Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε δοκιμασία η ομαλότητα στην Αλβανία


Aποκορύφωμα των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης ήταν, πριν από λίγες ημέρες, ο αποκλεισμός όλων των μεγάλων οδικών αρτηριών της Αλβανίας επί μία ώρα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε μια μικρή πόλη λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Τίρανα δοκιμάζεται σήμερα η πολιτική ομαλότητα στην Αλβανία. Η Καβάγια, με τους 40.000 κατοίκους της, πιστούς στη συντριπτική τους πλειονότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα, επελέγη από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση ως το πεδίο δυναμικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Εντι Ράμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, από τις οποίες τα κόμματα του αντιπολιτευτικού τόξου έχουν δηλώσει ότι θα απόσχουν.
Στην Καβάγια –ο φίλα προσκείμενος στον Ράμα δήμαρχος της οποίας είχε καθαιρεθεί λόγω καταδικαστικών αποφάσεων στην Ιταλία και την Ελβετία για βιασμούς– αναμένονται χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης απ’ όλη την Αλβανία για να εμποδίσουν δυναμικά τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στη δημοτική αρχή. Θα λειτουργήσει η κωμόπολη αυτή με τους αψίκορους και «ανυπότακτους» ανθρώπους της, από την οποία ξεκίνησαν οι πρώτες συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος Χότζα, ως πυροκροτητής που θα ενεργοποιήσει επικίνδυνες για τη δημοκρατική τάξη πραγμάτων εξελίξεις; Η αντιπολίτευση, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να μετατρέψει την Καβάγια σε αφετηρία δυναμικών κινητοποιήσεων, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουίζλιμ Μπάσα, θα φτάσουν μέχρι και στο κάλεσμα προς τους πολίτες σε πολιτική ανυπακοή, ακόμα και να μην πληρώνουν τους φόρους.
Μπορεί τον τελευταίο καιρό οι δραματικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ να αποσπούν το διεθνές ενδιαφέρον, όμως (και) η Αλβανία με τις πολιτικές οξύτητες αλλά και την εθνικιστική ρητορική του πρωθυπουργού της εξελίσσεται σε δυνάμει πηγή έντασης για την ευρύτερη περιοχή. Με τη χώρα να οδεύει προς τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει ήδη στα ύψη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές θα διεξαχθούν ή θα γίνουν χωρίς τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.
Η αντιπολίτευση έχει θέσει θέμα διενέργειας των εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση, μη εμπιστευόμενη τη σημερινή του Εντι Ράμα, την οποία κατηγορεί, όπως και τον ίδιο, ότι με χρήματα από το... εμπόριο ναρκωτικών θα εξαγοράσει ψήφους αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα. Μάλιστα τα κόμματά της, με πρώτο το Δημοκρατικό, απέχουν από το Κοινοβούλιο και με «στρατηγείο» μια τέντα στο κέντρο των Τιράνων οργανώνουν καθημερινά συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα με αποκορύφωμα, πριν από λίγες ημέρες, τον αποκλεισμό όλων των μεγάλων οδικών αρτηριών επί μία ώρα.
Επιπλέον, κανένα εξ αυτών δεν δήλωσε συμμετοχή στις εκλογές στο πλαίσιο της προθεσμίας που έληξε στις αρχές της εβδομάδας και έτσι θα γίνουν με τη συμμετοχή μόνο των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου ηγείται ο Ράμα. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες Ευρωπαίων και Αμερικανών να φέρουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο τραπέζι των συζητήσεων δεν απέδωσαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …