Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διήμερη υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη


Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αρχίζουν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και φιλοδοξία της Ελλάδας είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει και πάλι όχημα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής.
Στο πλαίσιο αυτό η ατζέντα των συνομιλιών είναι διευρυμένη με στόχο να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία σε ένα πλήθος ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας. Γι αυτό και στη Συνάντηση θα λάβουν μέρος εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών (Ν. Κοτζιάς, Ντ. Μπουσάτι, Ε. Ζαχαρίεβα και Ν. Ντιμιτρόφ) οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας. Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν στις εργασίες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλης. Βερροιόπουλος.
Η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής διπλωματίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια -αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου- και εγγράφεται σε μια σειρά αντίστοιχων σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας που προωθούνται από ελληνικής πλευράς τα τελευταία δύο χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα.
Σκοπός της συνάντησης είναι να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας, αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ριζοσπαστικοποίησης, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και των συνεπειών της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα βαλκανικά κράτη.
Επίσης θα διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε ζητήματα όπως η πυρόσβεση -σε συνέχεια και της ελληνικής συνδρομής προς την Αλβανία στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού- αλλά και σε θέματα ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά στη Συνάντηση θα εξεταστούν οι δυνατότητες προώθησης μιας συνολικής προσέγγισης των ζητημάτων αυτών, στη βάση πάντα των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς αυτά τα στοιχεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων και την ουσιαστική προσέγγιση των υπό ένταξη χωρών με την Ευρώπη. Αυτό, όπως υπογραμμίζεται, είναι το πολιτικό μήνυμα που φιλοδοξεί να προωθήσει η Ελλάδα, ότι η εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας -απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευημερία της περιοχής- μπορούν να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και δικτύων συνεργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …