Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Βγήκαν δεκαπλάσιοι οι Ελληνες της Αλβανίας

Μετρήθηκαν και είναι δεκαπλάσιοι και πλέον του αριθμού των 24.243 ατόμων της επίσημης αλβανικής απογραφής του Οκτωβρίου του 2011. Ο λόγος για τους Ελληνες της Αλβανίας, που η υπογραφή της Ομόνοιας, όπως ανακοινώθηκε χθες, τους ανεβάζει στις 286.852 άτομα.
Το 30% των απογραφέντων ή 86.000 απεγράφησαν ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της οργάνωσης, ενώ οι υπόλοιποι με ατομικά δελτία στην Αλβανία, την Ελλάδα, τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ.
Η απογραφή, που περιλαμβάνει τους όπου γης Ελληνες της Αλβανίας, μαζί και την παλιά διασπορά τους -ήταν βασική προϋπόθεση του εγχειρήματος- περιέχει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μεγάλη «γεωγραφία» της Ομογένειας της Αλβανίας, την ηλικιακή σύνθεση, το μορφωτικό επίπεδο, αλλά και τη θρησκευτική της ταυτότητα. Ετσι, 186.000 δηλώνουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική (στο υπόλοιπο κυριαρχεί η βλάχικη διάλεκτος με παράλληλη γνώση της ελληνικής και της αλβανικής) και το 90% δηλώνουν Χ.Ο., με το υπόλοιπο 10% να μη δηλώνει καθόλου.
Η ομογένεια, η οποία απείχε διαμαρτυρόμενη για τη μη αναγραφή της εθνικότητας απ' την επίσημη απογραφή του 2011, απαντάει έτσι στην εξοργιστική μεθόδευση ενός παραδοσιακού δραστικού περιορισμού του αριθμού της εκ μέρους των Τιράνων που και το 1988, επί κομμουνιστικού καθεστώτος, κατέγραφε μόνο 58.785 άτομα. (!) Ιδιος αριθμός και μεταπολεμικά, όταν ο αλβανικός πληθυσμός έδειχνε να τριπλασιάζεται.
Ασφαλώς όχι τυχαία ο απογραφικός δεκαπλασιασμός τους, η αποκατάσταση της αλήθειας, ήταν πρωτοσέλιδη είδηση του αλβανικού Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου