Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ομιλία του Συντονιστή Εκπαίδευσης Αλβανίας κ Σωτηρούδα Βασίλειο για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στο Ελληνοαλβανικό Σχολείο ¨Ομηρος
Ως Έλληνες και ως Χριστιανοί έχουμε τη μεγάλη χαρά την 25η Μαρτίου να γιορτάζουμε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα. Την αναγγελία από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία, ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό αλλά και την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων εναντίων των Οθωμανών κατακτητών το 1821.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Την ημέρα αυτή συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. Με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά Της, Τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον που με την θυσία Του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και του χάρισε την Άγια, Ουράνια και Αιώνια Ζωή!!! 
 Την 25η Μαρτίου του 1821 η υποδουλωμένη Ελλάδα, μετά από 400 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς πήρε τις τύχες της στα χέρια της. Στη μονή της Αγίας Λαύρας υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στον Οθωμανό κατακτητή.  Είχαν προηγηθεί 4 αιώνες καταπίεσης, διώξεων και αυθαιρεσίας από την Οθωμανική εξουσία. Ήταν μια περίοδος σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης σε οικονομικό, πολιτισμικό και δημογραφικό επίπεδο.
Είναι αλήθεια ότι τα 400 χρόνια σκλαβιάς ήταν πάρα πολλά. Δυστυχώς οι Οθωμανοί αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα άσχημα στοιχεία των Ελλήνων.  Η διαπλοκή, η συναλλαγή, το ρουσφέτι, το μπαχτσίσι, η προδοσία και το διαίρει και βασίλευε είχαν αναδειχθεί σε κυρίαρχα στοιχεία την περίοδο της υποδούλωσης. Οι αρετές ωστόσο των Ελλήνων δε θα μπορούσαν να βρίσκονται μόνιμα σε ύπνωση. Το κακό δε θα μπορούσε να νικήσει το καλό.
Οι Έλληνες δεν λογάριασαν με τη λογική, ούτε τη δύναμη του αντιπάλου, ούτε τι στάση θα κρατούσαν οι τότε μεγάλες Δυνάμεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κολοκοτρώνης «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Την 25η Μαρτίου 1821, σε μια ιστορική χρονική συγκυρία βρέθηκαν εκείνοι οι φωτισμένοι ηγέτες που κατάφεραν να αφυπνίσουν το έθνος και να το οδηγήσουν στη διεκδίκηση της λευθεριάς του. Χωρίς υλικό εξοπλισμό, χωρίς όπλα, αλλά με πάθος τόλμη και αυταπάρνηση, οι υπόδουλοι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Ελευθερία ή Θάνατος». Άνδρες και γυναίκες ρίχτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία και μολονότι στην αρχή γνώρισαν ήττες δεν το έβαλαν κάτω, αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο πάθος τον αγώνα για την ελευθερία.
Και αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί, αν δεν είχε προηγηθεί στο β΄ μισό του 18ου και στις αρχές του 19ου αι. η αναγέννηση της Παιδείας, που ονομάστηκε αργότερα από τους μελετητές Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Έτσι το έθνος μας αποκτά τη συνείδηση της ύπαρξής του και στη συνέχεια την επιθυμία να αγωνιστεί για να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό. Χωρίς το Νεοελληνικό Διαφωτισμό οι επαναστατικές ιδέες της Φιλικής Εταιρίας δεν θα έβρισκαν γόνιμο έδαφος στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων
Η επανάσταση των Ελλήνων το ’21 απέδειξε ότι όταν το έθνος είναι ενωμένο τίποτα δε μπορεί σταθεί εμπόδιο απέναντί του. Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την απαρχή για μια σειρά άλλων ένδοξων αγώνων για την ελευθερία. Ο Μακεδονικός αγώνας και οι Βαλκανικοί πόλεμοι που ακολούθησαν ήταν μια συνέχεια στην ένδοξη ιστορία που ξεκίνησαν οι Έλληνες επαναστάτες του 1821.
Σήμερα, 200 σχεδόν χρόνια μετά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο από φίλους και εχθρούς. Είναι μία περίοδος που το ελληνικό έθνος δοκιμάζεται.  
Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικό. Ενωμένοι και αποφασισμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Είναι στο χέρι του κάθε ενός από εμάς αν θέλει να είναι ο ραγιάς των 400 χρόνων της σκλαβιάς ή ο ΈΛΛΗΝΑΣ με κεφαλαία γράμματα που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκια του και την ελευθερία του.
Ας αποτελέσουν οι ήρωες του ’21 φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Ζήτω η επανάσταση του 1821.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …