Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ράμα για τις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας

"Χέρι που δεν δαγκώνεται, φιλιέται!" ή μήπως ελιγμός προκειμένου να έχει την εύνοια της Αθήνας στις εξελίξεις για την έναρξη διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ οι σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα; Όπως και να έχει το θέμα των συνομιλιών των ΥπΕξ της Ελλάδας Νικολάου Κοτζιά και Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη απασχολούν όλο των τύπο και ΜΜΕ στην Αλβανία, την πολιτική ανάλυση, τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής αλλά και βασικό σημείο της εβδομαδιαίας ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΚ. Εάν δεν πρόκειται για δημαγωγία τότε σαφώς αποτελεί ουσιαστική στροφή στις θέσεις και τη στάση Ράμα.
Στην ομιλία του σήμερα το απόγευμα ο Ράμα ανέφερε: "...Η Ελλάδα για μας είναι στρατηγικός εταίρος και όχι βράχος υποθέσεων που εμφανίζεται στο δρόμο της προοπτικής για εσωτερικούς λόγους άλλοτε ως τροχοπέδι και άλλοτε σαν φίδι που παρεμποδίζει την πορεία της στρατηγικής εταιρικότητας για μας και για εκείνους...
Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, όχι εύκολη αλλά που έρχεται σαν αποτέλεσμα της επιμονής και ηρεμίας...
...είμαι πεπεισμένος ότι οι υποθέσεις θα προσδιοριστούν όπως χρειάζεται για να ανοίξει νέο κεφάλαιο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε η κατάσταση κρίσεων να μετατραπεί σε δυνατότητα έως την επαναγραφή μια σύμβασης στρατηγικής εταιρικότητας ανάμεσα στις δύο χώρες..."
Εμμέσως πλην σαφώς ο Ράμα δείχνει να έχει αποβάλει τη ρητορική έντασης και να αποβλέπει σαφώς στην επανάληψη του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας.
Ωστόσο όμως τα ΜΜΕ που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο και επηρροή του αναφέροντας ότι ο κ. Κοτζιάς ομολόγησε στις τριήμερες συνομιλίες ότι οι χάρτες της Συμφωνίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο έχουν λάθη και η Ελλάδα έχει επωφεληθεί αδίκως επιφάνεια που ανείκει στην Αλβανία προτρέπουν για ποινική δίωξη εις βάρος του Μπάσα ως ΥπΕξ τότε που υπέγραψε με την κα Μπακογιάννη την εν λόγω συμφωνία.
Επί το πλείστον η Επιτροπή Εξωτερικών ζητάει άμεσα ενημέρωση απ το Μπουσάτι για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογο του.
Ο Τριτάν Σέχου, βουλευτής Αργυροκάστρου και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων στο ΔΚ της αντιπολίτευσης, σταθερά προσηλωμένος στην υπόθεση της στρατηγικής ανάπτυξης των ελληνοαλβανικών σχέσεων με τοποθετήσεις το βράδυ στα ΜΜΕ εξέφρασε φόβους ότι παρά την εικόνα βελτίωσης με το Ράμα οι σχέσεις είναι εκτεθειμένες. Στον τυχοδιωκτισμό του Ράμα έχουν υποκύψει και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και υπό τη λογική αυτή δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις με την Ελλάδα που είναι στρατηγικός μας εταίρος ανέφερε ο Σέχου.
tachydromos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …