Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεώργιος Σούρλας: Aπόντες οι Έλληνες πολιτικοί από την περισυλλογή οστών των Ελλήνων στρατιωτών


Για την έναρξη της περισυλλογής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην Βόρειο Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου, μίλησε στο Κανάλι Ένα ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940-΄41 Γεώργιος Σούρλας.
«Άρχισε η διαδικασία της αποκατάστασης της θλιβερής ιστορίας για τα επιγενόμενα από το Έπος του ΄40, που αφήνουν όμως ανεξίτηλα τα θλιβερά συμπεράσματα γιατί και τα περισσότερα από τα παιδιά των Πεσόντων δεν είναι πια στη ζωή για να κάνουν το καθήκον τους, αλλά και γιατί οι Βορειοηπειρώτες  που γνώριζαν σε ποια σημεία ακριβώς είχαν γίνει οι προσωρινοί ενταφιασμοί ή υπήρχαν διάσπαρτα οστά έχουν φύγει και αυτοί σχεδόν όλοι από τη ζωή. Δεν αναπληρώνονται όλα αυτά», είπε ο κ. Σούρλας στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ», των δημοσιογράφων Νίκου Μπαρδούνια και Πέτρου Κασσιμάτη.
Παράλληλα εξέφρασε την πικρία του για την παντελή απουσία του ελληνικού πολιτικού κόσμου από αυτή την τόσο σημαντική στιγμή: «Από την Ελλάδα δεν παρέστη κανείς. Μόνο οι διπλωματικές Αρχές από Τίρανα και Αργυρόκαστρο έδωσαν το παρόν οι οποίοι όμως είναι κρατικοί υπάλληλοι, αλλά από την Ελλάδα δεν ήρθε κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή της Βουλής. Και αυτή η μοναξιά είναι ανυπόφορη».
Το συναίσθημα αυτό όμως δεν ήταν πρωτόγνωρο για τον πρώην υπουργό.
«Είναι μία μοναξιά την οποία είχα και όταν ξεκίνησα πριν από δώδεκα χρόνια που μου λέγανε “Που πας;”, “Δημιουργείς προβλήματα”, “Θα φορτωθούμε και αυτό;”, “Εντάξει αυτό πέρασε και τελείωσε, τι ψάχνεις τώρα;”. Όλα αυτά με πλήγωσαν, με στεναχώρησαν αλλά ταυτόχρονα με χαλύβδωσαν και έλεγα ότι πρέπει να γίνει κάτι. Δεν ήταν σωστό να γιορτάζουμε και να καμαρώνουμε στην Ελλάδα και αυτοί τους οποίους τιμούσαμε να είναι πεταμένοι στα βουνά και στα λαγκάδια της Βορείου Ηπείρου», θυμάται ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940-΄41.

«Τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, να γίνει η αναζήτηση και η περισυλλογή των 7.200 στρατιωτών που παραμένουν σε εκκρεμότητα και να γίνει ένας τιμητικός ενταφιασμός. Θα επιδιώξουμε σαν Ένωση να είναι παρών εκείνη την ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκεί στην Κλεισούρα και να γίνει στον χώρο ένα Μνημείο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των Πεσόντων», σημείωσε ο κ. Σούρλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …