Στις παρυφές της πολιτικής συμβαίνουν πράγματα που παρά το αριθμητικό τους μέγεθος πρέπει να μας απασχολήσουν. Μπορεί η προσοχή να επικεντρώνεται στον άκρατο ανθελληνισμό που περιέχει η προεκλογική ρητορεία και δράση του Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα και στελεχών του ΣΚ, αλλά δεν είναι το μόνο.
Και αναφερόμενοι στις παρυφές και το αριθμητικό τους μέγεθος δεν είναι μόνο το Mega που «παίζει». Το πράγμα δείχνει να είναι ακόμη πιο ύπουλο με το κίνημα που επιδιώκει επιφανειακά να προσεγγίσει τους βλαχικής καταγωγής πληθυσμούς, ουσιαστικά όμως λειτουργεί ως φορέας επικίνδυνων θέσεων. Πρόκειται για ένα σχήμα που πρωτοεμφανίστηκε το 2011, υπό τον Βαλεντίν Μουστάκα και στη συνέχεια προεδεύεται απ’ τον Πέτραϊ Εντμόντ. Στις θέσεις της πολιτικής του εκκίνησης αλλά και στη συνέχεια με την ανάληψη υπό του νέου «προέδρου» ευθύνη ηγεσίας, αναφέρεται ότι στόχος του σχήματος είναι να απελευθερώσει τους βλαχικούς πληθυσμούς απ’ την κατοχή του ΚΕΑΔ.
Εδώ πρέπει να σταθούμε και θα εντοπίσουμε την ουσία της εμφάνισης του και ποιος από πίσω κινεί τα νήματα. Στην ουσία το μικρό αλλά αρκετά προβεβλημένο αυτό σχήμα διακηρύσσει την ανατροπή των εξελίξεων. Το ΚΕΑΔ έχει κάνει λόγο για Ελληνοβλάχους οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και την αυτή εθνική συνείδηση. Η Ελλάδα δε πουθενά, σε κανένα πεδίο δικαιωμάτων και παροχών, και ούτε σε καμιά χρονική περίοδο δεν τους ξεχώρισε απ’ τους υπόλοιπους πληθυσμούς ελληνικής συνείδησης. Υποστηρίζοντας την «απελευθέρωση» αυτών των πληθυσμιακών ομάδων απ’ το ΚΕΑΔ εδώ παίζεται ξεκάθαρα ένα παιχνίδι τρίτων που θέλει να αποκόψει τους Ελληνοβλάχους ακριβώς απ’ την εθνική ιδέα και συνείδηση και την κοινή πορεία με άλλες συνιστώσες της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας.
Επί το πλείστον περιφέρουν στο δημόσιο λόγο και ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτά κατοχύρωσης γλωσσικών διεκδικήσεων στην λειτουργική της Εκκλησίας ζωή. Εδώ το πράγμα γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι της ρουμανικής προπαγάνδας και όχι μόνο.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το συγκεκριμένο έλαβε μόνο 728 ψήφους και όμως συνεχίζει να δραστηριοποιείται. Ύπουλα δε και προσβλέποντας σε ενδεχόμενο κενό καθόδου του ΚΕΑΔ είχε εγγραφεί με ένα επίσης περίεργο σχήμα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, πριν τη συμφωνία της αντιπολίτευσης για συμμετοχή στις εκλογές. Επιδίωκε στην ουσία λεία σε άδειο πεδίο, ακριβώς με την ίδια πολιτική δολιότητα όπως το Mega.
Καθόλου δε τυχαίο ότι το κέντρο του βάρους του περίεργου αυτού περιθωριακού πολιτικού φαινομένου στις περιφέρειες Αυλώνας και Φίερι. Μπορεί να μην ενοχλεί αριθμητικά αλλά είναι επικίνδυνο ως προς το περιεχόμενο του λόγου του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ιστοσελίδα μας προάγει τον πολιτισμένο διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Παρακαλούμε θερμά, πριν σχολιάσετε:
Να διατηρείτε ευγένεια και σεβασμό προς όλους τους συνομιλητές.
Να αποφεύγετε προσβλητικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Να στηρίζετε τις απόψεις σας με επιχειρήματα και καλή διάθεση.
Να μην κάνετε χρήση λεκτικής βίας, ειρωνείας ή φανατισμού.
Τα σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.
📌 Θυμηθείτε: η ελεύθερη έκφραση είναι πολύτιμη όταν συνοδεύεται από σεβασμό, σοβαρότητα και αληθινό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και την αλήθεια.
Σας ευχαριστούμε που συμβάλλετε σε έναν πολιτισμένο και δημιουργικό διάλογο.
..........................
Komentet e lexuesve
Faqja jonë promovon dialogun e qytetëruar dhe shkëmbimin e frytshëm të mendimeve. Ju lutemi, para se të komentoni:
Tregoni mirësjellje dhe respekt ndaj çdo bashkëbiseduesi.
Shmangni fjalët fyese apo përçmuese.
Mbështetni mendimet tuaja me argumente dhe frymë bashkëpunimi.
Mos përdorni gjuhë të dhunshme, ironi poshtëruese apo fanatizëm.
Komentet me përmbajtje fyese, raciste apo përçarëse nuk do të publikohen.
📌 Mbani mend: liria e shprehjes është e vlefshme vetëm kur shoqërohet me respekt, maturi dhe dashamirësi ndaj të tjerëve dhe ndaj së vërtetës.
Ju falënderojmë që kontribuoni në një dialog të qytetëruar dhe konstruktiv