Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Βόρειο Ήπειρο η επέτειος της 28η Οκτωβρίου (Φωτογραφίες)

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στους Αγίους Σαράντα το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των σχολείων: Δημόσιο μειονοτικό σχολείο Αγ. Σαράντα, Κολέγιο «Πνοή Αγάπης», 9-ταξιο σχολείο Αγίας Σοφίας και το Φροντιστήριο Ελληνικής Γλώσσας Μουρσί.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.
Την 27η Οκτωβρίου μετά τον εσπερινό στον Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δέλβινο, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο οστεοφυλάκιο πεσόντων του Έπους του 40’. Στη συνέχεια επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος συμπατριωτών μας συμμετείχαν σε μία όμορφη μαθητική εκδήλωση στη Φοινίκη με τη συμμετοχή των δημοσίων σχολείων Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου και Φοινίκης.
Όπως κάθε χρόνο αποκορύφωμα αποτελούν οι εκδηλώσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο στα στρατιωτικά κοιμητήρια των πεσόντων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Μετά την Θ. Λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος ακολούθησε δοξολογία,  τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός της Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα, βράβευση του σχολείου Βουλιαρατίου από τους απογόνους των ηρώων του 40’ και έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών από μαθητές του τοπικού σχολείου.
Ανήμερα της Εθνικής Επετείου σχολικές εορτές έγιναν στη Χειμάρρα, στη Δρόπολη στο Αλύκο κ.α
Η αυλαία των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ομόνοιας έκλεισε στη Δερβιτάνη όπου σε συνεργασία με την κοινότητα πραγματοποιήθηκε μία γεμάτη συγκίνηση  εκδήλωση. Η Μαθητική εκδήλωση του Σχολείου Δερβιτσάνης με τον υπεύθυνο χορευτικού «Δερόπολη» Αντώνη Τούνη πλαισιώθηκε με κείμενο από το ιστορικό μυθιστόρημα «Ξυλινος Σταυρός» όπου αποτυπώνεται η συμβολή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στο Έπος του 40’ και εκλεισε με τις εξαιρετικές ομιλίες της συγγραφέος Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα και του Δερβιτσιώτη εκπαιδευτικού Γεωργίου Γκοτζιά.
Γραφείο Τύπου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …