Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

- Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνδράμει στην ίδρυση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο Σούκθι, ως συστατικό κομμάτι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «ΛΟΓΟΣ» - -Vizitë e Kryepiskopit Anastas në Shkollën Amerikane Bujqësore të Selanikut, që do të mbështesë në krijimin e Institutit të Shkencave Agronomike në Sukth, si pjesë e Kolegjit Universitar “Logos”



- Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνδράμει στην ίδρυση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο Σούκθι, ως συστατικό κομμάτι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «ΛΟΓΟΣ» -



Από τις 20-22 Μαίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφτηκε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη διεξήχθη στα πλαίσια εντατικοποίησης των επαφών και συγκεκριμενοποίησης της συνεργασίας πάνω στο πρόγραμμα ανάπτυξης δράσεων στον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας και ειδικά όσον αφορά την κατάρτιση των ειδικών σ’ αυτό τον τομέα. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτηςε Αμαντίας Ναθαναήλ, ο ιεροδιάκονος Σπύρος Τοπάντζα και ο κύριος Ορφέας Μπέτσης.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε από τους οικοδεσπότες για την ιστορική διαδρομή αυτής της σχολής, η οποία έχει αποκτήσει τη μορφή πλήρους κολεγίου με μερικές εκπαιδευτικές μονάδες στη σύνθεσή του, ξεκινώντας από παιδικό σταθμό και μέχρι τις σπουδές σε επίπεδο Bachelor με αγροτροφική κατεύθυνση. Ενημερώθηκε για τα επιτεύγματα της σχολής ως προς την κατάρτιση και την επιστημονική έρευνα, καθώς και για τις κατευθύνσεις όπου η πάνω από αιώνα εμπειρία της μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια για τη θεμελίωση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, συστατικό κομμάτι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «Λόγος».

Ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σχολής, δόκτορα Πάνο Κανέλλη, ενώ κατά τις μέρες παραμονής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους διευθυντές των συστατικών μονάδων του Ιδρύματος και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής. Με τον κύριο Κανέλλη είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση για τον περεταίρω συντονισμό των ενεργειών που προβλέπονται στη συμφωνία που υπογράφηκε μερικούς μήνες πριν μεταξύ Του, υπό την ιδιότητα του Πρόεδρου του «Λόγος» και του κυρίου Κανέλλη, ως Πρόεδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, για το προσχέδιο θεμελίωσης του δικού μας κέντρου στο Σούκθι.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, ο κ. Κανέλλης κοινοποίησε ότι είναι πια γεγονός ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει υιοθετήσει άμεσα αυτό το πρόγραμμα και σε ό,τι αφορά τις βασικές σπουδές σύμφωνα με το αλβανικό νομικό πλαίσιο και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως, όπως τη συνεχόμενη εξειδίκευση των καλλιεργητών αγροτών, την εφαρμογή προηγμένων πιλοτικών μεθόδων φυτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφική ανάπτυξης, την οικολογική κατάρτιση κτλ. Εκ μέρους του δικού τους Ινστιτούτου και της Σχολής Αγροτροφικής Επαγγελματικής Κατάρτισης συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα είναι σε συνεχή επαφή με τους δικούς μας ομολόγους για να δώσει απαντήσεις σε όλες τις ανάγκες ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε συναντήσεις με τους μαθητές και των δύο λυκείων του Κολεγίου, του γενικού και του αγροτροφικού επαγγελματικού λυκείου και τους ευλόγησε με την ευκαιρία των ετησίων απολυτηρίων εξετάσεων. Ο Μακαριώτατος είχε ξεχωριστή συνάντηση με τους διακεκριμένους μαθητές των τελευταίων τάξεων, όπου με συγκίνηση διαπίστωσε ότι υπήρχαν μαθητές και από την Αλβανία. Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε ειδικά σ’ αυτούς, ενθαρρύνοντάς τους ώστε όπου κι αν βρίσκονται και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιτυχούς πορείας τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση να μην λησμονούν ποτέ τη γενέτειρά τους και να βρίσκουν τη δυνατότητα να τη βοηθούν και να συμβάλλουν.

Στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων του κολεγίου, ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός με τραγούδια καλωσορίσματος από τη χορωδία των μαθητών και ευλόγησε τους μικρούληδες του δημοτικού σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος γνώρισε από κοντά και τη γενικότερη υποδομή της γεωργικής φάρμας τους, η οποία είναι ταυτόχρονα διδακτική, ερευνητική και παραγωγική, που αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για το συντονισμό όλων των ενεργειών που έχει αναλάβει η Εκκλησία μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Σχολής, δόκτορας Κανέλλης, επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη θα παραμείνει αξιοσημείωτο γεγονός για το ίδρυμα, το διδακτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για την κοινότητα των μαθητών και των φοιτητών. Αυτός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα θεϊκά δώρα φώτισης και ευλογίας που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μεταφέρει με το δικό Του μοναδικό τρόπο. Αυτός κοινοποίησε ταυτόχρονα της απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής για την απονομή δύο φοιτητικών υποτροφιών: μία με κατεύθυνση τη φάρμα και μία με κατεύθυνση την επεξεργασία των διατροφικών προϊόντων, για νέους που θα επιλέξει η Εκκλησία μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις ευχαριστίες γι’ αυτό το δώρο, αλλά και για την προθυμία που εκδηλώθηκε από την πρώτη επαφή και επισήμως κατά την επίσκεψη αυτή για την εποπτεία όλου του αγροτροφικού προγράμματος της Εκκλησίας μας και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «Λόγος». Η Εκκλησία μας, αναζητώντας νέους άξονες και τρόπους για να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας γενικότερα, τελείως φυσιολογικά στρέφει την προσοχή της και στον αγροτροφικό τομέα και, αναζητώντας εμπειρία γι αυτό, επέλεξε ακριβώς ένα ίδρυμα πρωτοποριακό, όπως η εν λόγω Σχολή.



Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών



Στα πλαίσια εμβάθυνσης και διεύρυνσης του πανεπιστημιακού Κολεγίου «Λόγος», βάσει των δυνατοτήτων που προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία στην Αλβανία, αλλά στοχεύοντας και τη συνέχεια όλων των δράσεων της Εκκλησίας μας στον αγροτικό τομέα και στον τομέα του περιβάλλοντος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υλοποιεί την πρωτοβουλία Του για την ίδρυση του Επαγγελματικού Κολεγίου στο Σούκθι, ως συστατικό κομμάτι του «Λόγος», με τη μορφή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Η υλοποίηση αυτού του φιλότιμου προγράμματος από τη μία πλευρά θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες και σε νέους να αποκτήσουν εξειδικευμένη παιδεία στον τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ από την άλλη πλευρά, θα υποστηρίξει την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, προσφέροντάς της τεχνικούς και άξια στελέχη σε έναν τομέα ειδικού βάρους όσον αφορά την παραγωγική δραστηριότητα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, σε όλα αυτά τα χρόνια της ανασυγκρότησης και της αναπτυξιακής πορείας της με τη μέριμνα και την έμπνευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, παράλληλα έδειξε ενδιαφέρον και για πιλοτικά προγράμματα για την ίδρυση γεωργικών επιχειρήσεων (φάρμες), (τα παραδείγματα του Ρούσκουλ και της Τζάρας), για την προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (σεμινάρια κατάρτισης στην περιοχή του Ελμπασάν), δραστηριότητες για το περιβάλλον (προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού και διδασκαλία της ύλης της οικολογίας στα δικά της ιδρύματα εκπαίδευσης) κτλ. Όλα αυτά εντάσσονται στο πνεύμα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του ποιμνίου της, αφού η πλειοψηφία των ενοριών μας είναι σε πεδινές και γεωργικές περιοχές, αλλά και για την καλλιέργεια των νέων με την αγάπη για τη γη, ώστε η νεολαία να στρέψει το βλέμμα της σε οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την διατροφική επεξεργασία.

Το Ινστιτούτο που παίρνει μορφή με την επίλεκτη εμπειρία ενός από των εξειδικευμένων κέντρων στην Ελλάδα κι όχι μόνο, όπως είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης (η ομάδα υποστήριξης τελεί υπό την αιγίδα του κοσμήτορα της Επαγγελματικής Σχολής της, δόκτορα Ευάγγελου Βέργου), είναι του μεταλυκειακού επιπέδου διάρκεια τεσσάρων εξαμήνων ακαδημαϊκών σπουδών και στοχεύει την απονομή επαγγελματικού πτυχίου στους φοιτητές, αρχικά σε δυο κλάδους: διαχείριση αγροτικής φάρμας και μάρκετινγκ αγροτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, στόχος μας είναι ώστε αυτό το Ινστιτούτο που θα λειτουργήσει στο Δυρράχιο, σε αγρόκτημα που εγγυάται την αέναη ανάπτυξη, θα δημιουργηθεί και μια παραδειγματική φάρμα ως διδακτική υποδομή για τους φοιτητές, αλλά για παραγωγή.

Βάσει της σύγχρονης εμπειρίας, στόχος είναι ώστε το κέντρο να χρησιμεύσει και για τη συνεχή εξειδίκευση μέσα από βραχυπρόθεσμα σεμινάρια και επί τόπου πραχτικών ατόμων από όλες τις περιοχές της Αλβανίας.
Vizitë e Kryepiskopit Anastas në Shkollën Amerikane Bujqësore të Selanikut,
që do të mbështesë në krijimin e Institutit të Shkencave Agronomike në Sukth,
si pjesë e Kolegjit Universitar “Logos”



Nga 20-22 maj 2017, Kryepiskopi Anastas vizitoi Shkollën Amerikane Bujqësore të Selanikut. Vizita kishte për qëllim intensifikimin e kontakteve dhe konkretizimin e bashkëpunimit për programin e zhvillimit të veprimtarive në sektorin bujqësor e agroushqimor të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë dhe në veçanti atë të përgatitjes së specialistëve në këtë fushë. Kryepiskopi shoqërohej nga Mitropoliti i Amantias, Nathanaili, dhe dhjakon Spiro Topanxha e z. Orfea Beci.

Fortlumturia e Tij u njoh nga afër me ecurinë historike të kësaj shkolle, e cila ka formën e një kolegji të plotë me disa njësi arsimore, duke filluar nga kopshti i fëmijëve e deri te studimet për nivelin bachelor në drejtimin agroushqimor. Ai u njoh me arritjet e saj në formim e në kërkimin shkencor, si dhe me drejtimet ku përvoja e saj më shumë se shekullore mund t’i vijë në ndihmë përpjekjes për themelimin e Institutit të Shkencave Agronomike, pjesë e Kolegjit “Logos”.Kryepiskopi Anastas u prit nga Presidenti i Shkollës, dr. Panos Kanelis, ndërsa gjatë ditëve të qëndrimit pati takime me drejtorët e njësive përbërëse të Institucionit edhe me pjesëtarët e bordit të shkollës. Me z. Kanelis pati dhe takim të posaçëm për të detajuar më tej hapat që parashikon marrëveshja e firmosur muaj më parë mes tij, në cilësinë e Presidentit të “Logos” dhe z. Kanelis, si President i Shkollës Amerikane Bujqësore, për projektin e themelimit të qendrës sonë në Sukth.

Në këtë kuadër, z. Kanelis komunikoi se tashmë Shkolla Amerikane Bujqësore e ka marrë në patronazh të drejtpërdrejtë këtë projekt, si për studimet bazë sipas legjislacionit shqiptar, ashtu edhe për veprimtari të tjera, si kualifikimi në vijim i fermerëve, aplikimi pilot i metodave të avancuara të kultivimit bimor e mbarështimit shtazor, kulturë ekologjike etj. Nga ana e Institutit të tyre dhe Fakultetit të Kualifikimit Profesional Agroushqimor është ngritur një grup pune i posaçëm, që të jetë në kontakt të vazhdueshëm me homologët tanë dhe t’u përgjigjet të gjitha nevojave për përmbylljen e projektit.

Kryepiskopi Anastas u takua me nxënësit e të dyja shkollave të mesme të Kolegjit, atë të përgjithshme dhe profesionale agroushqimore dhe i bekoi ata me rastin e provimeve të fundvitit dhe të pjekurisë. Ai pati edhe një takim të veçantë me nxënës të dalluar të klasave të fundit, ku ishte emocionues fakti që kishte nxënëse edhe nga Shqipëria. Kryepiskopi iu drejtua posaçërisht atyre, duke i nxitur që kudo ku të ndodhen dhe me gjithë ecurinë e tyre të suksesit në arsimim dhe kualifikim të mos harrojnë kurrë vendlindjen dhe të gjejnë mundësitë për ta ndihmuar dhe kontribuuar.

Ndërsa në sallën e madhe të ceremonive të kolegjit Kryepiskopi u prit me këngë mirëseardhjeje nga kori i nxënësve dhe bekoi vogëlushët e shkollës fillore dhe kopshteve.

Kryepiskopi Anastas u njoh nga afër edhe me gjithë infrastrukturën e fermës së tyre, që është njëherësh didaktike, kërkimore dhe prodhuese, një përvojë e vyer kjo për të drejtuar të gjithë hapat që edhe Kisha jonë ka ndërmarrë në këtë drejtim.

Presidenti i Shkollës, dr. Kanelis, u shpreh se kjo vizitë do të mbetet një ngjarje shumë e rëndësishme për institucionin, stafin mësimor, punonjësit dhe sidomos komunitetin e nxënësve dhe studentëve. Ai shprehu mirënjohjen për dhuratat e dritës, të bekimit dhe të Perëndisë, që në mënyrën e tij unikale i përcolli Kryepiskopi. Ai shpalli njëherësh vendimin e bordit të shkollës për akordimin e dy bursave studentore: një në drejtim të fermave dhe një në drejtim të përpunimit të produktit ushqimor, për të rinj që do të përzgjidhen nga Kisha jonë.

Kryepiskopi shprehu falënderimin për këtë dhuratë, por edhe për gatishmërinë e shprehur që në fillim të kontakteve dhe zyrtarisht gjatë kësaj vizite për të asistuar të gjithë programin agroushqimor të Kishës sonë dhe Kolegjit Universitar “Logos”. Kisha jonë, duke kërkuar rrugë dhe mënyra të reja për të kontribuuar në përparimin e vendit në përgjithësi, natyrshëm orientohet dhe në sektorin agroushqimor dhe, duke kërkuar eksperiencë për këtë, zgjodhi pikërisht një institucion në avangardë siç është kjo shkollë.



Instituti i Shkencave Agronomike



Në kuadrin e thellimit dhe zgjerimit të Kolegjit Universitar “Logos”, sipas mundësive që krijon kuadri ligjor për arsimin e lartë në Shqipëri, por edhe me synim vazhdimësinë e gjithë veprimtarisë së Kishës sonë në sektorin agrar dhe të mjedisit, Kryepiskopi Anastas po konkretizon nismën e tij për krijimin e Kolegjit profesional në Sukth, si pjesë e “Logos”, në formën e Institutit të Shkencave Agronomike. Realizimi i këtij projekti ambicioz nga njëra anë do të ofrojë mundësi për të rinj dhe të reja që të marrin arsim të kualifikuar në fushën e prodhimit bujqësor e blegtoral, por, nga ana tjetër, është një mbështetje për fuqizimin e ekonomisë së vendit, duke i dhënë asaj teknikë dhe kuadro të denjë në një sektor me peshë të rëndësishme në veprimtarinë prodhuese

Kisha jonë Orthodhokse gjatë gjithë këtyre viteve të ringritjes dhe ecjes së saj përpara nën kujdesin dhe frymëzimin e Kryepiskopit Anastas, njëherësh ka treguar kujdes edhe për programe-pilot në krijimin e fermave bujqësore (rasti i Rrushkullit dhe i Xarrës), në promovimin e kultivimeve alternative të bimëve aromatike dhe mjekësore (seminare trajnuese në zonat e Elbasanit), veprimtari mjedisore (programe me universitete të huaja dhe zhvillim i lëndës së ekologjisë në institucionet veta arsimore) etj. Të gjitha këto në frymën e përmirësimit të nivelit të jetesës së grigjës së saj, përderisa shumica e enorive tona janë në zona rurale dhe agrare, por edhe për të kultivuar te rinia dashurinë për tokën, që ajo t’i kthejë sytë nga veprimtaritë ekonomike të lidhura me bujqësinë, blegtorinë dhe përpunimin e ushqimit.

Instituti që është duke marrë formë me ekspertizën e zgjedhur të një prej qendrave më të kualifikuara në Greqi dhe jo vetëm sikundër Shkolla Amerikane Bujqësore e Selanikut (grupi i asistencës është nën kujdesin e Dekanit të Fakultetit të saj Profesional, dr. Vangelis Vergos), është e nivelit pas shkollës së mesme në katër gjashtëmujorë studimesh akademike dhe synon pajisjen e studentëve me diplomë profesionale, fillimisht në dy degë: menaxhim i fermës agrare dhe marketing i produktit agroushqimor.

Paralelisht, synimi është që në këtë Institut, që do të funksionojë në Sukth, në një pronë që lejon zhvillim të pandërprerë, do të krijohet edhe një fermë shembullore si infrastrukturë didaktike për studentët, por edhe prodhuese.

Sipas përvojave më bashkëkohore, ambicia është që qendra të shërbejë edhe për kualifikim të pandërprerë përmes seminareve afatshkurtra e praktikave në terren të personave nga të gjitha zonat e Shqipërisë.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)