Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την μνήμη των Εθνικών Ευεργετών τίμησε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 τίμησε την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Εθνικούς Ευεργέτες, όπως έχει οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας παραβρέθηκε στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου εκπρόσωπος μας κατέθεσε τιμητικό στεφάνι. 

Η παρουσία μας στις εκδηλώσεις αυτές είχε σκοπό να υπενθυμίσει ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους Εθνικούς Ευεργέτες είχαν την καταγωγή τους από το σημερινό αλύτρωτο τμήμα της μίας και Ελληνικής Ηπείρου μας.
Οι Ευαγγέλης και Κωνσταντίνος Ζάππας από το Λάμποβο Αργυροκάστρου, ο Χρηστάκης Ζωγράφος από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, ο Απόστολος Αρσάκης από τη Χοταχόβα Πρεμετής, οι Γεώργιος και Σίμων Σίνας από την Μοσχόπολη, ο Ιωάννης Μπάγκας από την Κορυτσά είναι τα πιο γνωστά ονόματα που κοσμούν το Πάνθεον των Ευεργετών του Ελληνικού Έθνους.
Υπήρξαν όμως και λιγότερο γνωστοί σήμερα Ευεργέτες, που αξίζει να μνημονεύουμε τα ονόματα τους όπως ο Σπύρος Στράτης και Σπύρος Ρίζος από το Δέλβινο, o Χρήστος Κωνσταντίνου και ο Χατζηλεόντιος Χρήστου από το Αργυρόκαστρο, ο Ζώτος Ντούρος και ο Σταθάκης  Λούκας από την Πρεμετή, ο Πέτρος Πράτσικας και οι αδελφοί Λάππα από τη Δρόβιανη Δελβίνου, ο Αντώνιος Νέτης από τη Σαρακινίστα Αργυροκάστρου, ο Σπυρίδων Τσέλιος από τη Γλύνα Αργυροκάστρου, ο Αναστάσιος Αβραμίδης, οι Θωμάς και  Γεώργιος Αδάμ από την Κορυτσά, ο Ηλίας Χαρίτος από τη Νίβανη Αργυροκάστρου,  ο Ιωάννης Δήμας από τη Χιμάρα και πολλοί άλλοι.

Η ημέρα αυτή παράλληλα όπως και τα ονόματα που προαναφέραμε πρέπει να υπενθυμίζουν στην Ελληνική Πολιτεία το χρέος της απέναντι στην Βόρειο Ήπειρο, ιδιαίτερη πατρίδα μεγάλου μέρους των Εθνικών Ευεργετών, ώστε να τιμήσει και ουσιαστικά τη μνήμη τους.

Το παράδειγμα τους ας καθοδηγεί τους σημερινούς κυβερνώντες της Ελλάδας μας

ΑΘΑΝΑΤΟΙ! 

Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914

30 Σεπτεμβρίου 2014

esvh1914@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …