Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

«Ο μακεδονικός σοβινισμός αποδείχθηκε ισχυρότερος από την Ευρωπαϊκή Ιδέα»




Τίρανα.

Ο αρθρογράφος και αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, δήλωσε ότι η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτυχίας της Ευρώπης.


Ο έμπειρος αρθρογράφος αναφέρει ότι ο ‘μακεδονικός’ εθνικισμός βρίσκεται σε άνοδο, και οι αναδυόμενες εθνικιστικές ιδέες δείχνουν την εγγενή αδυναμία της γηραιάς ηπείρου.


Ο ίδιος θα τονίσει ότι η  άρνηση στη συμμετοχή του δημοψηφίσματος είναι σημαντική. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των εθνικιστών. Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολούθησε ο Γκρούεφσκι έχουν μεγάλη απήχηση  στην πΓΔΜ και δεν είναι γνωστό  τι αντίκτυπο έχει  η ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος ή των πολιτικών που ακολουθούνται.


«Αν διαβάσει κανείς καλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,  θα συνειδητοποιήσει ότι στη χώρα αντιστέκεται ένα ισχυρό εθνικιστικό συναίσθημα, το οποίο πρέπει να έχει της προσοχής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε ο Λουμπόνια.


«Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έγινε δείχνει την παρακμή της εξουσίας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα βρίσκεται αντιμέτωπο με  τις εθνικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. 

Το τελευταίο που πρέπει να αναλυθεί  είναι η αποτυχία του δημοψηφίσματος, καθ’ ην στιγμή οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν είναι τόσο ισχυρές.


»Το γεγονός ότι στο δημοψήφισμα η πρόταση της Ελλάδας δεν έγινε δεκτή, καταδεικνύει ότι υπάρχει έντονος εθνικισμός που υπερκαλύπτει την ευρωπαϊκή ιδέα.


Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα είναι εξαιτίας της όποιας ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, ο Λουμπόνια θα πεί: 


«Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν κερδίζει, εντούτοις αυξάνεται και ενισχύεται ο ρόλος της Ρωσίας. Δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα έχει αιτία τη ρωσική επιρροή, αλλά σαφώς η επιρροή προέρχεται  από τις πολιτικές που υποστηρίζουν το έθνος- κράτος και αυτές έρχονται από την αποτυχία της πολιτικής των Βρυξελλών. Η Ευρώπη πρέπει να παραδεχθεί τη αποτυχία από μόνη της», είπε ο αρθρογράφος.


Balkan Web

--
               


Δεν υπάρχουν σχόλια: