Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσβάλουν τους τίτλους σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ


Περίεργα παιχνίδια δήθεν γραφειοκρατικής υφής παίζουν στο Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού στα Τίρανα μέσω της διαδικασίας αναγνώρισης και επικύρωσης των τίτλων σπουδών ειδικά των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Προσχηματικά επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Κατάρτισης και το Αλβανικό Πλαίσιο Κατάρτισης το οποίο υποτίθεται ότι συγκλίνει με Ευρωπαϊκό. Ωστόσο όμως κι ενώ πτυχιούχοι των Ελληνικών ιδρυμάτων ανωτάτης ή ανωτέρας παιδείας παρουσιάζουν τους τίτλους σπουδών τους με τα ανάλογα μόρια αξιολόγησης κάθε μαθήματος (ECTS), πέραν απ’ τους βαθμούς των μαθημάτων η αναγνώριση που τους πιστοποιεί το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας βγαίνει μόνο ως βασικό πτυχίο Bachelor μην συμπεριλαμβάνοντας και το Master Pr. ή Master Sc.
Πρόκειται στην ουσία για άσκηση συγκεκριμένης πολιτικής διαφοροποίησης και διακρίσεων έναντι των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τα ελληνικά ιδρύματα ανωτέρας και ανωτάτης παιδείας προσαρμοζόμενα εδώ και χρόνια στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο σε ότι αφορά στη διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, την πιστοποίηση τίτλων και πτυχίων και ειδικά προσαρμοζόμενα στην περίφημη Κάρτα της Μπολόνια έχουν εν πολλοίς οργανώσει τις σπουδές έτσι ώστε στην προηγούμενη διάρκεια τους οι απόφοιτοι να αποκτούν τόσο το βασικό πτυχίο όσο και τα μετέπειτα. Σημειωτέον ότι πολλά απ’ τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν υψηλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη που προκύπτουν μάλιστα μέσα από διαδικασίες σχολαστικής εξέτασης των προγραμμάτων, συγγραμμάτων, εξοπλισμού και ακαδημαϊκού προσωπικού.
Ας φανταστεί κανείς αυτό που έγινε και αφορμή για το παρόν σημείωμα απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μιας απ’ τις κορυφαίες ελληνικές σχολές στη διεθνή κατάταξη, στην πιστοποίηση του Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας βγαίνει κάτοχος μόνο βασικού πτυχίου Bachelor!!!
Το πρόβλημα χρονίζει και είναι πολλές οι στενοχώριες παιδιών και η απογοήτευση τους όταν έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά Πολυτεχνεία ή Νομικές στην Ελλάδα, ή Οικονομικές Σχολές ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προδιαγραφών σπουδών και το πτυχίο τους, για το οποίο αισθάνονται περήφανοι μειώνεται με μια τέτοια διαδικασία στα Τίρανα… Ας φανταστεί κανείς ότι σχεδόν καμιά σχολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αλβανία δεν έχει περάσει από διεθνή αξιολόγηση ενώ το επίπεδο σπουδών είναι απ’ τα χαμηλότερα στον κόσμο. Και όμως οι απόφοιτοι των Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή του Αριστοτελείου θα πρέπει προκειμένου αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Αλβανίας παρακολουθήσουν δεύτερο κύκλο σπουδών σ’ αυτά!!!
Η πολιτική αυτή φαίνεται να έχει διπλό στόχο απ’ τη μια μειώσει τις αιτήσεις αλβανών πολιτών όπως σπουδάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά κυρίως το δεύτερο μετά την αποφοίτηση αποθαρρύνει αυτούς αποκατασταθούν στην Αλβανία.
Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με πτυχία και τίτλους σπουδών άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανάλογου κύρους με τα Ελληνικά προφανώς αποτελεί προσβολή για το κύρος τόσο το επιστημονικό όσο και της κατάρτισης των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χρειάζεται όχι απλά η αντίδραση των αποφοίτων η οποία υφίσταται αλλά και η φροντίδα των ελληνικών διπλωματικών αρχών καθώς και των Πανεπιστημίων που πρέπει να προστατεύσουν την εικόνα και το κύρος τους έστω και στην περίπτωση της Αλβανίας…
Πηγή: tachydromos.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …