρας», εξηγεί στο Εθνος ο κ. Ντούλες και συνεχίζει: «Είδαμε τις κατεδαφίσεις πέρυσι στο χωριό Δημάδες. Κορυφώθηκαν με τη κατεδάφιση ακόμη και του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου, κίνηση άνευ προηγουμένου. Σε όλες τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ μετά το 1990, κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει ιερό χώρο οποιασδήποτε κοινότητας. Το έπραξε ο κ. Ράμα». Το πιο ανησυχητικό δε είναι ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου σχεδίου με στρατηγικό στόχο τη με κάθε τρόπο αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας του Ιονίου εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών», όπως σημειώνει ο ομογενής βουλευτής.
Μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση προ ημερών, ο κ. Ράμα υπερασπίστηκε το σχέδιο της «αστικής αναγέννησης» που εφαρμόζει η κυβέρνησή του στη Χειμάρρα.
Πελατειακές σχέσεις
«Ολα αυτά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το σχέδιό του διέπεται από πελατειακές σχέσεις, από διακρίσεις και από διάθεση εκδίκησης των κατοίκων της Χειμάρρας», απαντάει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Ντούλες και συνεχίζει... αναδεικνύοντας τα διπλά στάνταρ της αλβανικής ηγεσίας. «Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα ειδοποιητήρια και καθεαυτές τις κατεδαφίσεις, προχωράει η ανέγερση τουριστικών χωριών σε οικόπεδα αμφισβητούμενης κατοχής και ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας.
Ο Ράμα ποντάρει στον εθνικισμό και στον ανθελληνισμό
Στη Χειμάρρα έχουν επίσης ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από τρία κτίρια-μεγαθήρια, αυθαίρετα όλα τους, άνω των οχτώ και δέκα ορόφων, τη στιγμή που ο μέσος όρος στη περιοχή δεν ξεπερνάει τους τρεις ορόφους. Τα κτίρια αυτά ανήκουν στον πολιτικό μέντορα του πρωθυπουργού, στον κ. Κοκδήμα. Και αντί να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα αυτά κτίρια, η κυβέρνηση Ράμα κατεδαφίζει ακόμη και κτίσματα άνω των 170-200 ετών. Αυτά αξίζουν να συντηρηθούν, όχι να κατεδαφιστούν».
Οι προκλήσεις ωστόσο, για την ελληνική εθνική μειονότητα, δεν περιορίζονται στο περιουσιακό. «Το ιδιοκτησιακό είναι πρώτο και μεγαλύτερο», αλλά τα προβλήματα πολλά. «Γίνονται βήματα προς τα πίσω ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ. «Η διοικητική μεταρρύθμιση του 2014 στόχευε και πέτυχε την αλλοίωση των εκλογικών ισορροπιών εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.» Επιπλέον, «η Αλβανία είναι η μόνη χώρα όπου δεν διεξήχθη μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος μια αντικειμενικά δίκαιη απογραφή του πληθυσμού».
Κατά τα λοιπά, «παραβιάζονται και καταστρέφονται ελληνικά μνημεία πολιτισμού».
Η ανάλυση των δηλώσεων Ράμα
«Αμετροέπεια και τυχοδιωκτισμός»
«Ο κύριος Ράμα δεν δικαιούται πλέον ούτε μια σοβαρή αντιμετώπιση, γιατί οι κινήσεις του διακατέχονται από αμετροέπεια και τυχοδιωκτισμό, γιατί αυτό που ισχυρίζεται σήμερα το αναιρεί αύριο», υπογραμμίζει μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο ομογενής βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, καλούμενος να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Ράμα στην ελληνική τηλεόραση.
Αυθαίρετο πολυώροφο κτίριο που ανεγέρθηκε στη Χειμάρρα και ανήκει στον πολιτικό μέντορα του Εντι Ράμα.
Αυθαίρετο πολυώροφο κτίριο που ανεγέρθηκε στη Χειμάρρα και ανήκει στον πολιτικό μέντορα του Εντι Ράμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους του αλυτρωτισμού, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά ούτε και βλέψεις για την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο ο τρόπος με τον οποία είδαν τη συνέντευξη Ράμα πίσω στην Αλβανία αναλυτές, ΜΜΕ και αντιπολίτευση.
«Ο Ράμα πρώτος προκαλεί με δηλώσεις τους δαίμονες του εθνικισμού και του φανατισμού που περισσεύουν στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια αφήνει για λίγο καιρό να φουντώσει η δημόσια εθνικιστική συζήτηση και στο τέλος βγαίνει ο ίδιος και θέτει τέρμα σε αυτήν, παίρνοντας για λογαριασμό του τη δάφνη της νίκης», γράφουν οι αλβανικές εφημερίδες «Tema» και «Koha Jone».
Ηττες
«Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Ράμα έχει υποστεί πολλές ήττες σχεδόν σε όλους τους τομείς. Αυτήν τη στιγμή η κοινωνία είναι ανάστατη με το νομοσχέδιο που αμφισβητήθηκε έντονα, αλλά αναμένεται να ψηφιστεί στο μέλλον σχετικά με την εισαγωγή απορριμάτων στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, φέτος όσο ποτέ άλλοτε στην Αλβανία ήταν μαζικές οι χασισοκαλλιέργειες», με τα οικονομικά προβλήματα παράλληλα να επιδεινώνονται, «στοιχειώδεις πτυχές του κράτους δικαίου να λειτουργούν προβληματικά» και τη χώρα «να είναι ουραγός σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ως προς τον εξευρωπαϊσμό της», όπως καταγγέλλει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Ντούλες.
Ο Εντι Ράμα αφήνει να φουντώσει η δημόσια εθνικιστική συζήτηση και στη συνέχεια βγαίνει ο ίδιος και θέτει τέρμα σε αυτήν.
Ο Εντι Ράμα αφήνει να φουντώσει η δημόσια εθνικιστική συζήτηση και στη συνέχεια βγαίνει ο ίδιος και θέτει τέρμα σε αυτήν.
«Εάν έχει αποθρασυνθεί σήμερα ο κ. Ράμα», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, «αυτό οφείλεται σε κάποιον βαθμό και στη στάση της εθνικής ελληνικής μειονότητας και των πολιτικών της εκπροσώπων. Σήμερα είμαστε δυστυχώς σκορπισμένοι σε πολλά κόμματα, ακόμη και στο κόμμα του κ. Ράμα.
Πολλές μάλιστα από τις κρισιμότερες αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια εις βάρος των συμφερόντων της εθνικής ελληνικής μειονότητας υπερψηφίστηκαν με τις κρίσιμες ψήφους βουλευτών ελληνικής καταγωγής αλβανικών κομμάτων».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr
  • Η κυβέρνηση Ράμα είναι η μόνη μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της ελληνικής μειονότητας σε θέση υπουργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)