Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα θέλουν «όλα» τα Τίρανα – Εθνικιστικό κρεσέντο από τον Αλβανό ΥΠΕΞ


Του Νίκου Μελέτη
Στην σκληρή γραμμή του Εθνικισμού  και του μεγαλοϊδεατισμού επιμένει η κυβέρνηση Έντι Ράμα στα Τίρανα, καθώς ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Ντμίτρι Μπουσάτι σε συνέντευξη του την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνάντησης Ελλάδας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ-Αλβανίας που έγινε στην Θεσσαλονίκη επανέφερε όλη την αλυτρωτική και εχθρική προς την Ελλάδα ατζέντα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής.
Με την Αθηνα να αποφεύγει συστηματικά να ασκήσει πίεση προς τα Τίρανα σε διμερές επίπεδο, όπου υπάρχουν σημαντικά και… πειστικά «όπλα» και εγκαταλείποντας την πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες που όμως δίδουν περισσότερο ενδιαφέρον στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και στην καταπολέμηση της καλλιέργειας και εμπορίου ναρκωτικών, η αλβανική πλευρά δεν δείχνει καμία συμβιβαστική διάθεση ώστε να επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ίδια την υπόσταση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Αντιθέτως προκαλεί καθώς εμφανίζεται σταθερή στην διατήρηση του «Τσάμικου ζητήματος» αλλά και στην παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του σημαντικότατου αν και συμβολικού θέματος, της απόδοσης της ελάχιστης τιμής στους χιλιάδες νεκρούς Έλληνες στρατιώτες του αλβανικού Μετώπου. Που είναι ίσως οι τελευταίοι νεκροί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι παραμένουν άταφοι και χωρίς να τιμηθούν έστω με μια επιτύμβια πλάκα… 
Η  συνέντευξη του κ. Μπουσάτι (ΕΡΤ3) είχε τον ίδιο άξονα με όσα είχε αναφέρει πριν μερικές ημέρες σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό( Top Channel) και αποτελούν μια συγκροτημένη  απολύτως ανελαστική ατζέντα στις διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Μπουσάτι όχι μόνο επέμεινε στο «Τσάμικο ζήτημα» αλλά με πρωτοφανή τρόπο έσπευσε να συνδέσει την εκπλήρωση της υποχρέωσης της Αλβανίας για την ίδρυση των 2 στρατιωτικών νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες πεσόντες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με την επίδειξη σεβασμού στους… Τσάμηδες.
«Ακόμη δεν έχουμε κλείσει την συζήτηση για τις εκκρεμότητες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την Άρση του Εμπολέμου και τον σεβασμό στους Τσάμηδες» είπε ο κ. Μπουσάτι παραπέμποντας στην γνωστή θέση των ακραίων του κόμματος των Τσάμηδων για ίδρυση των δυο στρατιωτικών νεκροταφείων με αντίστοιχη δέσμευση της Ελλάδας για ίδρυση νεκροταφείου και μνημείου στο ελληνικό έδαφος για την «γενοκτονία» των… Τσάμηδων.
Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα ουσιαστικά καταργεί την συμφωνία του 2009 για την ίδρυση των δυο νεκροταφείων, δηλώνοντας ότι πρέπει τώρα να «ξεκαθαρίσει η Συμφωνία» σε ότι αφορά: την τοποθεσία των νεκροταφείων, τον αριθμό των πεσόντων, την ταυτοποίηση τους κλπ». Η Συμφωνία για την «αναζήτηση, εκταφή και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων» είχε επικυρωθεί από την Αλβανική Βουλή τον Μάρτιο του 2010 και προέβλεπε την ίδρυση των δυο νεκροταφείων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες .
Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία την οποία αρνείται να υλοποιήσει η Αλβανία και ζητά πρόσθετα ανταλλάγματα προκειμένου να... συζητήσει από την αρχή το θέμα των νεκροταφείων, ενώ για την άλλη ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, την οποία έχει ακυρώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας (μετά από προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα) ο κ. Μπουσάτι συνέχισε την τακτική της κωλυσιεργίας. Ωσάν να υιοθετεί μάλιστα την τουρκική θέση (εξάλλου δημόσιες υπήρξαν οι επικρίσεις στην Αλβανική Βουλή ότι η κυβέρνηση Ράμα ακύρωσε την Συμφωνία, μετά από συνεννόηση με την Τουρκία) ο κ. Μπουσάτι έκανε λόγο «για περίπλοκο ζήτημα και αλυσίδα διαμαχών στην Μεσόγειο για τα θαλάσσια σύνορα και τις ΑΟΖ», τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει μια «δίκαιη και τίμια λύση στα πρότυπα της συμφωνίας με την Ιταλία», αν και φυσικά με την Ιταλία δεν υπάρχει πρόβλημα στην οριοθέτηση καθώς δεν παρεμβάλλονται στην οριοθέτηση μεταξύ των δυο χωρών,νησιά, όπως συμβαίνει  μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Αμετακίνητος ήταν ο κ. Μπουσάτι και στο θέμα των περιουσιών των Ελλήνων μειονοτικών στην Χειμάρα, αναφέρθηκε σε γενικό σχέδιο ανάπλασης που δεν περιορίζεται μόνο στην κατεδάφιση ορισμένων παράνομων ή μη κτιρίων για τα οποία θα δοθούν όπως είπε αποζημιώσεις, αποφεύγοντας φυσικά το βασικό πρόβλημα που είναι η απαλλοτρίωση ελληνικών  περιουσιών σε περιοχές που σχεδιάζεται όχι μόνο πολεοδομική ανάπλαση αλλά και ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις.
Στην Αλβανική Βουλή στις αρχές της εβδομάδας είχε υπάρξει μια ακόμη σύγκρουση της αλβανικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδα Παππά , ο οποίος καταθέτοντας στην επιτροπή της  Αλβανικής Βουλής που ο κ. Μπουσάτι εισηγήθηκε τον νέο νόμο περί μειονοτήτων εξέφρασε έντονες διαφωνίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία επιχειρείται  να εξουδετερωθεί με την εξομοίωση της με άλλες πραγματικές και φανταστικές μειονότητες όπως η «μακεδονική, η αιγυπτιακή, η βλάχική, η  μαυροβουνια κ.α.)». Στον νέο νόμο δεν φαίνεται επίσης να είναι σαφής η κατάργηση της χοτζικής προέλευσης αντίληψης για ύπαρξη «μειονοτικών ζωνών» ,ούτε αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα, ενώ η άσκηση  των δικαιωμάτων ανατίθεται είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!
Καθώς στην συνεδρίαση αυτή της Επιτροπής επικράτησε ένταση είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντέδρασε ο κ. Μπουσάτι στις παρεμβάσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, συστήνοντας στους εκπροσώπους των μειονοτήτων να μεταφέρουν στα μητρικά τους έθνη, την παραδειγματική στάση της Αλβανίας έναντι των μειονοτήτων».http://www.liberal.gr/Τα θέλουν «όλα» τα Τίρανα – Εθνικιστικό κρεσέντο από τον Αλβανό ΥΠΕΞ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …