Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Fabrika e Qelqit Dëshmi E Një Populli Që Krijon Dhe Prodhon

 
 
Tashmë ka mbetur si një kafaz i prishur pëllumbash. Dikur këtu gëlonin punëtorët ushtonin furrat dhe prodhohej 24 orë në ditë.
Kjo ishte një prej fabrikave kryesore të prodhimit të qelqit në Shqipëri. U ndërtua në vitin 1952, kur filluan të prodhoheshin objekte të shumëllojshme qelqi, si për përdorim të gjerë ashtu edhe për zbukurime. Fillimisht nisi me qelqin e ngjyrosur në të blertë, më pas prodhimi arriti të kishte tejdukshmëri dhe pastërti maksimale.
Në repartet e kësaj fabrike, që fillonte me pastrimin e rërës, e cila fillimisht vinte nga jashtë pastaj merrej nga lumi Devoll; bashkimin e rërës me qelqet e thyera që vinin nga sektorët e grumbullimit të mbeturinave; shkrirja në temperaturën rreth 1300 gradë, nëpërmjet furrave me mazut dhe më pas, kalimi në procesin e krijimit të formës, deri në ftohjen graduale dhe çuarjen në dyqane ose nëpër ndërrmarjet që kishin nevojë për këto prodhime.
Në njëzet e katër orë fabrika prodhonte afro  50 mijë objekte: shishe, të llojeve të ndryshme (nga shishet e kosit deri tek ato të farmacisë), kavanoza të të gjitha formave, kana dhe gota uji (me apo pa zbukurim), damixhane të mëdha që mbanin deri në 20 litra.
Në këtë fabrikë punonin rreth 600 punëtorë, shumica në prodhim me sitem tre turne. Ishte një punë e vështirë, në temperature të larta, pagesa nuk ishte në përputhje me punën që zhvillohej, megjithatë këtu punëtorët pagueheshin më tepër se në ndërmarrjet e tjera (paga varionte nga 500 deri në 1200 lekë të rinj).
Nxjerrja e punëtorëve në asistencë dhe shkatërrimi i shpejtë fizik i fabrikës, jo vetëm që la pa punë qindra punëtorë e specialistë, por edhe i hoqi tregut një prodhim original shqiptar.
Në ditët e sotme, me personelin punëtor, teknik e inxhinierik që përmblidhjte, duke modernizuar prodhimin (gjë që ishte shumë e thjeshtë dhe plotësisht e realizueshme), kjo fabrkë padyshim do të ishte lideri i prodhimeve të qelqit, të paktën në Ballkan.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …