Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Protestë - Për një “roman”, që fyen orthodhoksët dhe më gjerë, si edhe harmoninë fetare të Shqipërisë.

 Image result for kisha orthodhokse
KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPËRISË

Protestë
Për një “roman”, që fyen orthodhoksët dhe më gjerë, si edhe harmoninë fetare të Shqipërisë.
Disa qarqe, kohë pas kohe, lëshojnë sharje të ndryshme, me sajesa e trillime të gënjeshtra, për të fyer personalitete të Kishës Orthodhokse. Së fundmi, një libër fyes u prezantua në Panairin e Librit, në Tiranë. Bëhet fjalë për gjoja “romanin” me titull “Djaj në veladon” të Sejdi Kondit, botim i shtëpisë botuese “Çamëria”, i promovuar nga një stendë me orientime politike të caktuara. Ky libër është një përçartje fantazie e sëmurë, shfaqet si roman, por përmend direkt dy emra historikë, shën Kozmain e Kolkondasit (Fier) dhe Kryepiskopin Anastas. Kopertina e librit përbëhet nga ikona e të parit dhe fotografia e të dytit. Është më se e qartë se qëllimi i librit është të godasë autoritetin e tyre, t’u baltosë emrin, duke shpikur dialogë imagjinarë dhe duke e shtrembëruar krejtësisht historinë e tyre. Por pikësëpari, fyen të gjithë orthodhoksët, jo vetëm në Shqipëri, por edhe në mbarë botën orthodhokse, që i nderojnë dhe i respektojnë këto figura në mënyrë të veçantë. 
Protestave të forta, të bëra brenda vendit dhe jashtë tij, jemi të detyruar t’u shtojmë protestën zyrtare të Kishës Orthodhokse drejtuar shkrimtarit, shtëpisë botuese dhe qarqeve politike që këmbëngulin për promovimin e këtij libri. Ka ardhur koha që ky sakrilegj i padëgjuar të marrë fund dhe të hiqet nga qarkullimi ky libër i turpshëm, që fyen jo vetëm komunitetin orthodhoks, por përbën një stonaturë në harmoninë fetare, për të cilën mburret vendi ynë dhe minon bashkekzistencën paqësore. 
Kisha Orthodhokse sigurisht që do ta vazhdojë e paepur veprën e saj krijuese, duke rrezatuar dashuri e shpresë në të gjitha drejtimet. Shën Joan Gojarti ka shkruar qysh në shekullin e 4-t pas Krishtit, në lidhje me fenomenin e mësipërm: “Kisha fiton, kur e luftojnë; kur bëjnë plane kundër saj, më shumë forcohet; kur shahet bëhet më e shndritshme,… gjithmonë lulëzon”.
Sinodi i Shenjtë i Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë
27.11.2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …