Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιοδεία της Πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα στην ΕΕΜ

Κατά την επίσκεψη της Πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα για τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, περιόδευσε σε αρκετές πόλεις και χωριά της ΕΕΜ ενδιαφερόμενη κυρίως για τα θέμα εκπαίδευσης.

Άγιοι Σαράντα
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου η Πρέσβυς παρέστη στην εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αγίων Σαράντα και απηύθυνε χαιρετισμό. Εν συνεχεία, συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών τάξεων του σχολείου “Adem Sheme” των Αγίων Σαράντα. Στη δίωρη συνάντηση, παρουσία και του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονοτική και εκπαίδευση και τρόποι για την αντιμετώπιση τους. Η κα. Σουρανη τόνισε πως η εκπαίδευση της μειονότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πως παρά τις δύσκολες συγκυρίες θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση της.

Αγία Σοφία (Ντερμίση)
Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου η Πρέσβυς επισκέφθηκε το 9-τάξιο μειονοτικό σχολείο της Αγίας Σοφίας. Στο ίδιο σχολείο στεγάζεται ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών της ΕΕΜ Αγίων Σαράντα και Δελβίνου και ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο του συλλόγου. Ο πρόεδρος κ. Γ. Ζαφειράτης, μέλη του συλλόγου, εκπαιδευτικοί και μαθητές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους επίσημους προσκεκλημένους και μετά την επίσκεψη στις τάξεις και το μουσείο ακολούθησε μία συγκινητική εκδήλωση για το Έπος του 40’
Λιβαδειά
Στη συνέχεια η κα. Σουρανή που συνοδεύονταν από τον σύμβουλο της πρεσβείας κ. Γ. Δελαβέκουρα, συναντήθηκε με στελέχη της ΕΕΜ και εκπαιδευτικούς στη Λιβαδειά του Δ. Φοινίκης. Εκτός των θεμάτων εκπαίδευσης συζητήθηκαν προβλήματα καθημερινότητας και τρόποι ανάπτυξης της περιοχής.
Μουρσί
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η Πρέσβυς επισκέφτηκε το φροντιστήριο ελληνικών στο χωριό Μουρσί το οποίο λειτουργεί με υποστήριξη της Πρεσβείας και μέριμνα της Ομόνοιας. Το φροντιστήριο αυτό φιλοξενεί πάνω από 60 μαθητές. Στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά, στην αίθουσα του φροντιστηρίου και στην πλατεία του χωριού, κάτοικοι και μαθητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην εκπρόσωπο της Ελλάδος. Η κα. Σουρανή εναπόθεσε φόρο τιμής στα θύματα του ολοκληρωτικού καθεστώτος, καταθέτοντας μία ανθοδέσμη στο επιβλητικό μνημείο στην πλατεία του χωριού
Αργυρόκαστρο
Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου η Πρέσβυς συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και του καθηγητές του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, όπου συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας του εν λόγο πανεπιστημίου με αντίστοιχα της Ελλάδος και κυρίως την υποστήριξη του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, το οποίο εκτός του διδακτικού και ερευνητικού του έργου, έχει την κύρια μέριμνα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …