Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάντηση αντιπροσωπείας κατοίκων της Χιμάρας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα

 
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε συνάντηση χθες με αντιπροσωπεία κατοίκων της Χιμάρας στα Τίρανα. Το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το νέο σχέδιο τουριστικής ανάπλασης της Χιμάρας που πλήττει τις κατοικίες των Ελλήνων κατοίκων.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χάρις στην μαχητικότητα των κατοίκων της Χιμάρας και με την συνδρομή διεθνών κύκλων οι οποίοι άσκησαν πίεση στον Ράμα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το γεύμα αυτό ως μια μικρή πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από το νέο σχέδιο ανάπλασης της Χιμάρας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε διάρκεια 2,5 ώρες, η αντιπροσωπεία των κατοίκων της Χιμάρας έθεσε στον Έντι Ράμα τα εξής αιτήματα:
1. Να μην κατεδαφιστούν περιουσίες που είναι κατοικήσιμες
2. Να γίνει άμεσα εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο των περιουσιών ώστε να λυθεί δια παντός το περιουσιακό ζήτημα που ταλαντεύει την περιοχή.
Ο Ράμα στην συνάντηση έκανε αναφορά σε σχέδιο ανάπτυξης της Χιμάρας το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό για το καλό του τόπου, οι κάτοικοι της Χιμάρας όμως του υπενθύμισαν πως δεν είναι ένα το σχέδιο αλλά τρία, εκ των οποίων με ορισμένα συμφωνούν. Τα σχέδια αυτά είναι: 
i. Αναπαλαίωση ιστορικών κέντρων στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλαιά Χιμάρα.
ii. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στα Σπήλια της Χιμάρας που προβλέπει κατεδαφίσεις περιουσιών
iii. Tο master plan όπου προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων της Χιμάρας, δηλαδή την αλλοίωση του πληθυσμού της.
Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις και τα αιτήματα που έθεσαν οι Χιμαραίοι. Τελειώνοντας την συνάντηση, ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος συναντήσεων των κατοίκων με την υπουργό Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο και τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών Νταμιάν Γκικνούρι.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο