Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτορεπορτάζ από την ημερίδα του ΚΕΑΔ με συμμετοχή των εκπροσώπων των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Επικράτεια

Στα πλαίσια της 10ης Δεκεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Ημερίδα του ΚΕΑΔ με συμμετοχή των εκπροσώπων των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Επικράτεια
- Επικροτείται η συνεπής στάση του ΚΕΑΔ στον αγώνα για τη διασϕάλιση των δικαιωμάτων των μελών των Εθνικών Μειονοτήτων
- Ο νέος Νόμος για τις Εθνικές Μειονότητες, ντε ϕάκτο, βήμα προς τα πίσω
- Συμϕωνία για σύνταξη κοινού κειμένου
- Προετοιμασίες για την επόμενη απογραϕή του πληθυσμού
Διατηρώντας την παράδοση προηγούμενων ετών κι εϕέτος το ΚΕΑΔ, στα πλαίσια της 10ης Δεκεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργάνωσε στο ξενοδοχείο TIRANA INTERNATIONAL την καθιερωμένη ημερίδα, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κατάσταση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, τις συνέπειες του νέου νόμου, ο οποίος όχι μόνο δε διασϕαλίζει δικαιώματα, αλλά αποτελεί βήμα πίσω και προσπάθεια της Κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια της αλβανικής κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας.
Στη ϕετινή ημερίδα συμμετείχαν, εκτός από τα στελέχη του ΚΕΑΔ και εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων, όπως αυτές αναγνωρίζει ο νέο νόμος. Την Ομόνοια εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της , κ. Διονύσης – Φρέντι Μπελέρης και ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς, Λιγκοράκης Καραμέλιος, την Βλάχικη Κοινότητα, ο κύριος Αλμπέρτ Γκέγκα, το Σύλλογο των Σκοπιανών  Sonce, ο πρόεδρός του κ. Βασίλ Στεριόϕσκι, τον εθνικό σύλλογο «Σϕίγγα» της Αιγυπτιακής Μειονότητας, ο πρόεδρός Αριάν Λίλε, το Ινστιτούτο του Πολιτισμού των Ρομά, ο κ. Μπλεντάρ Τάχο, την Ομοσπονδία των Ρωμά Αλβανίας, ο κ. Εστρέϕ Πελούμπι.
Στην ημερίδα συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του Κόμματος MEGA, Χριστάκης Κίτσιος, ο Δήμαρχος Φοινικαίων, κ. Λεωνίδας Χρίστος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μειονοτήτων, κ. Χρίστος Γκότσης κι εκπρόσωπος του Χριστιανο-Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν κι εκπρόσωπο του διπλωματικού σώματος. Πέρα από τον Γραμματέα Πρεσβείας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας, κ. Αντώνιο Παπαμαλή, συμμετείχαν κι εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ρωσίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε το μέλος του Προεδρείου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Σταύρος, ενώ την κεντρική εισήγηση-παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες. Αναϕερόμενος στο νέο νόμο που ψηϕίστηκε στην Αλβανική Βουλή πρόσϕατα και που η Κυβέρνηση παριστάνει ωε επίτευγμά της, ο κ. Ντούλες, μέσα από επιχειρήματα απέδειξε ότι αποτελεί βήμα προς τα πίσω και παραβιάζει κεκτημένα δικαιώματα, αποϕάσεις του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για έναν Νόμο που ενώ, σε ϕραστικό επίπεδο  στην πρώτη παράγραϕο σου δίνει κάτι με το ένα χέρι, στην επόμενη παράγραϕο, σου το παίρνει με τα δύο χέρια.
Στην ίδια λογική με την παρέμβαση του κ. Ντούλε κινήθηκαν και οι επόμενοι ομιλητές, όπως ο πρόεδρος του MEGA, κ. Χριστάκης Κίτσιος, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς, κ. Λιγκοράκης Καραμέλιος και οι εκπρόσωπο όλων των εθνικών μειονοτήτων που συμμετείχαν στην ημερίδα. Όλοι έδωσαν έμϕαση στη χάραξη κοινής πορείας ώστε να ξεσκεπαστεί η δημαγωγική στάση της Κυβέρνησης και να διαμορϕωθούν εκείνοι οι όροι που θα καθιστούν την επόμενη απογραϕή του πληθυσμού που θα γίνει το 2021, δίκαιη και αδιάβλητη ώστε τα μεγέθη των εθνικών μειονοτήτων να μη παραμένουν διαστρεβλωμένα στατιστικά στοιχεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …