Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διχογνωμίες στους Τσάμηδες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προτού κοπάσει ο θόρυβος από τα γεγονότα με τις επικείμενες κατεδαφίσεις κατοικιών ομογενών στη Χειμάρρα και τον πόλεμο των ανακοινώσεων Αθήνας και Τιράνων, ο οποίος ακολούθησε την απόφαση των αλβανικών αρχών, καθώς και τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, μια νέα «τορπίλη», αυτή τη φορά από τους Τσάμηδες, απειλεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επιχειρηθούν.

Σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών, που από ελληνικής πλευράς εξελήφθησαν ως προκλήσεις (θορυβώδεις συγκεντρώσεις κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, ανθελληνική ρητορική με αφορμή δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Χαν, κ.ά.), οργανωμένοι Τσάμηδες στην Ευρώπη ανακήρυξαν την «ανεξάρτητη Τσαμουριά» και ανακοίνωσαν τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης με έδρα το Κόσοβο!

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Τιράνων, αλλά και κάποιων του Κοσόβου, η απόφαση ελήφθη από τον «Δημοκρατικό Σύλλογο Τσαμερία», που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και φέρεται να πρωτοστατεί στην προβολή του «τσάμικου ζητήματος» ανά την Ευρώπη με καταθέσεις φακέλων σε διεθνή φόρα και προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια.

Η εξαγγελία προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος των Τσάμηδων PDIU κ. Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, δηλώνοντας πως πρόκειται για «πρόκληση, που πάει πίσω την υπόθεση της Τσαμουριάς» και υποστηρίζοντας πως πίσω από αυτή «κρύβονται δυνάμεις που δεν θέλουν τη λύση του προβλήματος».

Χαρακτήρισε, δε «καθόλου τυχαίο ότι η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε λίγες ημέρες πριν από την απόφαση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Αλβανίας» και ακόμα «παραμονές της συζήτησης για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας για τους Αλβανούς του Κοσόβου».

Πηγές στα Τίρανα απέδιδαν την αποδοκιμασία της κίνησης του συλλόγου που συσπειρώνει Τσάμηδες της Ευρώπης, αλλά και ακραίους Αλβανούς του Κοσόβου, σε έριδες μεταξύ των τσάμικων οργανώσεων, ενώ ουδεμία αντίδραση είχε υπάρξει έως χθες από τα επίσημα Τίρανα. Σημειώνεται ότι τη θέση του γενικού γραμματέα του συλλόγου κατέχει ένας πρώην ενεργός διπλωμάτης (πρέσβης σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επί κυβέρνησης Μπερίσα) ονόματι Λισέν Μπασκούρτι.

Με βάση την ανακοίνωση επρόκειτο να συνέλθουν εντός των ημερών εκπρόσωποι των απανταχού Τσάμηδων στο Κόσοβο για να εκλέξουν προσωρινή «κυβέρνηση της Τσαμουριάς», δίχως έως χθες το βράδυ να έχει γίνει γνωστό εάν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός.

Φήμες για αλλαγή έδρας

Ιστοσελίδα του Κοσόβου, πάντως, ανέφερε ότι ως μόνιμη έδρα της «προσωρινής κυβέρνησης» έχει επιλεγεί το Λονδίνο, όπου μετά το Brexit δεν θα ισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ στην Πρίστινα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της πόλης κ. Νετζμεντίν Σπαχίου δήλωσε πως «δεν πρέπει τέτοιες ανεύθυνες κινήσεις να διαταράξουν τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα». Δεν αποκλείεται, πάντως, η φημολογούμενη αλλαγή έδρας να σχετίζεται με άρνηση της κοσοβαρικής κυβέρνησης να τη «φιλοξενήσει» με κίνδυνο να διαταράξει τις καλές σχέσεις με την Αθήνα.
http://www.kathimerini.gr/881730/article/epikairothta/politikh/dixognwmies-stoys-tsamhdes
Έντυπη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …