Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη γιόρτασε την ...Οθωμανική κατάκτηση της περιοχής

 Βοσνία Ερζεγοβίνη "Φεστιβάλ Φετίχ"


Την εποχή της κατάκτησης της περιοχής που σήμερα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 1463, ο σουλτάνος Φατίχ  Σουλτάν Μεχμέτ, οργάνωσε για τους στρατιώτες του πανηγύρι που έλαβε την ονομασία ‘Φετίχ’ (Fetih Şenlikleri) στο πιο δυτικό μέρος το οποίο είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς.Σήμερα, η Ισλαμική Ένωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι για να γιορτάσει την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, οι οποίοι διέδωσαν τον μουσουλμανισμό στην πατρίδα τους.


Οι κάτοικοι και οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ φορούν φέσι και φέρουν οθωμανικά λάβαρα για να θυμίζουν την κατάκτηση. Όλοι αυτοί έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης Donji Kamengrad πριν καταλήξουν μπροστά στο τζαμί.


Εκεί, την Παρασκευή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για την προσευχή  με το μουφτή της περιοχής Αχμέτ Αντίλοβιτς, υμνώντας τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, τον κατακτητή.


Ο Αντίλοβιτς  στην ομιλία του είπε ότι πρέπει να διατηρούν τις παραδόσεις γιατί αλλιώς μπορεί να χαθεί η ταυτότητα τους. «Για το λόγο αυτόν έχουμε πίστη στις παραδόσεις μας και στη χώρα μας, για να διατηρήσουμε τη μουσουλμανική ταυτότητά μας στις μελλοντικές γενεές», είπε.


Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από το Ισλάμ  και έχουν μεγάλη σημασία για τους Βόσνιους και τον μουσουλμανικό κόσμο.


«Οι πνευματικές αξίες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε μέσα στην πολυπολιτισμικότητα, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη», είπε.


Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο Τούρκος πρέσβης στη Βοσνία, Χασάν Αλτί, που τόνισε ότι «ο ερχομός του Ισλάμ σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι επέλεξαν τότε το Ισλάμ, το οποίο δεν είναι μόνο πίστη, αλλά και κουλτούρα και πολιτισμός, συμπεριφορά και τρόπος ζωής»

 (dunyabulteni.net)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο