Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

‘Εγκρίθηκε ψήφισμα για τα δικαιώματα των Σλάβων στην Αλβανία’


Η Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) στο 62ο  Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, ενέκρινε ομόφωνα, μεταξύ των άλλων,  ένα ψήφισμα σχετικά με τα δικαιώματα των Σλάβων των Σκοπίων στην Αλβανία ( στο κείμενο του αποκαλεί ως «Μακεδόνες», όπως προτάθηκε από την Ένωση των Σλάβων ‘Ίλιντεν’ των Τιράνων).


Μάλιστα, η FUEN καλεί την Αλβανία να επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, να μεταδίδει στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα στη δημόσια τηλεόραση, χορηγεί οικονομική ενίσχυση για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες  των Σλάβων και να διευκολύνει την εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, σε πόλεις που αποτελούν τουλάχιστον το 20% της πληθυσμού τους.

Ο σλαβικός σύλλογος ‘Ίλιντεν’ είναι ισότιμο μέλος της FUEN από το Μάιο του 2015 και είναι ο πρώτος σύλλογος εκτός της χώρας καταγωγής τους.
(utrinski.mk)


               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο