Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων της Αλβανίας; Ένας αριθμός που περιπαίζεται ολόκληρες δεκαετίες

Όπου και να πας, όποιον κι αν συναντήσεις στο εξωτερικό, η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνει είναι: «Πόσοι είναι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας;»  Ο καθένας  θα δώσει έναν αριθμό, μα πάντως ο αριθμός αυτός θα είναι λανθασμένος. Γιατί ποτέ δεν έγινε μια ξεκάθαρη, διαφανή και νόμιμη καταγραφή, όπως το απαιτούν οι Διεθνείς Συμβάσεις και Πρωτόκολλα. όπως γίνεται και στις άλλες χώρες που ζουν μειονότητες. Όπου ο καθένας να δηλώσει ελεύθερα το τι είναι, τι αισθάνεται. Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Ένας αριθμός που στα χρόνια της δικτατορίας, με έμμεσους και άμεσους τρόπους, έχει αλλοιωθεί, αφού όχι μόνον ατόμων αλλά και κοινοτήτων και περιοχών  τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική εθνικότητα, και αναγνωρίζονταν ως Αλβανοί πολίτες.

Και στα χρόνια της δημοκρατίας, που νομίσαμε πως από δω και πέρα θ’ «ανασάνουμε» αέρα δημοκρατίας και ελευθερίας, διαψευστήκαμε. Η ίδια ταχτική και η ίδια μεταχείριση προς τις μειονότητες και ειδικά προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Αν και η απογραφή του πληθυσμού, βάση της ελεύθερης δήλωσης, ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, από την ίδρυσή της ακόμα,  για να πάρει τέλος το παιχνίδι των αριθμών και να ειπωθεί ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων ελληνικής καταγωγής..

Δεν συνέφερε αυτό στις εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις, γιατί όσο μεγαλύτερος ο αριθμός της ΕΕΜ τόσες μεγαλύτερες οι σκοτούρες. Κι όταν λέμε σκοτούρες εννοούμε τις πολιτικές μα και τις οικονομικές. Γιατί άλλο να μιλάμε για 250.000-300.000 κι άλλο για 30.000-35.000 που βγάζουν τα αλβανικά «μαγαζιά».

Τι λέει ο ίδιος ο αλβανικός τύπος

Το φύλλο της 18η Ιουλίου 2005, μιας καθημερινής σοβαρής και μεγάλου αριθμού κυκλοφορίας, αλβανικής εφημερίδας, έγραφε: «Οι Έλληνες μετρημένοι το 1913, χωρίς αριθμό το 2005. Σε όλες τις απογραφές οι Έλληνες από 7-10%».

Και αναφέρει ο αρθρογράφος, βάση της στατιστικής  πως το 1913 η απογραφή ανέδειξε 37.000 ελληνικής καταγωγής. Το 1930 φτάνουν τους 40.846 (όταν η Αλβανία ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το εκατομμύριο). Από το 1945, που εδραιώθηκε το κομμουνιστικό σύστημα, ο αριθμός των Ελλήνων αρχίζει και μειώνεται. Το 1950, αναφέρουν οι στατιστικές 28.997 με ελληνική εθνικότητα και 34.882 ελληνόφωνους (αρχίζει η εποχή που ολόκληρα χωριά και περιοχές αλβαποιήθηκαν). Μολοταύτα υπάρχει κάποια άνοδος στον αριθμό των Βορειοηπειρωτών. Το 1955 οι στατιστικές βγάζουν 34.281, το 1960 τον αριθμό 37.282, το 1979 τους 49.307, το 1989 τους 58.785 και το 2001 να δίνει τον αριθμό των 65.900  ελληνικής καταγωγής και 89.200 ελληνόφωνους, όταν η χώρα αριθμεί 3.821.000 κατοίκους.

Η αντίστροφη μέτρηση

Οι απογραφές του πληθυσμού, που έγιναν μετά το 2001, κατεβάζουν τον αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας σε 35.829 το 2005 και την τελευταία απογραφή τους 26.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής.

«Η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει έναν ακριβή αριθμό του μειονοτικού ελληνικού πληθυσμού. Η πίεση από την Ε. Ένωση και τον ΟΕΕ είναι αρκετά μεγάλη  και ζητούν να καταμετρηθεί ο ακριβής αριθμός των μειονοτήτων στην Αλβανία. Η κατάσταση είναι η ίδια όπως το 1923 όταν εμείς (Αλβανική κυβέρνηση) δεν μπορέσαμε να καταμετρήσουμε τις μειονότητες παρά τις πιέσεις της «Ένωσης των Εθνών».  Και τώρα… άλλαξαν μόνον τα ονόματα των Διεθνών». καταλήγει ο αρθογράφος στο γραπτό του για τον αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας.

Οι δικοί μας φορείς

Ανεξαρτήτως από την μεγάλη φυγή των Βορειοηπειρωτών, κυρίως στην Ελλάδα, οι ληξιαρχικές πράξεις τους μένουν οι ίδιες στον τόπο γεννήσεώς τους. Οπότε πώς είναι δυνατόν το 2001 ν’ αριθμούνται 65.900 ελληνικής καταγωγής και το 2015 να πέφτουν στους 26.000; Όταν, βάσει των στοιχείων των γραφείων αλλοδαπών, προμηθεύτηκαν την ταυτότητα ομογενούς πάνω από 250.000 και όπως λέει ο αρθογράφος πως ο αριθμός των Ελλήνων στην Αλβανία κυμαίνεται μέχρι 10%. Όταν ο πληθυσμός της Αλβανίας είναι κοντά στα 4 εκατομμύρια οι Έλληνες της Αλβανίας τυχαίνει να είναι 300- 400.000.

Γιατί, στο τέλος της γραφής δε γίνεται μια καθώς πρέπει απογραφή όπου ο καθένας να δηλώσει ελεύθερα την εθνική του καταγωγή; Τι τους φοβίζει; Ως πότε θα περιπαίζεται με τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας, όταν, την ίδια στιγμή, φουσκώνουν απαράδεκτα των αριθμό των Τσάμηδων;

Και ο ίδιος ο Ελληνισμός της Αλβανίας δε στάθηκε στα χαρακώματα που χρειάζεται.  Ο ένας ο φορέας έκανε έκκληση στην τελευταία απογραφή για αποχή, ο άλλος για την άμεση ανταπόκριση. Μια αναμπουμπούλα που μόνο αρνητικές επιπτώσεις έφερε.

Πολλά παιδιά που γεννιούνται, το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα δεν είναι γραμμένα στα αλβανικά ληξιαρχεία. Αυτό είναι λάθος. Ένα δείγμα απομάκρυνσης από τη γενέτειρα, που σημαίνει την μη διεκδίκηση των περιουσιών και των λοιπών δικαιωμάτων μας. 

Βαγγέλης Παπαχρήστος

http://www.sfeva.gr/8DFFC05A.el.aspx

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …