Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Me 29 maj kujtohet renia e Konstandinopojes


Φωτογραφία του χρήστη Jeta  Orthodhokse.Me 29 maj kujtohet renia e Konstandinopojes ne duart e barbareve osmane.

Qe nga 5 prilli e deri me 26 maj, qyteti qendroi nen rrethim.
Ate te hene te fundit ne historine e Perandorise Romake te Lindjes u lane menjane grindjet dhe mosmareveshjet. Mbi mure valonte puna, por banoret u mblodhen per te kerkuar mbrojtjen e shenjte. U formua nje procesion dhe mbi mure u vendosen ikonat me te nderuara, duke thene lutje ne pikat ku mendohej se do te perqendrohej zjarri i artilerise se sulltanit.
Perandori mblodhi komandantet dhe shtetasit greke duke ju bere nje thirje emocionuese dhe te trishte ne te njejten kohe. U tha se kater jane ceshtje te medha per te cilat ja vlente te vdisje: feja, atdheu, familja dhe sovrani. Tani duhej te ishin gati per te katerta.
Pastaj ju drejtua latineve duke i falenderuar per sa kishin bere ne mbrojtjen e qytetit me shprehje te dashura e plot besim.

Ne muzg, njerez nga cdo cep i qytetit dyndeshin drejt Shen Sofise. Pese muaj te fundit greket i qene shmangur, duke e quajtur te ndotur nga ritet latine, por tani dallimet liturgjike nuk viheshin me hesap. Shen Sofia ishte zemra e Perandorise, sic nuk mund te ishte asnje kishe tjeter.

Ceremonia e fundit te mbremjes ne Kishen e Madhe ishte vertet mallengjyese. Vetem rojet qendruan ne vendet e tyre, pastaj te gjithe te tjere u luten per liri. Ceremonia ende s kishte mbaruar kur hyri perandori. Kerkoi falje per mekatet e tij, para te gjithe peshkopeve, katolike e orthodhokse, pastaj mori kungaten e shenjte. Gjithe qirinjte, pervec atyre te perhershmeve u fiken dhe Kisha mbeti ne terr.Konstandini mbeti vetem i zhytur ne lutje si anje perandor me pare. Pastaj u nda nga familjaret dhe sherbetoret dhe shkoi drejt mureve, perte pritur fundin.

Mehmet Fatihu dha sinjalin per fillimin e sulmeve ne oren nje e gjysem. Heshtja u prish dhe zhurmat e te pafeve bene nje rropame qe do te kishte ngritur dhe te vdekurit nga varet.
Pas luftimeve te egra dhe te tmereshme. Nga ora pese e mengjesit, nje bashibozuk hyri ne qytet e pas tij u sulem turmat e egra te osmaneve. U bene masakra te panumerta, te gjithe u shkuan ne hell, grate u perdhunuan e u vrane. Qyteti kishte rene pergjithmone.

Nga ajo e hene 11 maj 330, kur Konstandini i Madh e themeloi, deri ate te marte 29 maj 1453 kur Mehmet Pushtuesi e pushtoi, perandoria Bizantine jetoi 1123 vjet e 18 dite, nje periudhe vertet e gjate per te gjitha koherat njerezore.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …