Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Nga Bledi Mane: Vuaj, vuaj o shqiptar i poshtër!


Φωτογραφία του Pandi Anxhara.

Nga Bledi Mane: Vuaj, vuaj o shqiptar i poshtër!
Ky rrebesh është brenga e natyrës me ty e me mua. Është kuja e lotëve ‎me mungesen e respektit tonë, është klithma e Zotit që duhet të na zgjojë e duhet të na pakësojë makutërinë.

Shkruan: Bledi Mane


Jam lumi, lumi qe gjarperoj neper Shqiperi dhe u sjell njerëzve ekosistem, florë, fauna, peshq, alga, energji elektrike, jetë. Jam lumi qe lag token tuaj prej mijera vitesh dhe kurre nuk ma preku shtratin tim askush me pare por ju te sotshmit me masakruat keto dy dekadat e fundit. Me gerryet brigjet, me kafshuat shkembinjte, me mbytet me ndertime, ma nxite jeten…
Jam pylli, pylli qe jeshiloj neper Shqiperi dhe u sjell njerzve ekosistem, fauna, florë, ujqer, sorkadhe, hijeshi, klorofile, oksigjen, jetë. Jam Pylli qe jeshiloj token tuaj prej mijera vitesh dhe kurre nuk mi preku askush pemet e lashta por ju te sotshmit me masakruat keto dy dekadat e fundit. Me masakruat, me sharruat, mi vrate kafshet, me mbushet me ndertime pa leje, me kafshuat mushkeri e shpretke, ma nxite jeten…
Uleriste pylli, turfullonte lumi dhe te dy bashke u takuan naten e fundit te nentorit dhe plot mllef u therriten reve te qiellit gri vjeshtak:
-Leshohuni o re, o vetetima kercisni zhurmen e rrufeve tuaja dhe leshoni si hakmarrje ndaj kesaj rrace lotet e rrembyeshem te shiut te mllefit. Kjo racë kurre nuk na respektoi, kjo baterdi le te jete shpagim i mijera shqiptareve te papergjegjshem qe shkaterruan cdo gje. Qindra kryetare komunash e bashkish kurre nuk pyeten per rregulla perendie e norma shkencore por lejuan ndertime pa fund neper trupin tone. Dhjetra qeveri te majta e te djathta te ketij vendi kujtuan se natyra dremiste e nuk ua pergjonte allishverishet qe beheshin mbi koken tone, krahet tona, mushkerite tona, zemren tone te perbashket…
Ndaj vuaj o shqiptar se e meriton, e meriton se deshe te konkuroje Perendine me poshtersite e tua dhe me bekimin e politikes. Vuaj dhe thirri mendjes, natyra nuk te toleron më as ty qe flak plehrat ne rruge, as ty qe nderton pa leje, as ty qe pret pemen, as ty qe vret peshqit me dinamit, as ty qe ushqehesh me mish derri te eger, as ty qe bombardon token me pesticide.
Ky rrebesh eshte brenga e natyres me ty e me mua. Eshte kuja e lotëve ‎me mungesen e respektit tone, eshte klithma e Zotit qe duhet te na zgjoje e duhet te na pakesoje makuterine. Mos harro o shqiptar se Natyra nuk eshte si kengetaret e tallavasë qe ia zmadhon cicat me silikon. Natyra eshte e shenjte nda trego respekt per te nesermen e femijeve te tu.
Dhe mos te te shoh më te shkosh ne kishë apo në xhami, mos shkel kurrë atje o hipokrit i ndyrë. Dashuria per Perendine tregohet te respekti per natyren!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …