Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζωντανή η Βόρειος Ηπειρος στη Βοστώνη

Ο Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Βοστώνης, «Η Βόρειος Ηπειρος», έκανε εκδήλωση στο εστιατόριο «Angelica’s» στην πόλη Middleton της Μασαχουσέτης, τιμώντας, όπως αναγραφόταν στην πρόσκληση, «την ίδρυση του συλλόγου στις 29 Απριλίου του 1979 και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου του 1914 από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την ίδια την Αλβανία για Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου».
Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία. Παρευρέθησαν πάνω από 250 άτομα από πολλές πόλεις της Μασαχουσέτης, αλλά και από την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, ανάμεσα στα οποία ήταν και πολλοί νέοι αμφοτέρων των φύλων.

Ο Βορειοηπειρωτικός σύλλογος Βοστώνης τίμησε τον αγωνιστή του Βορειοηπειριωτικού θέματος Σπυρίδωνα Σταθά.
Πενταμελής ορχήστρα από τους Αγίους Σαράντα της Βορείου Ηπείρου με τον Βασίλη Καλκάνη στο κλαρίνο και τον Κωνσταντίνο Καλόγερο στο τραγούδι, σκόρπισε κέφι, χαρά και ευθυμία και στήθηκαν όλες οι γενιές και οι ηλικίες στο χορό με τα παραδοσιακά άσματα και μουσική της ένδοξης Βορείου Ηπείρου. Τα παιδιά της ορχήστρας είπαν στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «σας φέρνουμε την αγάπη και τη μουσική της Βορείου Ηπείρου και χαιρόμαστε που βρισκόμαστε ανάμεσα σε αγαπητούς συμπατριώτες μας».
Ο σύλλογος έδωσε υποτροφία εκ χιλίων δολαρίων στον 19χρονο Αγγελο Λόλη, ένα γελαστό και πανέξυπνο παιδί με ρίζες από τη Βόρειο Ηπειρο, που διαμένει σήμερα με την οικογένειά του στο Νιου Χαμσάιρ. Ο νεαρός είναι μεν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, αλλά όπως είπε «δεν το βάζω κάτω» και είναι αποφασισμένος να περπατήσει ξανά. Πριν από δύο χρόνια ο Αγγελος ευρισκόμενος στο σχολείο έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε κάτω εξαιτίας ανευρύσματος, έκτοτε έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο και κάποια ημέρα θα περπατήσει ξανά. Κάνει σπουδές μέσω Ιντερνετ.

Ο Βορειοηπειρωτικός σύλλογος Βοστώνης “η Βόρειος Ηπειρος” έδωσε υποτροφία στον Αγγελο Λόλη. Διακρίνονται ο πρόεδρος του συλλόγου Μενέλαος Σωτήρης, η γραμματέας Βασιλική Ράμμου -Τσιχλή και οι γονείς του Αγγέλου Λόλη.
Επίσης, ο σύλλογος τίμησε με ειδική πλακέτα τον επί πολλά έτη αγωνιστή για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου κ. Σπυρίδωνα Σταθά, ο οποίος περιστοιχισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του απάγγειλε ένα ποίημα για την Βόρειο Ηπειρο.
Την εκδήλωση τίμησε ο πρόεδρος του ιστορικού Βορειοηπειρωτικού συλλόγου Νέας Υόρκης, «Ο Πύρρος», κ. Κωνσταντίνος Τσούρης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καυκάς, καθώς και ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης κ. Δημήτρης Ματθαίος. Το πρόγραμμα παρουσίασε η κυρία Βασιλική Ράμμου-Τσιχλή, γραμματέας του συλλόγου. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τρεις φορές στην παρουσία του «Ε.Κ.» με λόγια φιλόφρονα.
Υπήρχε πλούσιος μπουφές με φαγητά πολλά εκ των οποίων ήταν νηστίσιμα λόγω της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Βοστώνης πέρασε μία περίοδο αδράνειας, πλην όμως τα τελευταία χρόνια ανασυγκροτήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες του συμβουλίου του με επικεφαλής τον πρόεδρό του, κ. Μενέλαο Σωτήρη.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο κ. Σωτήρης είπε «δόξα τω Θεώ ο σύλλογός μας πηγαίνει καλά. Οπως βλέπετε άλλωστε απόψε από την προσέλευση τόσων μελών, συμπατριωτών και φίλων». Είπε ακόμα, πως «είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης».
Άρθρο και φωτογραφίες του Θεοδώρου Καλμούκου για τον Εθνικό Κήρυκα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …