Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας

"
Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας", είναι το μήνυμα που έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά τη συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στην αλβανική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συναυλία της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη.
Η συζήτηση με τον Μακαριότατο περιστράφηκε στη δύσκολη πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά το άνοιγμα των συνόρων πριν από 26 χρόνια, στη συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα.
Ο, κατά κόσμον, Αναστάσιος Γιαννουλάτος έφτασε στην Αλβανία για πρώτη φορά το 1991, στα 62 του χρόνια, ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωρίζοντας πως μετά το καθεστώς αθεΐας που είχε επιβάλει και συνταγματικά ο Εμβέρ Χότζα, είχε κατεδαφίσει την δυνατότητα της πίστης των ανθρώπων. Ωστόσο, τόνισε πως πάντα υπάρχει η ελπίδα και θέλησε με μία συμβολική κίνηση τότε, να την μεταλαμπαδεύσει και στον πονεμένο κόσμο της Αλβανίας.
Την πρώτη ημέρα, όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου, όταν πήγε στα απομεινάρια του ορθόδοξου καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού στα Τίρανα, ζήτησε από έναν ηλικιωμένο, που μιλούσε και ελληνικά, να μάθει πως λέγεται στην αλβανική γλώσσα, το Χριστός Ανέστη και είπε σε όλους να ανάψουν ένα κερί. Τότε, όσοι βρέθηκαν εκεί του απάντησαν Αληθώς Ανέστη. Αυτή ήταν η πρώτη συγκλονιστική αποτύπωση για τον Αρχιεπίσκοπο στην Αλβανία, που σήμερα έχει ένα ποσοστό περίπου 22% Ορθοδόξων. Ο κ. Αναστάσιος αναφέρει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία ακτινοβολεί την αγάπη, καλλιεργεί άριστες σχέσεις με ανθρώπους και ηγέτες άλλων εκκλησιών στην χώρα. Μάλιστα τόνισε, ότι είναι κριτήριο ελευθερίας, να δίνεις την αγάπη, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση.
Σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε είναι ζωντανή, έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ, ενώ έχει σπουδαία κοινωνική προσφορά και έργο.
Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του Ισλάμ σήμερα, τόνισε ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και πρόσθεσε πως δεν αντιμετωπίζεται με τανκς και πυραύλους. Οι επαναστατημένες κοινωνίες, συνέχισε, δεν αντιμετωπίζονται με ευχές και γενικότητες, ενώ παρέθεσε το ερώτημα, ποιοι συντηρούν σήμερα τον πόλεμο, ποιοι ετοιμάζουν τα όπλα, ποιοι μετακινούν πληθυσμούς. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία σημείωσε ότι το κενό, που δημιούργησε ο συστηματικός πόλεμος εναντίον του Χριστιανισμού στην Ευρώπη ήρθε να το καλύψει το Ισλάμ, γιατί όλοι εκείνοι που ήρθαν με τον πόνο της προσφυγιάς ήταν κάποτε θύματα αποικιοκρατίας, βρέθηκαν σε μεγάλες πόλεις και ποτέ δεν αφομοιώθηκαν.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι μια προσωπικότητα, που τιμά την Ελλάδα, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρει πως η συνάντηση τους πριν λίγους μήνες ήταν εγκάρδια, είχαν μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία και ο μουσικοσυνθέτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία στην Αλβανία, στην οποία είχε πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση, το 1988.
Για τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί απόψε, βρίσκεται στα Τίρανα η κόρη του Μαργαρίτα. Στην επιστολή που απέστειλε στις 23 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Προσφιλέστατε κύριε Θεοδωράκη, Με συγκίνηση αναλογίζομαι πάντοτε την συνάντησή μας το παρελθόντα Ιούνιο στην φιλόξενη κατοικίας και Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική απόφασή Σας," η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης να δώσει στα Τίρανα μία συναυλία στις 18 Νοεμβρίου".
Από την πλευρά του, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης απάντησε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο:
"Σας ευχαριστώ θερμότατα, γιατί χάρη σε Σας, το έργο μου και η Ορχήστρα που φέρει το όνομα μου, εμφανίζονται μπροστά στους Έλληνες που ζουν στα Τίρανα, αλλά και στο αλβανικό κοινό, για το οποίο έχω πάντα φιλικά αισθήματα. Άλλωστε δεν ξεχάσω ποτέ, την χαρά και την συγκίνηση που ένιωσα όταν μου δόθηκε κάποτε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλβανία και να παρουσιάσω ο ίδιος τα έργα μου στο κοινό αυτό. Με βαθειά εκτίμηση και αγάπη Μίκης Θεοδωράκης".
Ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπογράφει την πρώτη σελίδα του προγράμματος της συναυλίας, με την αφιέρωση, "Στον Αναστάσιο της καρδιάς μας".-
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
http://www.romfea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …