Ξυλοδαρμός με ξύλο, τρύπημα της σάρκας με πυρακτωμένο σύρμα, εισαγωγή αλατιού στη σάρκα, παραμονή σε κρύο νερό, στέρηση ψωμιού μέχρι θανάτου, κρέμασμα ανάποδα, σύνθλιψη των θηλών με λαβίδες, γάτος μέσα στη φούστα, γέμισμα του στόματος με αλάτι, εισαγωγή περιττωμάτων στο στόμα…
Αυτός ο κατάλογος που έχει συνταχθεί από το Ινστιτούτο Μελετών για τα Εγκλήματα και τις Συνέπειες του Κομμουνισμού (ISKK) στην Αλβανία, βασισμένος σε εκτενή αρχειακή τεκμηρίωση και προφορικές μαρτυρίες πρώην διωκόμενων, θεωρείται ως ο επίσημος κατάλογος βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στα κελιά των ανακρίσεων, στα γραφεία της πρώην Κρατικής Ασφάλειας και σε άλλες συνθήκες καταστολής, κατά τα έτη 1945-1991 στην Αλβανία.
Ο ιστότοπος kujto.al παρουσιάζει πλήρως τη λίστα των βασανιστηρίων ως εξής:
Είδη βασανιστηρίων
1 – Ξυλοδαρμός με ξύλο, μέχρι πρόκλησης πληγών
Πρόκειται για ένα κλασικό και γενικό βασανιστήριο που γινόταν στην ανάκριση από τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας και τους βοηθούς τους. Το βασανιστήριο αυτό συνίσταται στον ξυλοδαρμό με ξύλο ή βέργες (λεπτά ξύλα) του κατηγορούμενου στο κεφάλι ή σε άλλα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιήθηκε μαζικά εναντίον όλων των κατηγορουμένων ή προσώπων που είχαν συλληφθεί κρυφά από την Κρατική Ασφάλεια. Αυτό το είδος βασανιστηρίου συνίσταται σε άμεσο και άγριο χτύπημα με σκληρό αντικείμενο. Ήταν ένα «απλό» βασανιστήριο που δεν απαιτούσε πολλές συνθήκες ή μέσα.
2 – Ξύσιμο πυώδους πληγής με ξύλο
Γινόταν όταν είχε προχωρήσει η φάση του βασανιστηρίου και οι πληγές είχαν αρχίσει να σχηματίζουν κρούστες. Από αυτό το βαρύ βασανιστήριο πέθανε το 1947 ο Λόνι Άνταμ, πρώην υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ το σώμα του είχαν αρχίσει να τρώνε τα σκουλήκια. Αυτό το είδος βασανιστηρίου μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε παράνοια λόγω του έντονου πόνου.
3 – Τρύπημα της σάρκας με πυρακτωμένο σύρμα
Ήταν ένα βάρβαρο βασανιστήριο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως τα πρώτα χρόνια. Στο άτομο έμπηγαν έναν πυρακτωμένο σύρμα στη σάρκα, ο οποίος διείσδυε εύκολα και έφτανε ως το κόκκαλο. Η επαφή με το κόκκαλο είχε σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας στον θάνατο ή σε σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμη και στην παράνοια. Από τη χρήση αυτού του βασανιστηρίου πέθανε ο δικηγόρος Μουζαφέρ Πίπα τον Οκτώβριο του 1946.
4 – Χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα αυτιά και στο σώμα
Ήταν τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από την Κρατική Ασφάλεια και την ανάκριση. Η εκτενής χρήση αυτής της μεθόδου οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην παράνοια. Το ηλεκτρικό ρεύμα περνούσε μέσα στο σώμα του κατηγορούμενου, ώστε να σπάσει και να παραδεχτεί τη διαδικασία ή να προδώσει άλλους.
5 – Εισαγωγή αλατιού στη σάρκα
Χρησιμοποιούνταν για να επιδεινώσει την κατάσταση του κατηγορούμενου. Αυτό το είδος βασανιστηρίου εφαρμοζόταν όταν οι πληγές είχαν ήδη προχωρήσει. Η χρήση του είχε ισχυρά ψυχολογικά αποτελέσματα, οδηγώντας συχνά στην παράνοια.
6 – Παραμονή σε κρύο νερό ή σε βαρέλι νερού
Ήταν περίοδος που ο κατηγορούμενος δεν ανακρινόταν. Το σώμα του ατόμου τοποθετούνταν σε λακκούβα με νερό τον χειμώνα ώστε να έχει συνέπειες στην υγεία. Οι συνέπειες περιλάμβαναν αποδυνάμωση της καρδιάς, άρρωστους πνεύμονες κ.ά. Επίσης, το άτομο τοποθετούνταν σε βαρέλι με νερό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιούνταν κυρίως όταν επρόκειτο να τον πάρει ο ύπνος ή την ώρα του ύπνου.
7 – Στέρηση ψωμιού μέχρι θανάτου
Ήταν βασανιστήριο που χρησιμοποιήθηκε στην ανάκριση, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις στις φυλακές. Συνέβη, π.χ., στον πρώην πρωθυπουργό Κοστάκ Κότα, που πέθανε στη φυλακή του Μπουρρέλι το 1948.
8 – Στέρηση ψωμιού για κάποιο χρονικό διάστημα
Χρησιμοποιήθηκε στην ανάκριση και στην απομόνωση στις φυλακές. Σκοπός ήταν να σπάσει ο κατηγορούμενος ώστε να σκεφτεί πως η ζωή του είχε φτάσει στο τέλος.
9 – Παραμονή γυμνού στο κρύο
Χρησιμοποιήθηκε στην ανάκριση και σχεδόν σε όλες τις φυλακές ως πειθαρχικό μέτρο. Το βασανιστήριο είχε και ψυχολογικά αποτελέσματα λόγω της έκθεσης του σώματος στους άλλους κρατούμενους.
10 – Το “γιλέκο”
Χρησιμοποιούνταν ως βοηθητικό μέσο για αύξηση της έντασης του βασανιστηρίου. Ο Μούτσο Σάλι δήλωσε: «Τους έβαζαν σε γιλέκο, με ένα ξύλο ανάμεσα στα χέρια και στα πόδια, και τους κρεμούσαν σε δύο σκαμνιά, πράγμα που τους έκανε σαν χελώνες, προκαλώντας τρομερό πόνο». Έδινε την εντύπωση ότι το άτομο ήταν περασμένο σε σούβλα για να ψηθεί.
11 – Δυναμίτης στο σώμα
Η τοποθέτηση δυναμίτη στο σώμα είχε επιπτώσεις στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Ο κατηγορούμενος απειλούνταν ότι θα ανατιναχθεί. Ο αξιωματικός της Κρατικής Ασφάλειας κρατούσε συνεχώς το φιτίλι στο χέρι δίνοντας την εντύπωση ότι θα το άναβε. Αυξάνονταν με μεγάλη ταχύτητα το στρες και το άγχος, συμβάλλοντας σε σοβαρές και ανίατες ασθένειες.
12 – Σύνθλιψη των θηλών με λαβίδες
Ήταν βασανιστήριο που χρησιμοποιήθηκε σε άνδρες, αφήνοντας σημάδια στο δέρμα και στη σάρκα του βασανιζόμενου. Χρησιμοποιούνταν επειδή οι θηλές, ως αδένες, προκαλούσαν ισχυρό πόνο.
13 – Εισαγωγή περιττωμάτων στο στόμα
Εκτελούνταν κυρίως τα πρώτα χρόνια, ειδικά σε κληρικούς που είχαν γένια. Χρησιμοποιήθηκε π.χ. στον σεΐχη Ιμπραήμ Καρμπουνάρα. Όχι μόνο προκαλούσε πόνο από τη δυσοσμία, αλλά συγκέντρωνε και μύγες.
14 – Κρέμασμα ανάποδα
Χρησιμοποιήθηκε συχνά εναντίον ατόμων που κατηγορούνταν για πολύ σοβαρά πολιτικά εγκλήματα. Ήταν από τα πιο εξαντλητικά βασανιστήρια, που άφηνε μεγάλες ψυχικές συνέπειες.
15 – Δέσιμο με λινό
Το δέσιμο με λινές ίνες προκαλούσε γρατζουνιές στο σώμα του ανθρώπου. Αυτό το είδος δεσίματος προκαλούσε παραμορφώσεις, οι οποίες ήταν ορατές στο άτομο για όλη του τη ζωή.
16 – Παραμονή στον ήλιο
Χρησιμοποιήθηκε ως βασανιστήριο για κρατούμενους και υπόδικους, σε τμήματα εσωτερικών υποθέσεων ή σε στρατόπεδα εργασίας. Δεν χρησιμοποιήθηκε στις φυλακές. Στα στρατόπεδα, ο κρατούμενος παρέμενε στον ήλιο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στα μέρη που εργαζόντουσαν. Αυτό γινόταν όχι μόνο για να προκαλέσει πόνο, αλλά και για να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στους άλλους.
17 – Ο γάτος στη φούστα
Χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε γυναίκες. Ο γάτος τοποθετούνταν μέσα στη φούστα της γυναίκας και στη συνέχεια τον χτυπούσαν με ξύλο απ’ έξω. Η προσπάθεια του γάτου να βγει, με τα νύχια του, προκαλούσε αφόρητο πόνο στη γυναίκα που φορούσε τη φούστα.
18 – Προετοιμασία τάφου
Χρησιμοποιούνταν με δύο τρόπους: πρώτον, μπροστά από έναν ανοιχτό τάφο όπου γινόταν προσποιητή εκτέλεση του καταδίκου, και δεύτερον, όταν ο κατηγορούμενος έσκαβε ο ίδιος τον τάφο του, όπου πίστευε πως θα θαβόταν.
19 – Όπλο στο στόμα
Ήταν μέσο πίεσης που χρησιμοποιούνταν συχνά κατά την ανάκριση. Ο κατηγορούμενος απειλούνταν πως θα σκοτωνόταν εάν δεν μιλούσε.
20 – Απόπειρα ατιμώσεως της κόρης
Γινόταν άμεσα στον κατηγορούμενο ή χρησίμευε ως μέσο πίεσης εναντίον του, όταν του έφερναν μια γυναίκα της οικογένειάς του, όπως τη σύζυγο, την κόρη κ.ά.
21 – Κάψιμο των γεννητικών οργάνων
Χρησιμοποιούνταν κάψιμο με βενζίνη, κάτι που έχει καταγγελθεί στην περίπτωση του Άλφρεντ Άσικου από τον αξιωματικό Τσολ Μπασάρι.
22 – Ξυλοδαρμός με μαστίγιο
Χρησιμοποιούνταν μαστίγια ζώων. Το μαστίγιο ριχνόταν στον λαιμό του κατηγορουμένου σαν φίδι που τυλίγεται γρήγορα γύρω από ένα δέντρο. Χρησιμοποιούνταν επίσης για άμεσο ξυλοδαρμό αντί για ξύλο. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές, όπως τραυματισμός της σάρκας, των αιμοφόρων αγγείων κ.ά.
23 – Σταγόνα νερού στο κεφάλι
Ο κατηγορούμενος δενόταν σε τραπέζι και από το ταβάνι του έριχναν περιοδικά δυνατές σταγόνες νερού που χτυπούσαν βίαια το κεφάλι.
24 – Τοποθέτηση μαγκάλι στην κάψα του Αυγούστου
Έβαζαν στο κελί μαγκάλι στον κατηγορούμενο στο αποκορύφωμα της ζέστης, σε υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (μαρτυρία του Τζεβάτ Τζάφα). Αυτό το είδος βασανιστηρίου προκαλούσε στον κρατούμενο μεγάλη δυσφορία, ακατάπαυστο ιδρώτα και περαιτέρω εξάντληση.
25 – Ορθοστασία
Χρησιμοποιούνταν για να κουράσει και να αρρωστήσει τον κατηγορούμενο. Προκαλούσε παθήσεις στα κόκαλα, στη μέση κ.ά.
26 – Ύπνος στο τσιμέντο
Χρησιμοποιούνταν στην ανάκριση και στα κρατητήρια κατά την πειθαρχική τιμωρία.
27 – Πρόκληση δίψας και γέμισμα στόματος με αλάτι
Χρησιμοποιήθηκε από τον ανακριτή Ιρακλή Κοτσάνι.
28 – Δέσιμο με αλυσίδες στον τοίχο και παραμονή έτσι για μέρες
Χρησιμοποιήθηκε στα κελιά εναντίον υπόδικων. Προκαλούσε πόνους στα κόκαλα και στα εσωτερικά όργανα.
29 – Υποχρέωση να τραγουδούν τη νύχτα
Έβαζαν μουσική για να καλύψουν τους ήχους ή υποχρέωναν πολλούς κατηγορουμένους να τραγουδούν τη νύχτα.
«Τους ανάγκαζαν να λαλούν σαν κόκορες και να κακαρίζουν σαν κότες, όπως έγινε στον Ισλάμ Ραντοβίκα από την Ασφάλεια του Στρατού».
30 – Εγκλεισμός σε σκοτεινά κελιά
Μαρτυρία: «Έβαζαν σε σκοτεινά κελιά έναν άνθρωπο και στη μέση της νύχτας άλλος κρατούμενος ήταν εντοπισμένος να γαυγίζει σαν σκύλος, να ουρλιάζει και να δαγκώνει τον άλλον κρατούμενο».
31 – Επάλειψη με μαρμελάδα
Μαρτυρία: «Τους είχαν αλείψει με μαρμελάδα στα μάτια, στ’ αυτιά και στη μύτη και έβαζαν άλλον να τους γλείψει».
32 – Πρόκληση κώφωσης
Γενικευμένη ένταση, μέσω ασταμάτητων θορύβων. Αυτό το βασανιστήριο έχει επιβεβαιωθεί ότι συνέβη στη φυλακή του Μπουρρέλι.
33 – Χρήση καπνού μέσα στα κελιά
Προκαλούνταν από καύση διαφόρων υλικών και την εισαγωγή του καπνού τους μέσα στα κελιά. Επιβεβαιωμένο περιστατικό στη φυλακή του Μπουρρέλι.
34 – Εισαγωγή σε φέρετρο
Μέσο πίεσης για να υπογράψει ο κατηγορούμενος το ανακριτικό πρακτικό. Κλεινόταν μέσα σε φέρετρο για λίγα λεπτά ή ώρες, δίνοντάς του την εντύπωση του θανάτου.
35 – Χτυπήματα με παλάμη και κλοτσιές
Ήταν το πιο διαδεδομένο και αρχικό βασανιστήριο. Εφαρμοζόταν από τους ανακριτές ως η πρώτη φάση της ψυχολογικής πίεσης. Ο ανακριτής το χρησιμοποιούσε για να σπάσει τον αδύναμο κατηγορούμενο, ώστε να αποδεχθεί γρήγορα τη διαδικασία.
36 – Ρίψη από ύψος
Βασανιστήριο που χρησιμοποιήθηκε συχνά κατά την ανάκριση, ιδίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Πολλές φορές οδήγησε σε θάνατο.
Μετάφραση Πελασγός Κορυτσάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου