Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Βατερλό Κοτζιά… Η Κομισιόν ανοίγει την πόρτα της Ευρώπης για την Αλβανία χωρίς καμιά αναφορά στη μειονότητα!

albania kotziasipe

Βατερλό για το Νίκο Κοτζιά και τις πολιτικές επιλογές που έκανε έναντι των Τιράνων και της Αλβανίας αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της γείτονας χώρας η οποία συστήνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ανθελληνικό παραλήρημα του Ράμα, στην καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και στις αξιώσεις των Τσάμηδων.
Η Κομισιόν, στο ίδιο κείμενο εξάρει τον περιφερειακό ρόλο της Αλβανίας ενώ το πιο εντυπωσιακό αλλά και αποκαλυπτικό της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ειδική μνεία που κάνει στον «μηχανισμό» που συμφώνησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατά την ταραχώδη επίσκεψή του στα Τίρανα, για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων, στα οποία έχει συμπεριληφθεί, για πρώτη φορά, και το Τσάμικο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η αναφορά στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα:
«Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στα Τίρανα οι δυο χώρες συζήτησαν την θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των “εκκρεμών διμερών ζητημάτων».
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που σε επίσημο κοινοτικό κείμενο καταγράφεται η ύπαρξη μηχανισμού για την αντιμετώπιση εκκρεμών διμερών ζητημάτων... Και σε αυτά η Αλβανία έχει συμπεριλάβει την άρση του εμπολέμου, το τσάμικο, τη διδασκαλία της Αλβανικής στην Ελλάδα!!!
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε «Ελληνική Εθνική Μειονότητα» ενώ αντιθέτως υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία.
«Το νομικό πλαίσιο της προστασίας των μειονοτήτων είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ. Η Αλβανία έχει υιοθετήσει τις περισσότερες διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα , παρ’ όλα αυτά πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή των μηχανισμών προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων...
...Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πρέπει να διασφαλιστεί καθώς επίσης και η διαδικασία χορήγησης τίτλων ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων πρέπει να ολοκληρωθεί».
Ενώ όμως γίνεται ειδική αναφορά σε Ρομά και Αιγυπτίους, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες οι Έλληνες μειονοτικοί στη Χειμάρρα και σε άλλες μειονοτικές περιοχές, που έχουν σχέση κυρίως με τις περιουσίες τους.
Στην Έκθεση υπάρχει χλιαρή αναφορά για την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την επισήμανση ότι «εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας με την κυβέρνηση για την επιστροφή των περιουσιών που είχαν κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς».
Πέραν όλων αυτών η Έκθεση της Κομισιόν εξαίρει τον εποικοδομητικό ρόλο της Αλβανίας στην περιφερειακή συνεργασία και στην διατήρηση σχέσεων καλής γειτονιάς με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στην συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες όπου, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και η συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό, ο μηχανισμός δηλαδή που επιβλέπει την διατήρηση του στεγανού κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα!
Μετά από όλα αυτά μάλλον είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση οι απειλές του κ. Κοτζιά περί βέτο τον Δεκέμβριο όπου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την επίσημη ενταξιακή διαπραγμάτευση της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: