Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανία – Ελλάδα – Αλβανία: Αναζητώντας και πάλι μια καλύτερη ζωή…


Image result for ελληνοαλβανικά σύνορα
«Ήταν 1992, όταν εγώ, 4 χρονών παιδί τότε, θυμάμαι αμυδρά την εικόνα , να βρίσκομαι έξω από την Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, περιμένοντας να φωνάξουν το όνομά μας και να πάρουμε την πολυπόθητη βίζα για να έρθουμε στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι στο άγνωστο, που δεν ήξερες, τι και ποιος ( εννοώντας τον Ελληνικό λαό) σε περιμένει. Μαζί με μας θυμάμαι ακόμα χιλιάδες Αλβανούς και βορειοηπειρώτες να περιμένουν το ίδιο. Όλοι για ένα καλύτερο αύριο. Μακριά από τον «κουμμουνισμό» του Χότζα και την φτώχεια».
Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης 
Σε αυτό το τεύχος του EThe Megazine του EleftherosTypos.gr θα ασχοληθούμε με τους Αλβανούς εκείνους που θέλοντας να βρουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους ήρθαν στην Ελλάδα, δούλεψαν, έμειναν, σχεδόν, μια ζωή αλλά η «τύχη» τα έφερε διαφορετικά… Λόγω κρίσης αναγκάστηκαν να γυρίσουν ξανά πίσω και να φτιάξουν για δεύτερη φορά από την αρχή μια νέα ζωή. Σε μια χωρά που ουσιαστικά έγινε άγνωστη για αυτούς που όντας μεγαλύτεροι επέστρεψαν και σε μια χώρα που είναι τελείως άγνωστη για τα παιδιά τους. Παιδιά που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, πήγαν σχολείο εδώ και αφομοιώθηκαν τελείως στην Ελληνική κουλτούρα.
Βρήκαμε και μιλήσαμε με μερικούς από αυτούς τους Αλβανούς για την ζωή τους τώρα, την αντιμετώπιση που είχαν από τους «ντόπιους» όταν επαναπατρίστηκαν ,για την δουλειά τους αλλά και για το αν θα ξαναγύριζαν πίσω στην Ελλάδα ή όχι…
Ο μέσος μισθός στην Αλβανία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι γύρω στα 280 ευρώ τον μήνα, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα κοντά στα 750 (Στοιχεία Ιανουαρίου 2016). Με τον δημόσιο υπάλληλο εκεί να παίρνει 300 ευρώ μέγιστο μισθό και τον ιδιωτικό υπάλληλο 200 ευρώ. Η ζωή είναι σχεδόν ίδια με την Ελλάδα απλά «Εκεί δεν έχεις τα επιπλέον έξοδα όπως το ενοίκιο, ενώ και οι μηνιαίες υποχρεώσεις σου είναι μειωμένες καθώς οι λογαριασμοί είναι λίγο φθηνότεροι από την Ελλάδα. Αλλά και η φορολογία σου είναι η μέρα με την νύχτα» μας λέει χαρακτηριστικά ο Γκέντσι Μαρτάκου που ήρθε στην Ελλάδα το 1994 με σκοπό να μείνει μόνιμα.
Στην Ελλάδα γνώρισε και την γυναίκα του και αποφάσισαν να συνεχίσουν να ζουν εδώ μέχρι που η κρίση τα έφερε αλλιώς… Το 2014 ο Γκέντσι, που δούλευε σε ένα εργοστάσιο, έμεινε άνεργος και αναγκάστηκε να κάνει «δουλειές του ποδαριού». «Μόνο η γυναίκα δούλευε και αυτή έπαιρνε 600 ευρώ. Τι να πρωτοπληρώσουμε;» μας λέει χαρακτηριστικά . « Το ενοίκιο μόνο ήταν 350 ευρώ. Έμενα και δούλευα στο Νέο Ηράκλειο. Αφού κάναμε το παιδί και άρχισαν τα επιπλέον έξοδα, όπως σχολείο, φροντιστήριο, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και το βασικό να φάμε, είδαμε πως δεν βγαίναμε! Πήραμε την μεγάλη απόφαση και γυρίσαμε πίσω στην Αλβανία».
«Στην επιστροφή όμως στην Κορυτσά τα πράγματα ήταν και εκεί δύσκολα στην αρχή. Ήμασταν οι νέοι που γυρίσαμε και όλοι μας κοίταζαν με μισό μάτι. Ήταν δύσκολο να κάνουμε το οτιδήποτε. Εδώ μου έκανε ένας φίλος την πρόταση να ανοίξουμε ένα ξυλουργείο. Τα καταφέραμε μετά από πολύ κόπο. Μπορεί στην Ελλάδα να λέτε ότι έχετε γραφειοκρατία αλλά εδώ είναι πολύ χειρότερα. Αν δεν είσαι φίλος του κόμματος (κυβέρνηση Ράμα) ή αν δεν τα έχεις πολύ «καλά» με τον δήμο δεν θα τα καταφέρεις. Μέτα από κόπο, όμως, καταφέραμε και το ανοίξαμε και τώρα παλεύουμε. Εγώ δεν το ήξερα το επάγγελμα, αλλά το έμαθα αναγκαστικά. Το πρώτο διάστημα εδώ έκανα ότι δουλειά έβρισκα. Αυτή την στιγμή μπορώ να πω πως είμαι ένας από τους καλύτερους μαραγκούς της περιοχής. Τώρα που η Αλβανία περνάει σε μια περίοδο ανάπτυξης κάτι κάνουμε από δουλειά. Ξέρουμε πως θα έχουμε κάτι να φάμε σήμερα. Στην Ελλάδα δεν ξέραμε!».
Στην ερώτηση για το αν θα γύριζε πίσω στην Ελλάδα μας απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι. Δεν νομίζω να φτιάξουν σύντομα τα πράγματα εκεί. Ελπίζω πως «αύριο» θα είναι καλύτερα αλλά… Έχω πολλούς φίλους εκεί που θα ήθελα να είναι καλά. Μπορεί να έχω χάσει την επαφή μαζί τους, όμως, ξέρω πως περνάνε δύσκολα».
Αυτό που του λείπει από την Ελλάδα είναι και αυτό για το οποίο φημίζεται η χώρα μας: «Η καλή ζωή με όποιο τρόπο και αν την πάρει κανείς. Από την βόλτα για καφέ, τον ήλιο, την θάλασσα και φυσικά οι φίλοι μου».
Ακόμα ένας όμως Αλβανός που δούλευε στην Ελλάδα ως οικοδόμος και η γυναικά του σε μια βιοτεχνία με υφάσματα μίλησε στο EThe Magazine για την δική του «Ιθάκη» και την ζωή του.
Ήταν το 1997 όταν και ο Ρενάτο παίρνει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα για δουλειά. Στην ερώτηση γιατί έφυγαν μας απάντησε πως «Η κρίση φταίει. Δεν υπάρχει ζωή στην Ελλάδα για κανέναν. Η καθημερινότητα, ήταν και πιστεύω πως τώρα, είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Εμένα η δουλειά μου μειώθηκε πολύ, όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν πια οικοδομές και τα μεροκάματα ήταν πολύ λίγα, ενώ το εργοστάσιο που δούλευε η γυναίκα μου έκλεισε. Εγώ έκανα ότι μεροκάματα έβρισκα όπως και η γυναίκα, αλλά τα πράγματα ήταν δύσκολα. Οι λογαριασμοί κάθε τέλος του μήνα έπρεπε να πληρωθούν. Έτσι πήραμε την απόφαση το 2013 να γυρίσουμε πίσω».
«Ζούσαμε 17 χρόνια στην Ελλάδα και πήραμε την μεγάλη απόφαση να γυρίσουμε πίσω. Εκεί, που όλοι σε κοιτάνε με μισό μάτι πιστεύοντας πως τόσα χρόνια στην Ελλάδα έχεις κάνει λεφτά και τώρα πας εκεί σαν το πλούσιο θείο, αλλά δεν είναι έτσι» μας λέει με θλίψη.
Εκεί κάνει την ίδια δουλειά με εδώ αλλά τα έξοδα είναι λιγότερα. «Παίρνω περίπου 300 ευρώ τον μήνα και η γυναίκα μου αλλά 150. Είμαστε μια χαρά. Οι λογαριασμοί είναι σχεδόν το ίδιο με την Ελλάδα αλλά εδώ δεν έχουμε το ενοίκιο…» μας είπε. «Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα. Αλλά τι να κάνουμε έτσι τα φέρνει η ζωή και εμείς ακολουθούμε».
 Τελικά η οικονομική κρίση αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως δεν κάνει διακρίσεις. Όμως, το συμπέρασμα από την έρευνα είναι πως η Ελλάδα από χώρα της ευημερίας πλέον έχει μετατραπεί σε χώρα εξορίας… Ελάχιστοι θα επέλεγαν την χώρα μας ακόμη και αν αυτοί ήταν οικονομικοί μετανάστες, πόσο μάλλον…. επενδυτές!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …