Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Αύγουστος 1984: Η απόδραση από την Αλβανία του Χότζα

Η Zamira με την Isabela Islami είναι δύο Αμερικανοί πολίτες σήμερα. Δεν περίμεναν όμως να κερδίσουν την κλήρωση ή να πάρουν βίζα για να γίνουν.

Δεν μιλάμε για τα χρόνια της αλβανικής μεταπολίτευσης, αλλά όταν η Αλβανία είχε δικτατορία και ο δικτάτορας Ενβέρ Χότζα ήταν εν ζωή. Οι δύο αδελφές Islami και ο αδελφός τους Klementi πήραν τον δρόμο της απόδρασης πριν από 35 χρόνια, όχι περπατώντας, όπως και άλλοι, αλλά κολυμπώντας.

Οι αδελφές Islami και ο αδελφός τους πήραν τον δρόμο μέσα στη θάλασσα και ένα ρίσκο για τη ζωή τους, αφού γνώριζαν πως ήταν πιθανό να μην βγουν ζωντανοί , όπως στην πραγματικότητα συνέβη στον αδελφό τους Klementi σε νεαρή ηλικία.

Τον Αύγουστο του 1984 τα τρία μέλη της οικογένειας Islami αποφάσισαν να κολυμπήσουν από τα Εξαμίλια στην Κέρκυρα, μια απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων.
Αλλά η μικρή απόσταση δεν ήταν τόσο εύκολη για τους λάτρεις της κολύμβησης  Zamira, Isabela και Clement Islami, που έπρεπε να κολυμπήσουν για περισσότερο από 12 ώρες. Στη μέση της διαδρομής ο Klementi έχασε το δρόμο και μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό τίποτα για τη μοίρα του, ενώ η Zamira και Isabela σώθηκαν χάρη στη βοήθεια ενός ιταλικού σκάφους που τους αποβίβασε στην Κέρκυρα.

Από εκεί και πέρα η ζωή τους άλλαξε, έφυγαν στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται μέχρι σήμερα.
Τα τρία αδέλφια είχαν ένα σχέδιο, να εγκαταλείψουν εγκαίρως την Αλβανία και όταν βρήκαν την ευκαιρία, πήγαν στους Αγίους Σαράντα και έθεσαν το σχέδιο σε εφαρμογή. Η γενναία απόδραση της Zamira και Isabela ανακοινώθηκε εκείνη την εποχή από εφημερίδες πολλών χωρών.

Η οικογένεια τους που έμεινε πίσω, είχε τη μοίρα όλων όσων δραπέτευαν εκείνη την εποχή από την Αλβανία, αυτή της εξορίας.
https://apenadi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστοσελίδα μας προάγει τον πολιτισμένο διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Παρακαλούμε θερμά, πριν σχολιάσετε:

Να διατηρείτε ευγένεια και σεβασμό προς όλους τους συνομιλητές.

Να αποφεύγετε προσβλητικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Να στηρίζετε τις απόψεις σας με επιχειρήματα και καλή διάθεση.

Να μην κάνετε χρήση λεκτικής βίας, ειρωνείας ή φανατισμού.

Τα σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

📌 Θυμηθείτε: η ελεύθερη έκφραση είναι πολύτιμη όταν συνοδεύεται από σεβασμό, σοβαρότητα και αληθινό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και την αλήθεια.

Σας ευχαριστούμε που συμβάλλετε σε έναν πολιτισμένο και δημιουργικό διάλογο.
..........................
Komentet e lexuesve
Faqja jonë promovon dialogun e qytetëruar dhe shkëmbimin e frytshëm të mendimeve. Ju lutemi, para se të komentoni:

Tregoni mirësjellje dhe respekt ndaj çdo bashkëbiseduesi.

Shmangni fjalët fyese apo përçmuese.

Mbështetni mendimet tuaja me argumente dhe frymë bashkëpunimi.

Mos përdorni gjuhë të dhunshme, ironi poshtëruese apo fanatizëm.

Komentet me përmbajtje fyese, raciste apo përçarëse nuk do të publikohen.

📌 Mbani mend: liria e shprehjes është e vlefshme vetëm kur shoqërohet me respekt, maturi dhe dashamirësi ndaj të tjerëve dhe ndaj së vërtetës.
Ju falënderojmë që kontribuoni në një dialog të qytetëruar dhe konstruktiv