Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας στη Φωνή της Αμερικής για τις αλβανο-ελληνικές σχέσεις

Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας βρίσκονται σε αποφασιστική στιγμή.Σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη στη ‘Φωνή της Αμερικής’, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπουσάτι εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων για την επιτάχυνση της λύσης ενός μέρους από τα βασικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. 


Στη συνέντευξη του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών μιλά για την ανάγκη  ανοίγματος των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.


(Μεταφέρουμε το μέρος που αναφέρεται στις αλβανο-ελληνικές σχέσεις)


Φωνή της Αμερικής: κ. Μπουσάτι, η Ελλάδα θεωρείται ως στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας, ωστόσο, οι σχέσεις συχνά συνοδεύονται με ένταση, όπως συνέβη πρόσφατα, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών μίλησαν με έντονη κριτική μετά από τις συζητήσεις για το σχέδιο της Χιμάρας.

 Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον ομόλογό σας, έχει δηλώσει ότι έχετε συμφωνήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχετε κληρονομήσει, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος. Ποια είναι τα εμπόδια;Μπουσάτι: Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών έχουν γίνει κάποια βήματα, τα χαρακτηρίζουμε πολιτικά ως ‘μικρά βήματα’ που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, ιδίως μετά την κατάργηση της λεγόμενης Σύμβασης  για τη Θάλασσα από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τη δέσμευση των επαφών στο πολιτικό και διπλωματικό σχεδιασμό.


Έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα, όσον αφορά τη συμφωνία για τα τοπωνύμια ή άλλα θέματα που υπάρχει ευαισθησία στους πολίτες μας. Ανταλλάξαμε απόψεις, δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό επικοινωνίας αναπληρωτών του υπουργείου, όπου όλα τα θέματα τίθενται στο τραπέζι. Τώρα βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή, όπου μαζί με τον ομόλογό μου, Νίκο Κοτζιά, θα καθίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αντιμετωπίσει μια πολιτική διεκδίκηση, ώστε να δοθεί λύση και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και αξίζουν μια λύση πάντα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό πνεύμα που θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.


Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά μπορώ να σας πω από το χθεσινό γεύμα με τον υπουργό Κοτζιά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά της Ελλάδας να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.Φωνή της Αμερικής: Θεωρείτε την Ελλάδα ως χώρα που θα μπορούσε να καθορίσει την πρόοδο της χώρας σας στις σχέσεις με την ΕΕ, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις  κορυφαίων ηγετών της Ελλάδας;
Μπουσάτι: Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ορίσει προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά από την άλλη πλευρά, κατέστη σαφές, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Ράμα, όπου αντανακλάται το πρόγραμμα της εξωτερικής μας πολιτικής.


Μας ενδιαφέρει να κλειδώσουν οι πραγματικά στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα σε μια σχέση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό πνεύμα, ώστε να φέρει την κατάλληλη λύση στα δύο μέρη.


Έτσι, στις συζητήσεις μας συμφωνήσαμε σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τους γραφειοκράτες και το τεχνικό μέρος των δύο χωρών, αλλά και την πολιτική ενότητα για να επιταχύνουμε τις λύσεις σε ένα μεγάλο όγκο των προβλημάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τις προσδοκίες των αλβανο-ελληνικών σχέσεων.

 (zeriamerikes.com)(Σχετικό βίντεο  (στα αλβανικά)  εδώ )


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγήςhttp://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …