Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το γαϊτανάκι των αυτονομιστικών κινημάτων στις βαλκανικές χώρες

Η «σύγκρουση» μεταξύ Αλβανών και Σλάβων - Σέρβων μπορεί τους τελευταίους μήνες να αναβιώνει με πεδίο το πολιτικό χάος στα Σκόπια, έχει ωστόσο «έδρα» και σε πολλές άλλες περιοχές των Βαλκανίων.
Υποστηρικτές της «Ενωμένης Μακεδονίας» διαδηλώνουν στο κέντρο των Σκοπίων απαιτώντας να πέσουν οι μάσκες αναφορικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον σοσιαλιστή Ζόραν Ζάεφ, σ
Υποστηρικτές της «Ενωμένης Μακεδονίας» διαδηλώνουν στο κέντρο των Σκοπίων απαιτώντας να πέσουν οι μάσκες αναφορικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον σοσιαλιστή Ζόραν Ζάεφ, στην οποία θα συμμετέχουν και τρία αλβανικά κόμματα
Πρόκειται, άλλωστε, για μια περιοχή (εκείνη της πρώην Γιουγκοσλαβίας) με βαρύ παρελθόν συγκρούσεων και ροπή στις... εθνοτικές εντάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χώρα της περιοχής έχει τους δικούς της... αυτονομιστές, με τους οποίους μάλιστα φλερτάρει ο «κακός γείτονας-αντί-παλος».
Μετά τις τελευταίες εκλογές του Δεκεμβρίου στην ΠΓΔΜ, τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων έσπευσαν στα Τίρανα για να συνδιαμορφώσουν μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα μια αλβανική πλατφόρμα αιτημάτων, με στόχο την «πλήρη ισότητα» μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στα Σκόπια.
Αλλά και στη νότια Σερβία, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, το αλβανικό στοιχείο διεκδικεί μεγαλύτερη αυτονομία από το Βελιγράδι. Σχετικά πρόσφατα ο (πρώην πλέον) πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι πραγματοποίησε επίσκεψη εκεί, την πρώτη που πραγματοποιεί Αλβανός πρόεδρος στην περιοχή μετά το... 1948.
Διαθέσεις «χειραφέτησης» εκδηλώνουν από την πλευρά τους και οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου, το οποίο επίσης διανύει περίοδο πολιτικής κρίσης.

Το αλβανικό Κόσοβο, από την άλλη, προκάλεσε κι αυτό πρόσφατα σάλο αντιδράσεων όταν ανακοίνωσε σχέδια για τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του σε κανονικό «εθνικό» στρατό με βαρύ οπλισμό. Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν φυσικοί οι Σέρβοι. Στο βόρειο Κόσοβο υπάρχει άλλωστε σερβική μειονότητα με τάσεις αυτονόμησης, τάσεις που εκδηλώνουν παράλληλα και οι Σέρβοι της Βοσνίας.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και στη Βουλγαρία ο συντηρητικός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει κυβέρνηση με αντιπροέδρους και υπουργούς προερχόμενους από την... εθνικιστική άκρα Δεξιά.
Είναι προφανές ότι τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην περιοχή δείχνουν προς την κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης έντασης, εν απουσία μάλιστα και της ευρωπαϊκής προοπτικής η οποία λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως... κίνητρο εξυγίανσης για τις χώρες των Βαλκανίων.
Εν έτει 2017 η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Πολλά θα μπορούσαν, ωστόσο, να κριθούν από τις εξελίξεις εντός των Σκοπίων. Ενδεχόμενη πολιτική λύση στον σκοπιανό γόρδιο δεσμό θα λειτουργούσε εκτονωτικά, χωρίς φυσικά να εξαλείφει πλήρως τις εστίες της έντασης. Ακόμη κι αυτό το ενδεχόμενο, όμως, φαντάζει πλέον μάλλον μακρινό. 
Ο ΙΒΑΝΟΦ, Ο ΖΑΕΦ ΚΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ
Ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ καλείται πλέον και πάλι να κάνει ό,τι δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, να δώσει δηλαδή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ. Θα το πράξει; Μένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …